Işık Kansu
Işık Kansu kansu@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Evdeki İadei Ziyaret!

01 Ekim 2011 Cumartesi
\n

\n\n\n

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, WikiLeaks belgeleri sayesinde ortaya çıkan, 29 Ocak 2010da dönemin ABD Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile görüşmesini iadei ziyaretdiye tanımlamış. Meslektaşımız Fikret Bilaya konuşan Haşim Kılıça göre, Jeffrey kendisini 19 Haziran 2009damakamındayani Anayasa Mahkemesinde ziyaret etmiş, o da tam 7 ay sonra kendisine iadei ziyarette bulunmuş.

\n

Oysa, Jeffreyin konuya ilişkin Washingtona gönderdiği kriptoya göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ABD Büyükelçisini 29 Ocak 2010da ikametgâhında (yani makamı olan büyükelçilikte değil, evi sayılacak yerde) ziyaret etmiş. Pek protokole uymayan, samimi bir görüşme yani...

\n

Haşim Kılıç diyor ki:

\n

Ben büyükelçiyi ziyaret ettiğimde kapatma davası neticelenmemişti. Bu nedenle de konu olmadı.”

\n

Oysa Jeffreyin kriptosu öyle demiyor. Jeffreyin görüşmeye ilişkin bizzat aldığı notlar şöyle:

\n

Kılıç, mahkemenin oybirliğiyle aldığı Kürt milliyetçi DTPnin kapatma kararını Anayasa Mahkemesi tarafından alınmış en haklı kararolarak niteledi. Kendisinin parti kapatma anlayışına baştan beri karşı olmasına karşın, DTPnin hareketlerinin anayasadaki kapatma koşulları dikkate alındığında yoruma mahal bırakmadığını söyledi.

\n

Görüşmede yalnızca DTP de görüşülmemiş, askerlerin sivil yargıda yargılanması gibi, anayasa değişiklikleri gibi konulara da girilmiş. Kriptoya dönelim ve okuyalım:

\n

Kılıç, mahkemenin askeri yetkililerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin yasanın iptaline ilişkin kararını değerlendirirken de aynı derecede açık sözlüydü. Söz konusu kanunun iptaline gerekçe olarak, askeri mahkemelerin askeri suçlarda, askeri personele karşı işlenen suçlarda, askerin yönetimindeki yerlerde işlenen suçlarda ve askeri hizmet ve görevle bağlantılı suçlarda askeri personel hakkında yargı yetkisi olduğuna dair anayasanın 145. maddesine dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi üyelerinin çoğunluğunun anayasanın 145. maddesinin antidemokratik olduğu görüşünde olduğunu, mahkemenin görevinin anayasayı değiştirmek olmadığı için, bu konuda da mahkemenin bir seçeneği olmadığını vurguladı.

\n

Kılıç kararlarını dayandırdığı anayasayı antidemokratik olarak niteleyip serbestçe eleştirerek, anayasanın pek çok maddesinin artık Türkiyenin yaşamakta olduğu demokrasiyi karşılamadığını söyledi. Her ne kadar 1982de bir referandumla kabul edilmiş olsa da bu anayasanın artık politik ortamın ve insanların isteklerinin anayasanın değiştirilmesi gerektiğine ihtiyaç duyulacak kadar değiştiğini söyledi. Bugüne kadar anayasanın 83. maddesinin değiştirildiğini vurgulayarak birkaç değişiklik paketinin anayasanın bugünkü standartlarla uyarlanmasına yeterli olacağını, ancak bu değişiklikleri yapmanın zor olduğunu ileri sürdü. Politik çıkarların aşırı değişikliklerin önüne geçtiğini, bu yüzden anayasanın değiştirilmesi gibi zor projelerin rafa kaldırıldığını söyledi.

\n

Jeffreyin kriptosunda, görüşmeye ilişkin yaptığı yorumda, Anayasa Mahkemesinin Kürtlerin zararına, ordu yararına kararlarını bir baskı sonucu alıp almadığı konusunda Haşim Kılıçı adeta sorguladığı da ortaya çıkıyor. Jeffreyin yorumu şöyle:

\n

Basında çıkan haberlerin ve hükümetteki bazı bağlantılarımızın yorumlarının aksine, Kılıç, mahkemesinde, ordu lehine değişiklik yapma yönünde baskı olduğuna dair bir ipucu ifşa etmedi. Hatta açıklamaları, bunun dışında alacakları herhangi bir kararın siyasi olacağını ve mahkemenin zaten parti kapatma kararlarını olabildiğince müsamahakâr şekilde değerlendirdiğini iddia etti. Buna karşılık AKP hükümetinin, yasanın bu yanlarını serbestleştirmek için anayasayı değiştirmeye çalışmaktan başka yolu kalmadığı gözüküyor. Sonuçta, Kılıçın, kişisel görüşlerinin bir hâkim olarak kararlarını etkilemesine olanak vermeyen son derece dürüst bir karaktere sahip olduğu anlaşılıyor.

\n

Haşim Kılıç, büyükelçiye bilgi sunmadığını söylüyor, ama Jeffreyin kriptosu tam tersi bir içeriğe sahip!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları