Cüneyt Arcayürek

Kısa Tatil Öncesi Son Yazı...

26 Temmuz 2014 Cumartesi

Başbakan bu. Sanki ulufe dağıtıyor.
Ekmeleddin İhsanoğlu’nu İslam
Örgütü’ne genel sekreterliğe getirmiş gibi...
…oysa tek olayı, Ekmeleddin Bey’i bu örgüte aday göstermek.
Ama sonraki tam 8 yıl o görevde kalmayı yetenekleri, İslam dinine hâkim geniş bilgisi, diplomasideki başarısıyla ve her genel sekreter seçimini kazanmayı, RTE istedi diye değil, örgüte üye İslam devletlerinin verdikleri olumlu oyla kendi bileğinin hakkı ile sağlıyor.
Bununla da yetinmiyor RTE. Dünyada tanınan, saygı gören bir diplomatı, Ekmeleddin Bey’i monşer diye küçümseyici bir sözle tanımlamaya, tanıtmaya çalışıyor.
Evet o mevkiye seni ben getirdim, şimdi sen bana karşı çıkarak ihanet ediyorsun, diyen bir üslup içinde cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu’nu nankör ilan edip saldırıyor, hakaret ediyor.
Tabii RTE’nin saldırıları TV’lerden yayımlandı, yalaka basında yer aldı. Ama aday İhsanoğlu’nun mütevazı olanaklarla RTE’ye verdiği “kimseye borçlu değilim” içeriğindeki bir cumhurbaşkanı adayına yaraşır yanıt pek duyulmadı.
Ekmeleddin Bey ilk olarak kendi yetenekleri sayesinde genel sekreter seçimini kazandığını ve ikinci kez, kendisine ilk seçimde karşı ülkeler tarafından aday gösterilerek seçildiğini açıkladı.
Kuşkusuz acımasız ve anlamsız biçimde bir insanı karalayan, ne ki bu bilgileri bilen bir insanın yüzü kızarır ama bu, ancak gerçek devlet adamlarına özgü doğal bir özellik!
İktidar ve Başbakanlık çevrelerinde bu özelliğin tek bir örneğini ara ki bulasın!
Kuşkusuz şu soru değer kazanıyor; RTE, rakibi İhsanoğlu’nu bu kadar küçümseyen, birden aleyhine konuşmalara neden girişti
Acaba cumhurbaşkanlığı ilk turunda Ekmeleddin İhsanoğlu’nun nefesini ensesinde hissediyor da bu nedenle mi rakibini sert, küçümseyen demeçlerle yıpratmaya çalışıyor?

***

Herhangi bir Batı demokrasisinde bir başbakanın, ülkesinin güneyinde terör eylemleri almış başını gider, yine şehitler veren PKK ile çarpışma haberleri medyada yine baş haberken...
…eğitimden tutun da pek çok alanda olumsuz ve toplumu rahatsız eden gelişmelerin arkası kesilmezken...
Bu ülkenin Başbakanı, Amerikan CNN’e geceleri tek derdini açıkladı:
“Filistin, Filistin, Filistin!”
Tarihe unutulmaz bir adla yazılmak istiyorsa, geceleri Filistin’den başka bir şey düşünemediğine göre; gönüllülerden kuracağı bir tabur askerle gitsin Gazze’ye. Bir nefes gibi dövüşsün İsral’le...
...Filistin, Filistin diye sayıklamaktan kurtulsun bari.

***

Yıllar önce İsrail’le el bebek gül bebek geçinen, hatta İsrail’deki kimi anıtların önünde el pençe divan durarak dünya Yahudilerinin saygısını kazanan RTE’ye barış çalışmaları ve Türkiye’deki Yahudileri koruma çabalarından ötürü verdiği madalyayı, ABD’deki en etkili lobi, Amerikan Yahudi Kongresi, geri istiyor ve yaptığı açıklamada, RTE’ye “Türk halkını Yahudilere karşı şiddete tahrik etmek için tehlikeli retorik kusarak dünyada nefret dolu biçimde İsrail’e karşı kişi oldunuz” diyor.
RTE ise Başbakanlık’tan yaptığı açıklamada; bilinen ve izlenen gerçeklere karşın, “gerek antisemitizm konusunda gerekse teröre karşı mücadele konusunda pozisyonunu hâlâ muhafaza ettiğini” açıklayarak madalyayı iade etmeyeceğini savunuyor
Bu tutumunda yadırganacak bir taraf aramayın.

***

Zira; böyle Türkiye Cumhuriyeti’nin şanından yararlanarak Ankara’dan Gazze kahramanlığı ve Filistin âşığı açıklamalarını pek dikkate alan da, önemseyen de yok.
...hatta Batı dünyasının, Gazze savaşı ve İsrail aleyhlerine, cart curt tehditlerine; “TC Başbakanı kendi söyler, söylediklerine yalnız kendi ve peşinden sürüklediği Türk kamuoyu inanır. O söylenedursun, biz de bildiğimiz yolda yürümeye devam ederiz” diye yanıt verdiklerine de kuşku yok!
Almanlar Angela Merkel’le, Amerikalılar Obama’yla övünedursunlar... Vız gelir!
Bizim de işte böyle ülkesindeki olumsuz olayları, yeni şehit haberlerini, kocaların katlettikleri kadın ve yetim kalan çocukları bir yana atıp; geceleri Gazze’de ölen çocuklarla kadınlarla, ah Filistin, vah Filistin diye dertlenen...
…ödüllendirmek için bu kişiyi Cumhurbaşkanı seçmemiz de olası bir başbakanımız, varsın kendinden menkul olsun, bir dünya liderimiz var ya!
Daha ne isteriz...

***

Okurlara:
Şeker Bayramı vesilesiyle genel yayın müdürümüzün onayı ile bugünden itibaren kısa bir izne başlıyorum.
Gelecek hafta cuma günü yazıya başlayacağım.
Okurlarımın Şeker Bayramı’nı bugünden kutlarım.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları