Suyunu Çıkartmak

09 Ağustos 2011 Salı
\n

\n

Asmalımescitte yaşananlar hayat tarzına müdahale mi, yoksa haklı bir uygulama mı tartışması yapılırken aslında belediyelerin, yerel yönetimlerin ve hatta bazı bölgeler için daha üstte bir yerlerde hiçbir plan yapılmadığı gerçeğini atlamayalım.

\n

Aslına bakarsanız Asmalımescite gidenlerin bile büyük bölümü buradaki keşmekeşten, yollarda yürünememesinden, sıkışıklıktan şikâyetçi.

\n

Bu durum yalnızca Asmalımescit için geçerli değil ama.

\n

Birçok yerde aynı şey var.

\n

Önce bir yer gelişiyor, oraya talep artıyor, bunun üzerine birden bir patlama yaşanıyor ama ne belediye, ne başka kimse bu yeni durumla ilgileniyor.

\n

İşletme sahipleri de bölgenin gelişeceğini, para kazanacağını anlayan başkaları da buraya saldırıyor ve el yordamıyla bir şeyler yapıyor.

\n

Sonra semt sakinlerinin şikâyetleri başlıyor. Derken ruhsatlı, ruhsatsız, işinin ehli ya da değil, önüne gelen buralara yer açmaya başlayınca iş iyice çığrından çıkıyor ve sonunda bir şekilde yasak geliyor.

\n

Her alanda başımıza gelenlerin bir örneği değil mi?

\n

***

\n

Ünlü tatil beldelerimizde durum farklı mı? Bir yer moda olmaya başlayınca, önce bir iki yerel işletme varken birden ardı ardına kulüpler, barlar, cafeler, lokantalar açılıyor. Önüne gelen bu talepten para kazanmaya kalkışınca, dondurmacılar, teneke kulübede dönerciler, kumpirciler, kaldırımlarda her türden satıcılar, hediyelik dükkânından halıcıya, dericiden fesçiye aklınıza gelecek her şey kaldırımlara taşıyor.

\n

Güya en güzel, en kaliteli, en turist beklediğiniz bir kasabanın ana caddesi bir anda yürünmez hale geliyor.

\n

Sigara yasağıyla birlikte bu durum iyice abartılı hale geldi. Artık herkes dışarıda oturmak istediği için işletmeler de mümkün olduğu kadar dışarıya masa koymaya çalışıyor. Çay ocağının önünde bile üç beş masa, sandalye var.

\n

Geçenlerde bir yerde yürürken Maraş dondurması kesen adam neredeyse çocuklardan birinin gözünü çıkartıyordu ünlü atraksiyonlarını yaparken.

\n

İnsanlar böyle iç içe niye oturmak ister, yemek yerken size çarparak geçen yayaların içinde ne keyif alır bilemiyorum, ama böyle bir durum var artık her yerde.

\n

Böyle olunca da sonunda bir gün geliyor birisi buna dur deme ihtiyacı hissediyor.

\n

İstanbulun ünlü semtlerine ardı ardına açılan işletmelerin durumu farklı mı? Çok yakında bunların da otopark sorununa bir el atılıp yasak gelirse şaşırmayın. Yüz kişi eğlenecek diye bütün bir anayolun saatlerce tıkanması normal sayılabilir mi?

\n

***

\n

Aynı şey müzik olayında da gerçekleşmedi mi?

\n

Türkbükünde ya da İstanbulda, kaç kere yazdık, işletmeler kendi aralarında anlaşabilseler yasağa gerek kalmayacaktı. Ama ne oldu, herkes birbirini bastırmak için sesi açınca olay artık çığrından çıktı. İstanbulda bir kulübün karşı kıyısındakiler bile uyuyamaz hale geldi. Türkbükünde eğlenmeye gidilen yerde ne dinlediğinizi karıştırmaya başladınız.

\n

İnsanlar kendi başına bırakılırsa bütün bu konularda bir denge tutturmak imkânsız elbette. Kimse daha fazla para kazanmaktansa kurallara uymaya gönüllü değil.

\n

Peki ama en baştan bir yerel yönetimin görevi, bölgenin gelişeceğini fark edip ona göre düzenleme yapmak, planlamak, oradaki işletmeleri buna göre yönlendirmek ya da geleceklere uygun imkânlar sunmak değil midir?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları