Medeniyetler buluşmasından kadınlar plajına
Feyzi Açıkalın
Son Köşe Yazıları

Medeniyetler buluşmasından kadınlar plajına

10.07.2017 01:28
Güncellenme:
Takip Et:

Kim ne derse desin, Türkiye’de yabancı konuğuna dönük kitle turizmi 1970’li yıllarda Alanya ve Kuşadası’nda başlamıştır. İki kasaba da birbirinden farklı özellikleriyle Batı Avrupa turizm operatörleri ve yatırımcılarınca keşfedilmiş olmalılar.

Kuşadası’nı çok bilmiyorum, Alanya’yı anlatacağım...

Alanya’nın yaklaşık 70 kilometrelik, çoğu kumsaldan oluşan sahil şeridinin, özel mülkiyet haline getirilmemiş turistik tesisleri hariç her yerinden denize girilebiliyor. Benzerlerinden farklı olarak da, şehrin tam merkezi en güzel ve temiz plajlara sahip.

Yani diyeceğim, Alanya halkı ve konuklarının denizden yararlanmayla ilgili bir sorunları yok. İster hemen merkezdeki belediye plajından bikini, haşema ve kıspet, iç çamaşırı zenginliğinde sosyalleşebilir; istersen şehrin bir diğer alanındaki daha boş alanda denizin tadını çıkarabilirsin.

Bu durum yıllar önce de böyleydi. Örneğin 50 yıl önce şimdiki belediye plajının yerindeki gerçek kumsalda ( Turgut Özal zamanında belediye binası yapmak için kumsal dolduruldu!) kadın ve erkekler plajı yan yana idi. Daha sonra ise birleştirildi.

Turizmin gelişmesiyle Alanya göç aldı. Alanya’nın, denizden yararlanan yerli şehir merkezi ahalisine, bu konuda alışkanlığı olmayanlar da eklendi. Şehre yeni gelenler  ve Alanya’nın kırsalını oluşturan daha muhafazakar yapı, denize girmek yerine mesire alanlarını tercih etti.

Turizm belde halkını zenginleştiriyor, ülke siyasetini belirleyenler de ondan nemalanmak için politik düzenlemelere gidiyordu. Turgut Özal’ın başbakanlığında, nüfusu 5 binin üzerindeki köylerin belde haline getirilmesi yönünde karar alındı. Bu kanun, şehir merkezi dışındaki bakir yörelerde yapılan turistik tesislerin haracının(!) o yöredeki hakim siyasetin kolayca kullanımına yarayacaktı!

Sonra AKP hükümetleri geldi... Genelde muhafazakar bir yapı içerdiği söylenen ve bu yönde politikalar belirlenen, yaşam düzenlemelerine gidilen Alanya’da, AKP yurt düzeyindeki başarısına tam  ulaşmadı. Çünkü şehir merkezinin aydın yapısı ve oy dağılımı buna engeldi.

Derken Büyükşehir Yasası çıkarıldı. Hangi kriterlere göre hazırlandığı ve neden yurdun tamamınında uygulanmadığı anlaşılmayan yasa AKP’nin elini çok güçlendirecekti. En önemlisi, bu uygulama ile oy tercihi iktidardan yana olan geri kalmış kırsal nüfusun oylarının şehir merkezi ile birlikte değerlendirilecek olmasıydı. İkincisi ise, yıllardır bilinçli olarak vergilendirilmeyen kırsal kazançları beş yıl içinde ekonomiye kazandırılacaktı.

Beş yıl sonra can acıtıcı kent vergileri ödemeye başlayan köylü zaten bıraktığı tarımdan iyice vazgeçecek, arsa haline getirip bıraktığı tarlasını inşaat talanına açacaktı. Ama kırsal kesim insanı  için sorun yoktu; zenginleşiyordu!

Bu arada Alanya, yabancı mülk alımları açısından Türkiye'nin bir numarası olmuştu. Siyasi iktidarın başındakiler ve Alanya'daki uzantıları, bir zamanlar(!) temel hedef haline getirdikleri Avrupa’ya entegrasyon çalışmalarında hep Alanya’yı örnek gösteriyorlardı. Alanya “medeniyetlerin buluşma noktası” idi! Alanya’da her dil, din, ırktan, etnik kökenden insan kardeşlik içinde yaşıyordu. Aslında onlar medeniyet yani uygarlıklar sözünden ziyade dinlerin kardeşiliğine vurgu yapıyorlardı.

AKP’nin, “kendilerine yıllar boyunca kamu alanında sürdürmeleri yasaklanan muhafazakar yaşam tarzını planlanan sahalara(!) taşıma amacı güden politikaları gereğince” Alanya plajlarında değişiklik gözlenmeye başladı. Yaklaşık 2006 sonrası plajlardaki ilk haşema kullanımı başladı. Anne ve ninelerimizin masum, elbise ile denize girme alışkanlığı haşema ile boyut değiştirmişti. Haşema daha sonra şehir merkezinde, ana caddelerde boy gösterecekti!

2014 Yerel Seçimlerinde beklenen oldu; Büyükşehir yönetimini ele geçiren AKP Alanya kent merkezine yine ulaşmamıştı. İki başlı yönetim Alanya’ya çok iyi gelmedi. İki yerel yönetim de daha ilk günlerden itibaren bir sonraki seçim için çalışmaya başladı. Bunun en geçerli  yolu da, büyük oy deposu olan kırsala yol yatırımı  yapmaktı.

Büyükşehir, iktidar olanaklarını kullanarak bilindik popülist yol vs. yatırımlarına, kent merkezi yaşayanlarının fikrini bile almadan girişti. Kırsala harcamak için şehir merkezi vergilendirmeleri ve  gelirlerinden başka kaynağı olmayan yerel yönetim ile her alanda yarışıyordu.

Yerel yönetim kentlinin oyunu alabilmek  için daha dikkatli bir dil kullanır ve kendinden önceki dönemin gaz alıcı(!) aktivitelerini sürdürürken;  büyükşehir kentte üniversite, hastane, sulama alanı bilmem kaçıncı merhalesi gibi zaten sürmekte olan projeleri uygulamaktaydı. Ama örneğin, en önemli proje olması gereken katı atık tesisinden, şehre doğal gaz gelimi vs. den haber yoktu.

Büyük bir yarışın sürdüğü reklam panolarında yerel yönetim dini bayramları basitçe ve modernce kutlarken, Büyükşehir, “Mübarek” kelimesini kullanmayı hiç atlamıyordu. Büyükşehirin, Alanya’nın muhafazakar ve hatta ötesi(!) bir yapıya sahip olduğunu varsaymasının bir sonucu, kadınlara pozitif ayrımcılık adıyla yıllardır(!) projelendirdiği “Kadınlar Plajı” uygulaması geldi!

Bir milyon TL harcamışlardı yapımı için! Üçüncü derece sit alanı olduğu söylenen bir alana her yarım saatte bir bedava taşıma yapan araç kalkacaktı. Dokuz yaşından büyük erkek çocuğu, mazallah bir yeri görünür diye alınmayacaktı. Alanya büyükşehir temsilcisi Alanya halkını, turist konukları ve hatta tüm Toros yerleşimlerindeki hanımları da plaja davet ediyordu!

Böylece Alanya 50 yıl öncesinin, Türkiye’nin dış dünyaya açılan turizm penceresi özelliğinden; yabancı konukların kendilerini evlerinde gibi hissettikleri uygar ortamından sıyrılmaktaydı. Daha da önemlisi, belki de bu uygulama, “Batı Avrupa uygarlığı ile köprüleri atma” projesinin bir parçasıydı. İşin ilginci ve kötüsü şehrin, içinde muhalefet partileri de olmak üzere hiç bir kesiminden bu yönde bir tepkinin gelmemiş olmasıydı.

Alanya’yı yönetmeye soyunan kötü siyaset bir kez daha şehre, onun bütünü içermeyen bir kimlik biçmiş ve üstünden yeni ve sakil bir elbise dikmişti. Alanyalıya “Güle güle kullan!” demekten başka söz kalmamıştı...

Yazarın Son Yazıları

2025 ‘Seçimsizleştirme’den ‘Hayırsever Monarşi'ye geçiş yılıydı

2025 ‘Seçimsizleştirme’den ‘Hayırsever Monarşi'ye geçiş yılıydı

Devamını Oku
04.01.2026
Türk bisikleti nereye?

Yazının konusu yarışmacı, elit bisiklet sporu ve sporcusudur.

Devamını Oku
08.10.2025
Emine Abla Turizmi

Bir Doğu Karadeniz gezisi öncesi Google’da konuk değerlendirmeleri arandığında, göze ilk çarpan, hizmet sektöründeki sözgelimi “Emine Abla ve Ali Abi” betimlemeleri oluyor.

Devamını Oku
02.09.2025
Her şey Yerel Yönetimler Yasasıyla başladı

Her şey değil tabii ki; taşradaki/yereldeki ganimetin üretimi ve paylaşımını öngören bu yasaya sıra geldiğinde, ülkedeki kamuya ait varlıklar çoktan görücüye çıkmış, satılmıştı bile.

Devamını Oku
13.07.2025
En iyimiz en çalışkanımızdı…

Bu sözleri CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kaybettiği yakın çalışma arkadaşı, Manisa Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’ in ardından söylemişti.

Devamını Oku
11.06.2025
Siyasi tutuklamaların taşradaki etkisi

Yazının başlığında ‘siyasi gözaltı’ ya da ‘tutuklama’ sözleri yer alınca, bu anlatımın öznesinin CHP olduğunu anlıyoruz.

Devamını Oku
01.06.2025
Özgür Özel nasıl koşuyor

Özgür Özel nasıl koşuyor

Devamını Oku
27.05.2025
Kötülüğün resmini çizdiler

Kötülüğün resmini çizdiler

Devamını Oku
25.05.2025
En Batı’daki Doğu Fas

En Batı’daki Doğu Fas

Devamını Oku
27.04.2025
AKP umudu çoğalttı!

AKP umudu çoğalttı!

Devamını Oku
24.03.2025
Yarınını Yaren leylek gibi bekleyen halk

Yarınını Yaren leylek gibi bekleyen halk

Devamını Oku
16.03.2025
14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevgisizlik

14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevgisizlik

Devamını Oku
16.02.2025
Hristiyanlıkla ilgili bişey…

Hristiyanlıkla ilgili bişey…

Devamını Oku
07.01.2025
2024 yılı bir büyük şakaydı…

2024 yılı bir büyük şakaydı…

Devamını Oku
04.01.2025
Birden fazla Vietnam

Birden fazla Vietnam

Devamını Oku
19.12.2024
AKP’nin demokrasi şöleni kongreleri

AKP’nin demokrasi şöleni kongreleri

Devamını Oku
12.10.2024
Tasarruf tedbirini bahane eden yerel basın

Tasarruf tedbirini bahane eden yerel basın

Devamını Oku
22.08.2024
Olimpiyat açılış ve kapanıştan ibaret değildir

Olimpiyat açılış ve kapanıştan ibaret değildir

Devamını Oku
09.08.2024
Avrupa Futbol Şampiyonası kapatılsın… Olimpiyat kalsın…

Avrupa Futbol Şampiyonası kapatılsın… Olimpiyat kalsın…

Devamını Oku
20.07.2024
3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’nde Nâzım Hikmet

3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’nde Nazım Hikmet

Devamını Oku
03.06.2024
Cumhuriyet’le tanışıklığımın kırkıncı yılında

Cumhuriyet’le tanışıklığımın kırkıncı yılında

Devamını Oku
09.05.2024
Ah şu çöl tozları

Ah şu çöl tozları

Devamını Oku
27.04.2024
Son Güneş Tutulması örneğinde bilimin popülerleştirilmesi

Son Güneş Tutulması örneğinde bilimin popülerleştirilmesi

Devamını Oku
13.04.2024
Umarım 2054 yerel seçimlerinde

Umarım 2054 yerel seçimlerinde

Devamını Oku
30.03.2024
Ergun Hiçyılmaz’ın ardından

Ergun Hiçyılmaz’ın ardından

Devamını Oku
14.02.2024
Deve pazarlığı

Deve pazarlığı

Devamını Oku
27.01.2024
Ülke tarihinin gördüğü en ‘siyasi’ yerel seçim

Ülke tarihinin gördüğü en ‘siyasi’ yerel seçim

Devamını Oku
10.01.2024
Seçmece başlıklarla 2023 yılı özeti

Seçmece başlıklarla 2023 yılı özeti

Devamını Oku
31.12.2023
Cumhuriyetin başkenti Ankara ve Anıtkabir

Cumhuriyetin başkenti Ankara ve Anıtkabir

Devamını Oku
29.10.2023
100. değil asıl 101. yılın nasıl kutlanacağı önemli

100. değil asıl 101. yılın nasıl kutlanacağı önemli

Devamını Oku
27.10.2023
Hızır'ın malları

Hızır'ın mallar

Devamını Oku
22.10.2023
Sıradanlaştırılıp değersizleştirilen 100. yıl kutlamaları

Sıradanlaştırılıp değersizleştirilen 100. yıl kutlamaları

Devamını Oku
18.10.2023
Derna’nın trajedisi

Derna’nın trajedisi

Devamını Oku
15.09.2023
Yerel seçimler neden hayat memat meselesi oldu

Yerel seçimler neden hayat memat meselesi oldu

Devamını Oku
10.09.2023
Doğanay Güzelgün’ün katili kim?

Doğanay Güzelgün’ün katili kim?

Devamını Oku
19.07.2023
Deniz’in babası

Deniz’in babası

Devamını Oku
17.07.2023
Siyasal İslam yazın yol alır

Siyasal İslam yazın yol alır

Devamını Oku
28.06.2023
Merve Dizdar umudu çoğalttı

Merve Dizdar umudu çoğalttı

Devamını Oku
29.05.2023
Bak, bi tanesi

Bak, bi tanesi

Devamını Oku
12.05.2023
23 Nisan Bebek Bayramı

23 Nisan Bebek Bayramı

Devamını Oku
23.04.2023