Beton Köprüye Makyaj

11 Nisan 2012 Çarşamba
\n

\n

İstanbuldaki Aydın Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Çaycumada Filyos Çayı üzerindeki 61 yaşındaki köprünün geçen cuma çökmesi üzerine yaptığı inceleme sonrasında kaleme aldığı raporda, Ölmekte olan bir hastaya son günlerinde makyaj yapar gibi davranan Karayolları Genel Müdürlüğü olaydan birinci dereceden suçludurdiyor. Afet eğitim, uygulama ve araştırma uzmanı Kubilay Kaptanın sözleri bana yıllarca önce izlediğim bir filmi anımsattı.

\n

Film, oturduğu salıncaklı sandalyesinde ölen yaşlı, varsıl bir kadının ölümün soldurduğu yüzüne, geride bıraktığı yüklü mirasa sahip olmak isteyen iki torununun yaptığı makyaj sahnesini anımsattı. Torunlar akılları sıra ölmüş kadını akrabalarına yaşıyor gibi gösterecekler, hazırlayıp altına kadının imzasını attıkları sahte bir vasiyetname ile onun mal varlığına konacaklardı. Bu, filmin senaristinin kaleme aldığı kurgusal bir öyküydü. Makyajlı köprü ise çökerken altına aldığı 15 insanın ölümcül gerçeğidir!

\n

Bir trajedidir!

\n

***

\n

Türkiyede, özellikle son zamanlarda bu tür trajediler sıkça yaşanıyor. Daha bir hafta önce Erzurumun Aşkale ilçesindeki Karasu Baraj Göletinde 5 TEDAŞ işçisinin nasıl donarak/boğularak can verdiğini bir sinema filmi izler gibi izledik.

\n

Göletin büyük bölümü donmuş, donmamış bölümlerinde buz parçaları yüzüyor. Üstlerinden aldıkları talimatuyarınca 5 işçi, dört kişilik bir su bisikletine binip açılıyorlar. Göletin ortasında buza çarpan bisiklet devriliyor, işçiler suya düşüyorlar. Aralarında yüzme bilmeyenler hemen boğuluyor, yüzme bilenler ise suyun yüzeyinde kalabilmek için çaba gösteriyorlar. Kıyıda biriken insan kalabalığı onları izliyor. 15 dakika Yarım saat Bir saat Yardım gelmiyor, helikopter isteyecek yetkilibulunamıyor.

\n

Isı -10, -15. Hava buz kesiyor. O havada göletin orta yerindeki bozuk elektrik direğinin onarımı için can simidi, can yeleği olmaksızın beş işçiyi kim, hangi akla hizmetle, üstelik de dört kişilik kıytırık bir bisikletle suya sürmüş olabilir?

\n

Mutlaka birivardır, belki tutuklanacak, yargılanacak, ceza alacaktır. İsterse onlarca yıl yatsın, o beş kişi geri gelmeyecektir.

\n

***

\n

İstanbul Esenyurttaki Marmara Park AVMnin inşaat şantiyesinde çalışan işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda çıkan yangında 11 işçinin yaşamlarını yitirdiği belleklerimizdedir. Altı gün önce Tuzladaki bir tersanedeki patlama sonucu iki işçinin can verdiği belleklerimizde olduğu gibi

\n

Tüm bu trajik ölümler yoksul ölümleridir”. Son 6 ayda Türkiyede 350 işçi iş kazasıdenen sermaye cinayetlerinde can vermiştir. Kapitalizmde yoksullar sömürünün nesnesidirler. Ölümleri yalnızca istatistiksel verilerdir. Bu düzende insanın, özellikle de yoksul insanın bir değeri yoktur. Kapitalizmde ana amaç olabilen en az harcama ile olabilecek en fazla artı değeri elde etmektir. Hele bu düzen, İslamiyetin içinde yuvalanmışsa kendi özgün sınıf ahlakını, burjuva ahlakını da yaratamaz. Kabadır, yabandır, ölümcüldür.

\n

Dünya nimetlerine yaklaşma umudu olmayan yoksul, umudunu ahirette kazanacaklarına bağlar; içine kapanır, başına gelecek her türlü felaketi, ölüm dahil tevekkülile boyun eğişle karşılar. Türkiyenin dışında hiçbir İslam ülkesinde demokrasi olmayışının nedeni de budur. Ne var ki Türkiye de ağır adımlarla o ülkelerin yolundadır.

\n

Bu düzen böyle sürdükçe her türlü trajedi bu ülkede giderek olağanlaşacaktır. Nâzım Hikmetin, Henüz vakit varken gülüm/ Paris yanıp yıkılmadandizelerinde dile getirdiği gibi henüz vakit varken son kalelerimiz ele geçirilmeden bir şeyleryapılmalıdır. O bir şeyleri yapacak olanın kendimiz olduğunu unutmadan

\n

Yoksa bizi öyle bir makyajlarlar ki betonlaşmış ölüler olduğumuzun ayırdına bile varamayız.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları