Cüneyt Arcayürek

Sular Durulmuyor!

26 Haziran 2011 Pazar
\n

\n

Belki inanmayacaksınız ama, Vatandaki haber; CHPnin, MYK toplantısında muhaliflere disiplin yolu açan karardan söz ederken, öte

\n\n\n

yandan diye devam ediyor:

\n

Seçimde parti üyelerinin de bulunmasına rağmen ilçelerdeki yaklaşık 3 bin 600 sandıktan (CHPnin) sıfır oy almasıyla ilgili araştırma başlatıldı”.

\n

Ana muhalefetin yüzde 26 oyun üzerine neden çıkamadığı sürekli sorgulanırken çeşitli nedenler öne sürüldü.

\n

Hatta bu nedenlerin listesi de yayımlandı.

\n

Fakat kimi ilçelerdeki sandıklardan CHPye tek oyun çıkmadığı ilk kez açıklanıyor.

\n

Yönetici kadro, seçimde kimi illerde örgütün şu veya bu nedenle gerektiği ölçüde çalışmadığını açıkladı.

\n

Ne ki - düne kadar yalanlanmayan- Vatandaki haber, yaraya tuz basıyor.

\n

3 bin 600 sandıkta parti görevlisi de CHPye oy vermemiş ise; bu durum, parti içi muhalefeti kat be kat aşar ve CHP, son derece vahim ve önemli bir sorunla karşı karşıya demektir.

\n

***

\n

Gürsel Tekin, parti içi muhaliflerin ihraç talebiyle Disiplin Kuruluna verileceğini açıkladı.

\n

Bu açıklamadan bir gün sonra toplanan MYKde; Kılıçdaroğlu, parti adına yıpratma amaçlı açıklama yapan isimlere disiplin işletilmesi talimatı verdi...

\n

Parti içi muhalefeti disiplin kurullarına gönderme olasılığı ortaya çıkınca, hemen karşı görüş medyada yer aldı.

\n

Eski Manisa Milletvekili, barolar başkanlığı yapan, değerli hukukçu Şahin Mengü; Disiplin uygulanacaksa uygulansın ama bir sıkıntı var diyor.

\n

Nedir bu sıkıntı, açıklıyor: Tüzüğün 70. maddesinin A bölümü Partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak ve temel ilkelere aykırı siyasal çalışmalara katkıda bulunmaksuçlarını kesin ihraç nedeni olarak sıralamaktadır. Gürsel Tekin evrakta sahtecilikten mahkûm olmuş birisidir. Eğer disiplin işlemleri uygulanacaksa önce kendisinden başlaması gerekir.

\n

Bu irdelemeler; Deniz Baykalın Disiplin Kurulu’na verilebileceğini dokunduran açıklamalar yapan Gürsel Tekinin, Baykal genel başkanlığı bıraktığı sırada gözyaşlarını mendille silen resmiyle birlikte yayımlandı.

\n

***

\n

Parti içi muhaliflerden Onur Öymenin, örneğin Siz terörle mücadele etmekten vazgeçip terör ile İmralı ile müzakere edilebileceği mesajı verdiğiniz zaman partinin çizgisinden sapıyorsunuz. İşte bunun için birçok arkadaşımız bunu bir eksen kayması olarak nitelendiriyor diyorsa

\n

Bu mesajların bölgede oy bazında işe yaramadığını seçim sonuçları ile irdelerse Disiplin Kuruluna verilecek mi?

\n

CHPde sular ne zaman durulacak?

\n

***

\n

Oysa partide sular durulmadı. Balbay ile Haberalın milletvekili seçilmesine karşın tahliye edilmemeleri iç kaynaşmanın bir süre ertelenmesine neden oldu.

\n

Hatip Diclenin milletvekilliğinin iptali, Balbay-Haberal-Engin Alanın tahliye taleplerinin reddedilmesi ve bu kervana Diyarbakırda tutuklu 5 Kürt milletvekilinin de katılması olasılığı; yargı mı ulusal irade mi tartışmalarını gündeme taşıdı.

\n

Düne kadar yargının bağımsızlığı üzerinde iktidarı eleştiren; ne ki yargıya ve yargıçlara toz kondurmamaya özen gösteren partiler, şimdi dolaylı biçimdeki açıklamalarla yargının ulusal iradeye darbe vurduğunu söylüyorlar.

\n

Milletvekili seçilenlerin görev yapmasını engelleyen kararları bozacak ne türden yasal önlemler alacakları üzerinde belki hazırlık yapıyorlar. Kamuoyuna yansıyan haberlere bakılırsa, çözüm yolunu açmak için hangi siyasal eylemlere başvuracaklarını bir türlü kestiremiyorlar.

\n

CHP, MHP gibi tahliyeleri reddeden karara itirazın sonucunu mu bekleyecek?

\n

Yoksa, BDP gibi ant içme töreninden başlayarak iktidar soruna çıkış yolu açıklayana kadar Meclis çalışmalarını boykot mu edecek?

\n

***

\n

Kılıçdaroğlunun partinin ne yapacağını saptamak amacıyla hukukçu milletvekilleri ile yaptığı toplantıda kuşku yok boykot kararı da masaya yatırıldı.

\n

Ne var ki, toplantıya katılan örneğin eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhanın bir TVde çözümün parlamento içinde aranmasına vurgu yapan demeci yayımlandı.

\n

Fakat Genel Başkan; Balbayla Haberalın milletvekili andını içerek Meclis çalışmalarına katılmalarının mutlaka sağlanacağını açıkladı. İkinci adam konumundaki Gürsel Tekinin; bu amacı sağlamak için her türlü önleme başvuracaklarını ifade eden sözleri kafaları karıştırmasına karşın Genel Başkanın parlamento içinde her türlü önlemi, dayatmayı kullanarak amaca ulaşılacağını dokunduran sözleri ağırlık kazandı.

\n

Sağduyunun gösterdiği akılcı tek yol; iktidarla muhalefetin birbirinin ayağına çelme atmayı bir kez olsun bir yana bırakıp bir araya gelerek sorunu çözmelerini gerektiriyor...

\n

Başarabilecekler mi? Olur da olmaz da!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları