Barbaros Çetin

Magnezyum eksikliği ve tip 2 diyabet ilişkisi

04 Mayıs 2016 Çarşamba

Bir önceki yazımda magnezyum eksikliğinin insan sağlığı ve gelecek nesiller için nasıl bir tehdit oluşturduğunu anlatmaya çalışmıştım. 350’den fazla enzimatik reaksiyonların ko-faktörü olan magnezyumun eksikliğinde tetiklemiş olduğu hastalıklardan biri de Tip 2 Diyabet (şeker) hastalığı. Dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon kişi diyabet nedeniyle ölüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni yayınlanan raporunda; diyabetin tüm dünya da giderek bir felakete dönüştüğünü ve durdurulması için mutlaka acil önlemler alınması gereğine dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler tarihinde bir hastalıkla mücadele için dördüncü kez toplandı. Konusu ürkütücü artış hızından dolayı “Diyabet” idi.

Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun resmi rakamlarına göre; dünyadaki diyabetli sayısı 1980’de yaklaşık 108 milyon iken; 2014 yılında 422 milyon’a çıkmış. Görülmektedir ki şeker hastalığı önlenemez bir hızla artmaya devam ediyor. İlk beş ülke rakamları; Çin 109 milyon, Hindistan 69 milyon, ABD 29 milyon, Brezilya 14 milyon ve Rusya Federasyonu 12 milyon. Nüfusa oranla en yüksek orana sahip ülke ise Suudi Arabistan (17.6). 2015 yılında dünyadaki Tip 1 Diyabetli çocuk sayısı 542.000’den fazla

Ülkemizdeki durum

Maalesef son rakamlara göre Türkiye, diyabet artış hızında Avrupa’da ilk sırada ve Dünya ortalamasının dan da 1.5 kat fazla bir orana sahip!!! Ülkemizdeki oranları;  erişkin nüfus da 1996’da %5.6, 2000 yılında %7.6, 2013 yılında ise %13.4. 1980-2014 arası Erkeklerde %4’den,%13’e,kadınlarda %6’dan %14’e yükseldi.  Son rakamlara göre ülkemizde yaklaşık 7.5 milyon diyabetli birey var.

Konunun uzmanları ülkemizde(artış hızı en yüksek bölge G.D.Anadolu)  Diyabet’in bu kadar hızlı artışını birçok faktöre bağlıyorlar. Bunların başında hızlı teknolojik gelişmeyle bağlantılı hareketsiz yaşam, fast-food  ,yağlı,hamurlu,kırmızı etten ve şekerden zengin beslenme tarzı geliyor. Dünya da diyabetin en hızlı artış gösterdiği bölge Ortadoğu olduğu için, hareketsiz yaşam ve bu tip beslenme tarzının yanlışlığını doğrular gibi gözüküyor…

Magnezyum Eksikliği Çok Önemli

Magnezyum eksikliğinin (Hypomagnesaemia) Tip 2 diyabetin ortaya çıkmasındaki etkisinin son derece önemi son yıllarda yapılan birçok bilimsel çalışma ile ispatlanmış durumda. “World Journal of Diabetes” isimli bilimsel derginin 2015 Ağustos sayısında yer alan “Magnesium and type 2 diabetes” isimli makalede Tip 2 diyabet hastalığının çoğunlukla hücre içi ve hücrelerarası magnezyum eksikliği ile doğrudan ilişkili olduğu anlatılıyor. Diğer bir bilimsel çalışmanın başlığı ise; Magnesium metabolism in type 2 diabetes mellitus,metabolic sendrome and insulin resistance(M.B&L.J.D.,2007).

Magnezyum olmadan pankreasın   insülin hormonu  üretmesi ve salgılaması mümkün değil.  Karbonhidrat metabolizmasını sağlıyor ve insülinin glükozu hücre içine taşımasına olanak sağlıyor. Magnezyum seviyesi  normal olmadığında, insülin ve glükoz kanda birikme yaparak çeşitli şekillerde doku hasarı oluşturuyor. Çok önemli bir nokta; İnsülinin hücreye girişi için gerekli olan “Tirozin kinaz”enzimi magnezyuma bağımlı çalışıyor!!! Ayrıca Glükoz metabolizması için gerekli 10 enzimin 7’si yine magnezyum’a bağımlı çalışıyor. Vücutta enerji üretimi için en önemli faktör ATP, bir magnezyum iyonuna bağlı olmadığı taktirde biyolojik olarak aktif hale geçemiyor. Halsizliğin en önemli nedenlerinin başında geliyor.

Lyme hastalığına neden olan Borrelia bakterisi demir yerine magnezyumu  ve manganezi tükettiğinden, Lyme hastalarında Diyabet’e sıkça rastlanıyor. Diyabet hastalarında  manganez  miktarı %50 daha az çıkıyor.

Şeker hastalığına yakalanmak istemiyor, Tip 2 Diyabet’ten bir an önce kurtulmak istiyorsanız, hareketli yaşam ve yeterli beslenmenin yanında, “Unutulmuş Mineral” Magnezyum ‘un eksikliğini oldukça  ciddiye almanızı öneririm.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları