Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Kafamızı Değiştirmeden...
\n\n\n
Uzun tutukluluk sürelerine gelen tepkilere, özel yetkili mahkemelerle ilgili eleştirilere karşı yeni düzenlemeler yapılacağı söyleniyor. Eleştiriler yurtdışından gelince daha çok uygulamayla ilgili sorunlardan dem vuruluyor ve yargının bağımsızlığı öne sürülüyor.
\nTürkiye’de yargının bağımsız olmadığını yıllardır hukukçuların kendisi de söylüyor. Aslında iktidarların genel olarak bütün diğer alanlarda yaptığını yargıda da gelenekselleştirdiğini söylemek yanlış olmaz. Her iktidar bürokrasiye kendi adamlarını nasıl bir biçimde yerleştiriyorsa aslında yargıda da benzer bir durum var. Geçmişte de iktidarlar, yargının öteki alanlara göre daha zor karışılan bir alan olmasından rahatsızdı. Ama her dönemde yargıya müdahale vardı, doğrudan ya da dolaylı biçimde iktidarlar emniyet, istihbarat ve yargı üçlüsünü bir biçimde yönetmeye meyilliydi.
\nBu iktidarın yargıyla ilgili tutumu biraz daha farklı.
\nÇünkü birincisi, uzun süre, yüksek yargı tarafından kapatılma tehdidi altında kaldı ve mahkûm edildi.
\nİkincisi, bu iktidar yargının yıllar boyunca kendilerine karşı bir anlayışla yapılandırıldığını ve bunun değişmesi gerektiğini her zaman dile getirdi.
\nYani aslında bir anlamda yargının eski yapısıyla hükümet karşı taraflar gibi birbirlerine karşı uzun bir mücadele süreci yaşadılar.
\n***
\nZaman zaman, özellikle büyük davalarla ilgili gelişmelerin iktidar mensupları tarafından önceden konuşulması, bazı davaların dosyalarının belli bir biçimde yayımlanmasının engellenmeyişi yargıya doğrudan etki edildiği eleştirilerini de sıkça gündeme taşıyor.
\nBizim gibi bir ülkede, iktidarın özelikle bazı büyük davalara etki etmemesi, bu davalardan önceden haberdar olmaması mümkün mü?
\nEskiden devlet güvenlik mahkemeleri, şimdi özel yetkili mahkemeler dediğimiz yapının kuruluş nedeni zaten bu değil mi?
\nDevleti yönetenlerin, devlet aleyhine işlendiğine inandıkları suçlarla bu mahkemelerle savaştığı bilinmeyen bir şey mi?
\nBir iktidarın izni ve haberi olmadan, yüzlerce insanı kapsayan davalar yalnızca yargı tarafından yürütülebilir mi?
\nAma bu yapı bu haliyle devam ettiği sürece gelen iktidar kimse, ona göre suç ve suçlu tarifi yapılıyor. Dün suçlu olan bugün muteber oluyor, dün en muteber insan sayılanlar bugün hapse atılabiliyor.
\nBu aslında yıllardan beri Türkiye’de her alanda bir hukuk sorunu ve adalete inancın sarsılması sonucunu doğurdu. Çünkü gerçek suçlunun kim olduğu her dönem değişiyor ve kimine göre suç olan başkalarına göre değil. Bir dönem suç olan, bir dönem sonra suç olmaktan çıkıyor. En ağır cezalara çarptırılanların bir zaman sonra anıtları dikiliyor.
\nBu özel mahkemeler çoğu zaman siyasi davalarla ilgili, ama bunun dışındaki konularda da durum farklı değil. Yolsuzluk gibi suçlarda bile insanlar arasında ayrım yapıldığı inancı yıllardan beri yerleşmiş durumda.
\nBu sistem böyle devam ettikçe, anayasa da değişse, yasalar da değişse sorun değişmeyecek.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği