Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Yiyin Efendiler
Son yılların “trend”lerinden biri seyahatse öteki de yemek...
\nNedense bir yemek deliliği ortalığı sarmış durumda.
\nTelevizyonlar yemek programından geçilmiyor. Hangi kanalı açsanız dumanlar tütüyor, kafasına bir kukuleta geçiren, elinde kepçeyle bir şeyler anlatıyor.
\nSabahtan akşama İtalyan mutfağından Çin yemeğine ayrıntılı tarifler veriliyor. Bazı programlarda uzmanlar, çeşitli yerlerdeki lokantaları geziyor. Bir tür denetliyor da diyebiliriz.
\nAşçıbaşı, özel tariflerini anlatıyor, sonra da uzman bunları tadarak bize izlenimlerini aktarıyor.
\nTabii biz ne stüdyoda pişen yemekleri ne de uzmanların gezip dolaşıp yediklerini bilemiyoruz. Onlara inanmak zorundayız. Genel olarak da kendi pişiren pişirdiğini beğeniyor, gezen de yediğini...
\n***
\nYöre yöre gezilip evlerde hanımlarla birlikte yapılan yerel yemekler de var.
\nKendi programı olan yerli, yabancı aşçılarımız da var.
\nBunların yanında diyet programları, ince kalmak için seçilmesi gereken organik yiyecekleri anlatan programlar var.
\nHatta belgeseller bile var. Bin yıllık bulgur pilavı nasıl pişirilirmiş öğreniyoruz.
\nBir ara, “yemekteyiz” programları vardı. Onun yerini şimdi “aşçılar savaşıyor” türünden programlar almış. Jüri üyelerinin yüzünden düşen bin parça. Genç aşçı adaylarının yemeklerini kıyasıya eleştriyorlar.
\nYemek artık ciddi bir olay.
\nAşçılar son derece gergin. Patates püresinin üzerine biberiye koyarken bile uzun uzun düşünüyorlar. Her yemeğin üstüne değirmenle biber serpip zeytinyağı gezdirmek moda.
\nBunları izledikten sonra insan yemek yerken dikkatli davranmak ihtiyacı duyuyor.
\nHayatımda bir romanı nasıl yazdığımı, mantarlı bonfile yapan aşçı kadar uzun ve ayrıntılı anlatamadığıma yanıyorum.
\nAşçı domates soslu makarnayı öyle bir anlatıyor ki makarnayı dün gece kendisi icat etti, domates sosunu da ilk kez kendisi ekledi sanıyorsunuz.
\n***
\nGazetelerin özellikle hafta sonu eklerinde sayfalar dolusu yemek anlatılıyor. Hangi yemek hangi şarapla gider, hangi balık nasıl pişirilir, hangi salata saat kaçta yenir gibi bilgiler veriliyor.
\nO da yetmiyor, Yunan adalarına giderseniz nerede böcek yersiniz, Singapur’a yolunuz düşerse hangi lokantada istakoz güzel pişiyor hepsi tek tek anlatılıyor.
\nAnneme sordum, “eskiden kadınlar evde her şeyi yapardı, şimdiki kızlar yemek pişirmeyi bilmediği için bunları izliyor” diye kestirip attı.
\nÇöküş dönemi aristokratları gibi her şey elden giderken krema icat etmek gibi paradoksal bir durumda mıyız, yoksa vatandaş açlık sınırını çoktan aştı da hangi yemeği hangi sosla yiyeceğinin derdine mi düştü, yoksa bizim gazeteci, televizyoncu arkadaşlar artık başlarına dert açmayacak tek şeyin portakallı ördek olduğuna mı karar verdiler, bilemiyorum.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu