Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Yeni kitaplar arasında
Yeni yılın ilk yazısını müzik için yazılmış kitaplara ayırdım. Müzisyenlerin ve kurumların belgelenmesi çok önemsenecek bir konudur. Son zamanlarda gerek Türk müziği gerekse evrensel klasik müzik tarihi üstüne kitapların basılması, kimi eski çalışmaların yeni baskıları, dağarcığımızı zenginleştiriyor.
Ersin Antep’in ciddi bir araştırmaya dayanan “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” başlıklı kitabı Elma Yayınları’ndan çıkmış. CSO’nun tarihi aynı zamanda ülkemizdeki çoksesliliğin tarihi. Mızıka-yı Hümayundan başlayarak bugüne kadar uzanan dönemi, CSO arşivlerindeki araştırmasıyla belgeler ve fotoğraflarla donatmış. Değerli bestecimiz Yalçın Tura’nın ilk baskısı Pan Yayıncılık’tan yapılan “Türk Musikisinin Mes’eleleri” başlıklı kitabı gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısıyla İz Yayıncılık’tan çıkmış. Sanatçı Türk müziğindeki ses sisteminin kendine has özelliklerine, Aristo, Farabi, Kantemiroğlu gibi filozof ve müzikbilimcilerin görüşlerine yer veriyor; halk ezgilerine, bugünkü nazariyat öğretisine değiniyor. Sinema müziğine en çok katkısı olmuş bestecimiz olarak bu konu için de bir bölüm ayırmış. Kitabın arkasındaki değerli bir kaynakça var. Koral Çalgan, birkaç kuşak müzisyen bir ailenin oğlu, CSO’dan emekli viyola sanatçısı. Orkestracılığı kadar solistliği ve eğitimciliğiyle de onu tanıyoruz. Sun Yayınevi’nden çıkan “Müzikle İlgili Özdeyişler” kitabı elinize aldığınızda bırakamayacağınız, yüzünüzde hoş bir gülümsemeyle okuyacağınız bir çalışma. Çeşitli alt başlıklar altında toplanan özdeyişlerin bütün imzaları kitabın arkasında tanıtılmış. Bakın, Wagner’den bir alıntı: “Müziğin ruhunu aşktan başka bir şeyle anlatamam.” Eski Kara Kuvvetleri komutanımız emekli Orgeneral Aytaç Yalman Paşa, müthiş bir klasik müzik tutkunudur. Son zamanlarda sahne kantatları için librettolar da yazmakta. “Beş Bin Yıllık Kültürümüzün Sesi” başlıklı yeni bir kitabını yayımladı. Tarih boyu müziğin işlevi ve bizim kültürümüz içindeki rolü. Birtakım anekdot ve internet sitelerinden yapılan alıntılarla zenginleştirilmiş bir çalışma.
Mayıs ayında yitirdiğimiz değerli müzikolog Şehvar Beşiroğlu ve Şeyma Ersoy Çak’ın derledikleri “Kadın ve Müzik” kitabındaki makaleler birbirinden ilginç. Milenyum Yayınları tarafından basılan çalışma, bağımsız makalelerle tarih boyu ve çeşitli yönleriyle bu konuyu ele alıyor. Aydın Büke’nin “Bach - Yaşamı ve Eserleri” başlıklı biyografik çalışması genişletilmiş dördüncü baskısını Can Yayınları’ndan yapmış. Bach ailesinin geçmişi ve içinde yaşadığı zaman diliminden yansımalar ve ayrıntılı bir eser listesini kapsayan, ince ince işlenmiş bir kitap.
ŞOSTA, Serhan Yediğ’in yazdığı Turgay Erdener ve müziğini anlatan bir Sevda Cenap And Vakfı Yayını. Serhan’ın o rahat anlatımlı gazeteci dili, araştırmalarıyla süslediği Turgay’ın yaşamöyküsü, 384 sayfalık çalışmayı bir solukta okutuyor. Erdener, geçen yıl SCA Vakfı Altın Madalya’sına değer bulunmuştu. Onun kimi yapıtlarından oluşan bir de CD ekli. ŞOSTA’nın ne olduğunu okurların çözmesine bırakıyorum.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!