Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
İnsan Gibi İnsan Olmak
Ülkemizin liberalleri uzunca bir zamandır demokrasi coşkusu yaşıyorlardı, açılan “darbe davaları”, soruşturmalar bu coşkuyu biraz daha tetikledi, uçmaya başladılar. Hele iktidar destekçisi liberal medya ve sözcüleri “daha da, daha da” çığlıkları atmaktan bir hal oluyorlar. Neredeyse Mustafa Kemal de “makable şamil” yargılansın, devrimler soruşturulsun, diyecekler.
\nTemel bir yanlışları var; olayları zaman ve mekân kavramlarıyla ele almıyorlar. Olayların geçtiği dönemlerdeki siyasal, toplumsal, ekonomik, kültürel koşulları göz önüne almadan, irdelemeden üzerlerinde bir yargıya varıyorlar. Oysa tarihsel hiçbir olay dönemin koşullardan bağımsız olarak gerçekleşmemiştir.
\nDüşüncelerine değer verdiğimden değil, en çığırtkanları ve bilgi donanımı an alt düzeyde olduğundan Nagehan Alçı’dan bir örnek vermek istiyorum. CNNTürk ekranında “Mao da katildir, Castro da, Che Guevera da!” diye bağırıp çağırıyor. Bu devrim önderlerini emperyalizmin sömürüsü altındaki ülkelerinin iç dinamiklerinin yarattığını, gerekli iç ve dış koşulların var olmaması durumunda Çin’de de, Küba’da da devrimin başarı şansının olamayacağını düşünemiyor. Birçok benzeri gibi o da diyalektik düşünmekten yoksun, atıp tutuyor. O ve benzerleri için devrim süresinde ve sonrasında karşıdevrimcilerin tasfiyesi birer cinayettir, devrim önderleri de birer katildir! Bu liberallerin yeniyetmeleri de, soldan çark edip sonradan olanları da kurtuluş savaşlarını, devrimleri, askeri darbeleri birbirine karıştırıyorlar. Aralarındaki ayırımı göremiyorlar ya da görmek istemiyorlar.
\nAskeri darbelere gelince… 19. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın ikinci yarısının ortalarına kadar darbeler özellikle Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin siyasal yaşamlarını etkilemiş olan askeri müdahalelerdir. Örneğin, Arjantin’de 1819 yılından günümüze kadar geçen sürede başa geçen 46 devlet başkanından yalnızca ikisi görevlerini bir askeri darbenin hedefi olmaksızın, seçimle teslim etmişlerdir. Avrupa ise 1974 yılında Portekiz’de, 1967 yılında Yunanistan’da iki askeri darbe yaşamıştır.
\nAskeri darbeler yukarıda sayılan üç anakara ülkelerini etkileyen uluslararası ortak koşulların sağladığı elverişli ortamda baştaki iktidarlara (bu iktidarlar işbaşına demokratik yollardan veya yine bir askeri darbeyle gelmiş olabilirler) yönelik girişimlerdir.
\nTürkiye bir askeri darbeyle ilk kez 27 Mayıs 1960’ta tanışmıştır. Bu darbe daha sonrakilerden farklı olarak askeri hiyerarşik düzen dışında, genç subaylar tarafından Demokrat Parti iktidarına karşı girişilmiş, başarıya ulaşmış bir müdahaledir.
\nDarbenin iyisi kötüsü olur mu? Bu sorunun yanıtını 27 Mayıs bağlamında vermek kolay değildir, birçoklarına göre söylemleri, davranışları, uygulamalarıyla meşruiyetini yitirdiğini kanıtlamış bir iktidara karşı gerçekleştirdiği ve ülkeye özgürlükçü bir anayasa kazandırdığı için “doğrudur”. Fakat sonrasında kurulan Yüksek Adalet Divanı’nca verilen üç ölüm cezası ve ağır mahkûmiyet kararları gibi darbeyi gerçekleştiren Milli Birlik Komitesi üyelerine tanınan “tabii/temelli senatörlük” hakkı türünden uygulamalarla “yanlışa düşmüş” bir müdahaledir.
\nAskeri darbelere temelden karşı olan birçok insan da 27 Mayıs 1960 ile 25 Nisan 1974 günü Portekiz’de gerçekleşen ve ülkeye demokrasi, halka özgürlük getiren “Karanfil Devrimi” arasında bir benzerlik kuruyor. Hiç kuşkusuz bu benzetmede bir doğruluk payı vardır; ne var ki hiçbir darbe bir diğerinin aynısı değildir. Aralarındaki farkı orta ve uzun erimlerdeki benzeşmezlikler belirler.
\nDemokrasiye gönül vermiş liberallerimiz “tüm darbeler ve darbe girişimleri yargılansın” diyorlar. Onlara katılmamak olası değil, fakat “derya içre olup deryayı bilmeyen” balık gibiler, gözlerinin önünde olup bitenlere karşı körler. Hak arayan öğrenciler, anlatım özgürlüğünü kullanan gazeteciler, yazarlar, düşüncelerini açıklayan bilim adamları içeri atılırken, suçları kanıtlanmamış yüzlerce tutuklu yıllardır demir parmaklıklar ardındayken, seslerini çıkarmıyorlar.
\nGazetelerin köşe yazarları birer ikişer yerlerinden olurken, susuyorlar. Dün Zeynep Oral, Nilgün Cerrahoğlu, Mine Kırıkkanat, sonra Ferai Tınç, Bekir Coşkun, Emin Çölaşan, Necati Doğru, Oktay Ekşi, Türker Alkan, daha sonra Ece Temelkuran, Nuray Mert, Cüneyt Ülsever, Özdemir İnce köşelerinden uzaklaştırıldılar. En son Osman Ulagay mesleğini bırakmak zorunda kaldı. Liberaller ise susuyorlar. Demek ki özgürlükçü ve demokrat olmak için “liberalim” demek yetmiyor. Önce insan gibi insan olmak gerekiyor. Bu da galiba işin en zor olan yanı!
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza