Evin İlyasoğlu
Evin İlyasoğlu evini@boun.edu.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Ankara’nın tarihi festivali

04 Nisan 2018 Çarşamba

Büyük gayretlerle niteliğini yitirmeden ayakta duran S.C.A. Vakfı Ankara Festivali 35. yaşına basıyor. Programlar bizim müziğimize sahip çıkan yapıtlarla donanmış. Bu akşamki açılış konseri Ankara’nın tarihi bir dinletisi olacak: Ülkemizin en kıdemli topluluğu Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Rengim Gökmen yönetiminde, en kıdemli solisti İdil Biret ile çalıyor. Akses’in Orkestra Konçertosu’nu ve Çaykovski’nin piyano konçertosunu seslendirecekler.
Dünyanın önemli piyano ödüllerini kazanmış piyanist Lukas Vondareck, 10 Nisanda Brahms, Smetana ve Schumann çalacak. Franz Liszt Oda Orkestrası’nın solisti, son yıllarda büyük adımlarla parlayan keman solistimiz Alican Süner. Giderek nitelikli dinletiler yapan oda müziği toplukları Bosphorus Trio ve Saygun Quartet, Türk bestecilerine yer verdikleri programlar yapmışlar. Bosphorus Trio Baran’ın Dönüşümler Triosu ve Tüzün’ün Triosunu; Saygun Quartet “Bir Zamanlar Ankara” başlığını verdiği programında Saygun ve Bartok eserlerini dinletecek. Devlet Çoksesli Korosu’nu Burak Onur Erdem yönetiyor. “Memleket Sesleri” başlığı ile programı Türk bestecilerine ayırmış. Fastivalin her yılki şablonuna dans, bale ve caz da giriyor. Bu yılki bale programında Gürcistan Balesi, dansta ise Spellbound Modern Dans grubu var. İki caz topluluğundan birisi Hazeltine Trio, diğeri Chesnut Trio. 26 Nisan’daki kapanışı yine büyük bir orkestra gerçekleştirecek: Romanya’dan Sibiu Filarmoni. Enescu, Dvorak çalacaklar. Şef Grigore, solist Gabriel Croitoru ile Çaykovski’nin keman konçertosunu çalacaklar.

Barış için müzik’te fındıkkıran
Barış için Müzik Vakfı kurulduğu 2005 yılından beri gelişerek efsaneleşti. Selim Baki ve Yeliz Baki, Venezuela’daki El Sistema gibi bir hedefle, Edirnekapı’daki çevre çocuklarını eğiterek yola çıktılar. Bugüne kadar 6 bin 500 çocuğa ulaşıldı. Son yıllarda bu müzik ailesine İzmir, Bursa ve Adalar’dan da çocuklar katıldı. Çocuklara çalgı sağlamak, yeteneklerine göre belli sazlara yönlendirmek, büyüklerin küçükleri eğitmesi, okul sonrasında avarelik edeceklerine vakıfa, yani müzik mağbedine gitmeleri onlara yeni bir dünya sundu. Aslında her çocuk yeteneklidir. Bu vakıf, çocuklara müziğin büyülü dünyasındaki kapıları açtı. Kurdukları orkestranın şefleri hep Venezuela’dan geldi. Son yıllarda BİFO’nun şefi Sascha Goetzel onlara sanat yönetmeni olarak sihirli dokunuşlar öğretti.
Geçen hafta Çaykovski’nin Fındıkkıran balesinin müziğini Felix Briceno yönetiminde ve çocuklara yönelik bir film eşliğinde ENKA’da seslendirdiler. Her yaştaki müzisyenin ilk günkü coşkusunu tek tek hissettik.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları