Evin İlyasoğlu
Evin İlyasoğlu evini@boun.edu.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Gençler artık büyüdü

31 Ekim 2018 Çarşamba

Geçen hafta dünya sahnelerinde ünlenen genç müzikçilerimiz Boğaziçi’nin Albert Long Hall sahnesindeydiler. Neredeyse hepsinin yıllar içinde nasıl geliştiklerini, Türkiye’den çıkıp nasıl dünya sahnelerine açıldıklarını izledik. Bugün ünlenen gençlerimiz Albert Long Hall’de ilk çaldıklarında kimi yedi buçuk, kimi on, kimi on beş yaşındaydı. Şimdi onları dünyaca ünlü yarışmaları kazanmış veya dereceye girmiş; aranılır sanatçılar olarak görmek büyük kıvancımız. Pekineller yıllar önce başlattıkları “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesinde yetenekli gençlerimize nice ünlü sahnenin yolunu gösterdiler. Onlara çalgı temin ettiler, yurtdışındaki önemli müzik okullarında ünlü hocalarla çalışma olanağı yarattılar, sonra da yarışmalara girmeleri ve ünlü salonlarda çalabilmeleri için onları yüreklendirdiler. Üstelik her attıkları adımda onları izlediler. Güher ve Süher Pekinel bugün adlarını çağımızın yorumculuk tarihine yazdırtmış üstün müzisyenler. Çevreyi çok iyi tanıyorlar. Dünyanın dört bir yanındaki konservatuvarların, öğretmenlerin ve yarışmaların düzeyini biliyorlar. Pekineller’e de bir zamanlar Herbert von Karajan gibi tarihi bir şef bu şekilde yol göstermiş, şimdi kendi deneylerinden yararlanıyorlar.
Kemancı Veriko Çumburidze 1996 Adana doğumlu. Geçen yıl dünyanın en prestijli keman yarışmalarından 15. Wieniawski keman yarışmasının birincisi oldu. Şimdi kendisine her yerden konser teklifi yağıyor. Kemancı Alican Süner 1992 Mersin doğumlu. 22.Postacchini keman yarışmasında tüm kategorilerin birincisi oldu ve kendisine İtalyan Cumhurbaşkanlığı madalyası verildi. Piyanist Can Çakmur 1997 Ankara doğumlu. 12. Uluslararası Roma yarışmasında ve 2017 İskoçya piyano yarışmasında birincilik aldı. Piyanist ve orkestra şefi Tolga Atalay Ün, 1995 Ankara doğumlu. Londra Thomas Harris Beethoven yarışmasında birincilik aldı. Biz geçen hafta bu azimli ve başarılı gençleri oda müziği ortamında ikili, üçlü ve dörtlü gruplar halinde dinledik. Onların yıllar içinde nasıl geliştiğini, sahne güveni kazandığını görerek kıvanç duyduk. Teknik üstünlükleri bir yana, her bir eserde bestecinin üslubuna titizlikle uymaları da dikkatimizi çekti.
Umarım ilerde bütün bu gençler yeni yetişenlerin elinden tutar, onlara yol gösterirler.

Tekfen’den sonbahar konseri
Tekfen Filarmoni Orkestrası, son yıllarda artan konser sayısıyla ve yeni şefleri Aziz Shokhakimov ile dikkat çekiyor. İtalyan trompetçi Omar Tomasoni, Amsterdam Concertgebouw’ın birinci trompetçisi. Alexandr Harutyunyan’ın Doğu renkleri taşıyan ilginç konçertosuyla orkestranın solisti oldu. Orkestra son zamanlarda birinci kemanda Hande Küden ve birinci çelloda Nil Kocamangil gibi solistlerimizin yerleşiminde, emin ellerde yapılandığını kanıtlıyor. Özellikle Dvorak’ın 8. Senfonisi’nde eserin renklerini ve ses gürlüklerini görkemli bir şekilde ortaya çıkardı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları