Evin İlyasoğlu
Evin İlyasoğlu evini@boun.edu.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Borusan Quartet 10 yaşında

04 Kasım 2015 Çarşamba

Ülkemizde oda müziği grupları ne yazık ki bir kurulur bir kaybolurlar. Ya maddi kaynak yoktur ya da yeterince birlikte çalışma zamanı yoktur. Oda müziği ayrı bir adanmışlık gerektirir. Nitelikli bir kuvartet büyük bir senfoni orkestrası gibi renkler sunabilir. Bugün kuruluşları 60-70 yıl ötesine dayanan evrensel toplulukları dinlerken onların bir arada soluk alıp verişi, kemikleşmiş dinamikleri, rengârenk söylemleri sizi alıp götürür.
Evet, artık bizim de 10. yılını tamamlamış bir Borusan Quartetimiz var. Her yıl kendini geliştiren, iyi müzik yaratmak peşinde olan bir topluluk. Şef Gürer Aykal’ın öncülüğünde ve Borusan Holding’in sponsorluğuyla kuruldu. Üyeleri Esen Kıvrak, Olgu Kızılay, Çağ Erçağ ve Efdal Altun.
Birinci Kemancı Esen Kıvrak anlatıyor: “Borusan Quartet, tamamen Gürer Aykal projesidir. Şimdi bir marka haline geldi. Hepimiz başta hem BİFO’da hem de yeni kurulan kuvartette çalıyorduk. Quartet kurulduktan sonra Aykal, bizleri orkestradan azad etti. Borusan Holding de bizim kuartetteki görevimizi önemsedi. Şimdi quartet olarak yılda en az 45 konser yapıyoruz. Hâlâ Gürer Bey ile çalışmamız devam ediyor. Alban Berg Quartet ile düzenli çalıştık. Bizim konservatuvar sistemimizde oda müziği eğitimi yok. Çünkü oda müziği hocası yok. Bu ayrı bir tecrübedir. Gürer Hoca’nın yönlendirmesiyle öğrendik ki, sadece çalgılarımızdan temiz ses çıkarmak yetmez. Müziğe entelektüel yaklaşım gerekiyor. Form yapısından armoni bilgileri, yazıldığı dönem, bestecinin karakteri, ne kadar çok bilgi toplayabilirsek o kadar başarılı oluruz.”
Yurtiçinde olduğu kadar yurt dışında da sesini duyuran topluluk Fazıl Say, İdil Biret gibi piyanistlerimizle çaldı, CD’ler yaptı. Niteliğinden ödün vermeden geniş kitleye seslenebildi; yalnız klasik müzik çevrelerinden değil, etnik müzikten, hafif müzikten de solistlerle işbirliği yaptı: Burhan Öçal, Mercan Dede, gibi. Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin gibi temel Türk bestecilerinin yan ısıra genç Türk bestecilerine de eser ısmarladı ve onları gün ışığına çıkardı. Ayrıca Borusan Sanat’ın desteği ve İsviçre’deki Maggini Vakfının işbirliğiyle her biri birbirinden değerli çalgılarla çalmaktalar.
Bu hafta Borusan Quartet’i piyanist Gökhan Aybulus ile ENKA Kültür Sanat’ta dinledim. Harika bir programdı. Şostakoviç’in ağıtsal ve romantik olduğu kadar gerçekçi kentetiyle, Erkin’in rengârenk kenteti çok başarılıydı. Birlikte soluk alıp veren yıllanmış kuartetler gibi çalıyorlardı. Gökhan Aybulus’un zengin tınısı da eklenince sanki karşımızda kocaman bir orkestra vardı.

Say’a Fransa’dan laiklik ödülü
Fransa’da laikliğin güçlü savunucularından Cumhuriyet ve Laiklik Komitesi, her yıl verdiği Uluslararası Laiklik Ödülü’ne bu yıl Fazıl Say’ı değer buldu. Fazıl ödülünü Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun elinden aldı. Törene katılan Fransa Başbakanı Manuel Valls Fazıl’a, “Müziğinle verdiğin mesaj çok güçlü” demiş. Ülkemizin yetiştirdiği bir piyanistin Fransa’da böylesi önemli bir ödüle değer bulunması Türkiye adına olduğu kadar, müzik dünyamız için de kıvanç verici. Fazıl’ı kutluyorum.

Üstün Akmen’i de yitirdik
Yürekli ve gözü pek bir sanat eleştirmenimizi, Üstün Akmen’i birdenbire yitirdik geçen hafta. Onu ne hakkında açılan davalar, ne de tehditler korkuturdu. Atatürk Kültür Merkezi’nin yaşama kavuşması için onun kadar uğraşan bir başka aydınımız oldu mu acaba? Tiyatro ve opera gibi tüm sahne sanatlarını derin birikimiyle eleştirirdi. Nezaketiyle artık tükenmekte olan eski İstanbul beyefendilerindendi. Işıklar içinde yatsın.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları