Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bir Şaman: Hüsamettin Koçan!
Hepimiz kendimize ülkemizin boğucu gündeminden kaçmak için bazı yollar bulmalıyız. Önünde sonunda insanız ve şu ahir ömrümüzde soluklanma anlarımız olmazsa, geri kalandan pek bir hayır gelmez.
\nKendimize sürekli yol haritaları çizmeliyiz ve haftanın en az bir gününü kendimiz için, kendi yol haritamızda, özgürleşmek için kullanmalıyız. Bu en temel hakkımız, tembellik hakkı gibi bir şey…
\nHeyecanlıyım, bugün ressam Hüsamettin Koçan’ın retrospektif sergisine gittim. Ressamların her dönemini, tutkularını, takıntılarını ve kendilerini en iyi anlattıkları toplu sergileri severim. Çünkü ister beğenin ister beğenmeyin, toplu sergiler size bir dünya sunar ve siz bu dünyaya eşlik ettiğiniz için kendinizi daha keyifli, daha heyecanlı hissedersiniz. Tıpkı karanlık bir salonda bir film izler gibi…
\nBir sırrı paylaşır gibi…
\nSalonun bir köşesinde oturmuş, çok ilginç bir videoya dalıp gitmişim. Bulunduğum alanda Hüsamettin Koçan’ın körler için yaptığı, beyaz tuval üstüne kabartma resimleri var. Ve videoda kadın erkek gözleri görmeyen insanlar, tablolara dokunarak, bir ressamın sırlarını çözmeye çalışıyorlar.
\nTuhaf ve etkileyici bir çalışma. Eller tuvalde dolaşıyor. Ressam onlara hangi sırlarını fısıldadı, onlar ne yanıt verdi bilmiyorum. Ama bir an gözlerimi kapatıp ellerimi o tuvallerin üstünde dolaştırmak istedim. Sonra tablolara kıyamadım, ya herkes dokunmaya kalkarsa; bu aklıma, Roma’da bir kilisenin kapısında insanlar sürekli dokunduğu için aşınmış çok güzel bir Meryem kabartmasını getirdi. Meryem eriyip gitmişti. Belki de Meryem’in eriyip gitmesi iyidir… Gene de tablolara dokunmadım.
\n“Tuz Tadı”: Sergideki beni en çok etkileyen resimler “Tuz Tadı” başlığını taşıyordu. Bu resimlerin oldukça ilginç bir hikâyesi var. Resimler ilk kez 2007 yılında Çankırı tuz mağarasında sergilenmiş. Bu mağara yüzeyden 150 metre aşağıda, dehlizler halinde uzayıp gidiyormuş. Tuz dehlizleri…
\nVe burada insanlığın büyük macerasını, hiçbir zaman ve mekâna bağlı kalmadan anlatan dev resimler... İnsanlığın büyük macerasında, tuz ve ekmek hep başroldedir. Sofraya hep birlikte konurlar. Her ikisi de büyük çatışmaların ve büyük şenliklerin vazgeçilmezleridir…
\nKeşke sergiyi tuz mağarasında izleyebilseydim. Çünkü her zaman, klasik sergi mekânlarının dışına çıkan sergiler temelde büyük bir cesaret taşırlar. Bir karşı koyuşu gerçekleştirirler, bir meta olmanın dışına çıkıp yaşamın bir parçası olmayı isterler. Bu nedenle bu sergiler bir kat daha değerlidir, en azından benim gözümde.
\nHüsamettin Koçan’ın bir temel özelliği var; fırçasını bu ülkenin coğrafyasıyla, tarihiyle ilgili bir kazıcı gibi kullanıyor. Onun için geçmişin sembolleri önemli ama bu sembollere körü körüne bir bağlılık göstermiyor. Onları bugüne taşırken, tüm resimlerinde bir sorusu var: Bu semboller neden böyle yüzyıllar boyu sürüp gittiler? İnsanlık onda hangi duyguyu, düşünceyi buldu ki hiç yok olmadılar.
\nBu duyguların en yoğun olduğu bölüm hiç kuşkusuz “Fasikül III- Selçuklu” serisi, bu resimler ilk kez 1995 yılında Alanya Kalesi ve tersanesinde sergilenmiş. Ressamın yer seçimine, cesaretine katılmamak mümkün değil. Ressam bu bölümde Selçuklu’yu kendi öznel kabullenişiyle bize yansıtıyor ve üç nokta üzerinde yoğunlaşıyor: “Kabulleniş”, “göçerlik” ve “şamanlık”.
\nZaten tüm resimlere bir arada bakınca, ressamın bir Şaman maskesi taktığını düşünüyorsunuz. Bilge, yaratıcı ve yararlı.
\nVe aklınıza hemen ressamın kendi kentinde bir vefa borcu gibi oluşturduğu Baksı Müzesi geliyor. Bayburt’un Bayraktar köyünde doğan ressam, yıllar sonra orada el sanatlarıyla modern sanatın birleştiği bir müzeyi hayata geçirdi. Bayraktar’ın eski adı ise Baksı ve bu Kırgız dilinde Şaman demek.
\nİş Bankası Kibele Sanat Galerisi’ne bir uğrayın ve bir Şaman sizi büyülesin derim.
\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti