Obamacılaşmak

10 Kasım 2008 Pazartesi

Amerika Birleşik Devletlerinin 2009 Ocak ayında koltuğuna oturacak yeni Demokrat-siyah başkanı Barack Obama, başta soldan çark liberaller olmak üzere toplumumuzda derin bir heyecana yol açtı. Öyle ki insanlar birbirlerine olan mesafelerini karşısındakilerin Obamacı olup olmadıklarına bakarak belirler oldular. Hatta Vanda Obamacı yurttaşlarımız 44 koyun kurban ederek olayı kutladılar.

Obamacılara göre yeni Başkan, Alaattinin sihirli lambasından çıkan her şeye kadir bir devdir. Bir parmak şıklatmasıyla önce Amerikan işgal orduları Iraktan çekilecek, sonra bir şıklatmayla sıra Afganistana gelecektir. Obama parmaklarını şıklattıkça ABD İslamı ılımlılaştırma politikasını terk edip Büyük Ortadoğu Projesini rafa kaldıracak, İran ve Suriyeyi rahat bırakacak, İsraili dizginleyecek, Kafkasları ele geçirme stratejisinden vazgeçecektir. Bölge huzura, insanlar da hep özledikleri o müreffeh hayatlara kavuşacaklardır. Bir çırpıda olmasa bile bir gün mutlaka bizim Kürt sorunumuzu da Ermeni sorunumuzu da çözecektir Başkan Obama.

Ekonomisi, mali piyasaları şimdilik allak bullak da olsa ABD büyük devlettir, süper güçtür, küreselleşmenin ağa babasıdır, Başkan Obamanın önderliğinde yeniden doğrulmanın yollarını bulacaktır. Ocak ayından bu yana işlerini yitiren Amerikalı emekçi sayısı 1 milyon 200, son bir ayda işsiz kalanların sayısı ise 240 bindir. 52 milyonu bulan sosyal güvenlik ağı dışındaki yurttaşlarını yeniden sosyal hizmetler ağının içine alacaktır Obama, bir yandan bu sorunları çözerken öte yandan da batma sürecine giren otomotiv endüstrisini ayağa kaldıracaktır. Yalnızca otomotiv endüstrisini değil, çelik endüstrisini, bankacılık ve emlak sektörlerini de

İyi de bütün bunları nasıl başaracaktır Obama? Savaşlar sona erince, eskiden olduğu kadar savaş uçaklarına, savaş gemilerine, tanklara, toplara, roketatarlara, bazukalara, mermilere, ölümcül kimyasallara gereksinim kalmayınca savaş sanayi ne yapacaktır? Çelik endüstrisi, elektronik endüstrisi, kimya endüstrisi yani Yüz binlerce Amerikan işçisi işsiz mi kalacaktır, çelik, elektronik ve kimya devleri üretimlerini durdurunca? İşsiz milyonlara yeni milyonlar mı katılacaktır?

ABD ekonomisi, ABD ekonomisini yönetenler devletin başında demokrat-siyah Obama da olsa buna izin verirler mi? Hem Obama, ABD’nin kurulu düzenini onaracağı, eskisinden daha işler duruma getireceği vaadiyle adaylığını koyup Başkan seçilmemiş midir?

***

Dünya kapitalizminin motoru olan ABD ekonomisinin iç dayanağı 302 milyonu bulan nüfusudur. Ülkenin temel karakterini dünyanın en güçlü tüketim toplumu olduğu gerçeği belirler ve hiçbir ABD başkanının aklından ülkenin bu temel karakterini değiştirmek geçmez, geçemez, ayrıca geçirtmezler. Öte yandan da bu temel karakterin sürekliğini sağlaması için ABD emperyalist niteliğini korumak, sürdürmek zorundadır. Hiçbir ABD başkanının kişiliği bu zorunluluğun, kaçınılmazlığın önüne geçemez. Lenin’in saptaması geçerlidir: Kapitalizmin en yüksek aşaması emperyalizmdir!Güçlenen her kapitalist ülke önünde sonunda mutlaka emperyalizmin bir ucuna ilişecektir.

Uluslararası medyanın ve profesyonel kanaat önderlerinin göz boyama operasyonları kimseyi aldatmamalıdır. Kapitalizm söz konusu olunca demokrat”, “kadın ya da siyah derili olmanın hiçbir önemi yoktur. Başkan John F. Kennedy de demokrattı, fakat başa gelince ilk işi CIA Kübalılarını silahlandırıp kendi ülkelerine çıkartma yaptırmak olmuştu. Vietnam Savaşı’nın en büyük şahini de yinedemokratBaşkan Lyndon Johnsondu. Vietnamda ölen genç Amerikan askerleri için söylediği şu sözler hâlâ kulaklardadır: Onlar ölmek için uygun yaştaydılar!

Dünyada hangi kadın liderin kendisinden beklenen duyarlılığına tanık olabildik? Hindistanda Indira Gahndinin, İngilterede Margaret Thatcherın, İsrailde Golda Meirin, Sri Lankada Sirimavo Bandaranaikenin, Pakistanda Benazir Buttonun ya da Türkiyede Tansu Çillerin mi?

Önce ABDnin Genelkurmay Başkanı sonra Dışişleri Bakanı olan Colin Powellın, şimdiki Dışişleri Bakanı Condaliza Riceın derilerinin siyah olması Irak’ın işgalinde, ABD’nin emperyalist siyasetlerinde neyi, neleri değiştirmiştir?

Bence olan önce boğazları kesilen sonra da ayaklarından asılıp postu yüzülen Van’daki Obacılaşma kurbanı o zavallı koyunlara olmuştur.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları