Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
MHK, Doğrular ve Yanlışlar
2008’de Oğuz Sarvan’ın Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı olmasıyla başlayan ve günümüze kadar devam eden süreçte Türk hakemliğinin en önemli sorunu genç isimlere önem verilmemesi, yeni simaların Süper Lig’de şans bulamamasıydı. Sarvan her platformda geçmiş MHK’leri eleştirmesine rağmen onların yetiştirdiği hakemlere Süper Lig’de görev verirken kendisinin üst klasmana aldığı isimlere görev yaptığı 4 yılda doğru dürüst şans vermedi. Zekeriya Alp başkanlığında görev yapan şu anki MHK üzerinde de Oğuz Sarvan’ın etkisi olduğundan onlar da geçen sezonun sonlarında ve bu sezonun ilk 5 haftasında yine eski isimlere Süper Lig’de görev vererek yollarına devam etmek istedi. Ancak yaşanan hakem hataları, bu işin iki elin parmakları kadar sayıdaki hakemle devam edemeyeceğini Alp ve arkadaşlarına göstermiş olacak ki 6. haftada 6 genç hakeme birden Süper Lig’de görev vererek bana göre Türk hakemliği adına cesur bir adım attı.
\nBugüne kadar Yunus Yıldırım, Tolga Özkalfa gibi bazı hakemlerin formda olmamalarına ve hata yapmalarına rağmen devamlı Süper Lig’de maç almaları, diğer taraftan ne kadar formda olursa olsun bazı genç hakemlerin Süper Lig’de şans bulamamaları MHK’ye olan güven ve inancı azaltmaktaydı. MHK yetkilileri Süper Lig’de görev alan hakem sayısını artırarak hem genç isimleri hazır halde tutabilir hem de devamlı görev alan deneyimli simaların daha dikkatli, formda olmalarını sağlayabilir. 4 yıldan fazla bir süredir üst klasman hakem kadrosunda olup da Süper Lig’de görev alamayan hakemlerin olması da MHK adına önemli bir ayıptır.
\nEğer bir hakem üst klasman kadrosunu işgal ediyorsa ona Süper Lig’de görev verilmeli, verilmiyorsa da o kadroyu işgal etmemeli ve yerini yetenekli gençlere bırakmalıdır. Gelelim hakem toplumu için önemli olan bir başka konuya. TFF ve MHK ligin 5 haftası tamamlanmış olmasından sonra ancak hakem ve gözlemci ücretlerine yapılan zamları açıklayabilmiş, maç ücretlerini ödeyebilmiştir. Bu durum, TFF yönetiminin hakem toplumunu ciddiye almadığının ve gereken değeri göstermediğinin açık bir göstergesidir. Hakemler açısından kanayan bir başka yara da TFF adına deplasmana giderek maç yöneten hakemlerin liglere göre aldıkları günlük harcırahlardır. Hakemlerin gittikleri liglere ya da ait oldukları klasmana göre maç ücretlerinin farklı olması normalken, aynı kente deplasmana giden Süper Lig hakeminin harcırahının, üçüncü lig hakeminin harcırahının iki katından daha fazla olması hakemleri son derece rahatsız etmektedir. TFF’yi temsilen aynı şehre, farklı maçlara giden Süper Lig hakemi otelde kalıp lokantada yemek yerken üçüncü lig hakemi arabada uyuyup simitçi de mi karnını doyuracaktır? Yıllardır devam eden bu saçma ayrımcılığa TFF yetkililerinin acilen el koyması gerekmektedir. Hakemlik adına adil olmayan bir durum da amatör küme hakem ücretleridir. Hakemliğin tarlası olan amatör hakemliğe de gereken değerin verilip komik olan amatör hakem ücretlerinin de tatmin edici bir seviyeye yükseltilmesi kaçınılmazdır.
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası