MHK, Doğrular ve Yanlışlar

28 Eylül 2012 Cuma
\n\n\n

2008’de Oğuz Sarvanın Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı olmasıyla başlayan ve günümüze kadar devam eden süreçte Türk hakemliğinin en önemli sorunu genç isimlere önem verilmemesi, yeni simaların Süper Ligde şans bulamamasıydı. Sarvan her platformda geçmiş MHKleri eleştirmesine rağmen onların yetiştirdiği hakemlere Süper Ligde görev verirken kendisinin üst klasmana aldığı isimlere görev yaptığı 4 yılda doğru dürüst şans vermedi. Zekeriya Alp başkanlığında görev yapan şu anki MHK üzerinde de Oğuz Sarvanın etkisi olduğundan onlar da geçen sezonun sonlarında ve bu sezonun ilk 5 haftasında yine eski isimlere Süper Ligde görev vererek yollarına devam etmek istedi. Ancak yaşanan hakem hataları, bu işin iki elin parmakları kadar sayıdaki hakemle devam edemeyeceğini Alp ve arkadaşlarına göstermiş olacak ki 6. haftada 6 genç hakeme birden Süper Ligde görev vererek bana göre Türk hakemliği adına cesur bir adım attı.

\n

Bugüne kadar Yunus Yıldırım, Tolga Özkalfa gibi bazı hakemlerin formda olmamalarına ve hata yapmalarına rağmen devamlı Süper Ligde maç almaları, diğer taraftan ne kadar formda olursa olsun bazı genç hakemlerin Süper Ligde şans bulamamaları MHKye olan güven ve inancı azaltmaktaydı. MHK yetkilileri Süper Ligde görev alan hakem sayısını artırarak hem genç isimleri hazır halde tutabilir hem de devamlı görev alan deneyimli simaların daha dikkatli, formda olmalarını sağlayabilir. 4 yıldan fazla bir süredir üst klasman hakem kadrosunda olup da Süper Ligde görev alamayan hakemlerin olması da MHK adına önemli bir ayıptır.

\n

Eğer bir hakem üst klasman kadrosunu işgal ediyorsa ona Süper Ligde görev verilmeli, verilmiyorsa da o kadroyu işgal etmemeli ve yerini yetenekli gençlere bırakmalıdır. Gelelim hakem toplumu için önemli olan bir başka konuya. TFF ve MHK ligin 5 haftası tamamlanmış olmasından sonra ancak hakem ve gözlemci ücretlerine yapılan zamları açıklayabilmiş, maç ücretlerini ödeyebilmiştir. Bu durum, TFF yönetiminin hakem toplumunu ciddiye almadığının ve gereken değeri göstermediğinin açık bir göstergesidir. Hakemler açısından kanayan bir başka yara da TFF adına deplasmana giderek maç yöneten hakemlerin liglere göre aldıkları günlük harcırahlardır. Hakemlerin gittikleri liglere ya da ait oldukları klasmana göre maç ücretlerinin farklı olması normalken, aynı kente deplasmana giden Süper Lig hakeminin harcırahının, üçüncü lig hakeminin harcırahının iki katından daha fazla olması hakemleri son derece rahatsız etmektedir. TFFyi temsilen aynı şehre, farklı maçlara giden Süper Lig hakemi otelde kalıp lokantada yemek yerken üçüncü lig hakemi arabada uyuyup simitçi de mi karnını doyuracaktır? Yıllardır devam eden bu saçma ayrımcılığa TFF yetkililerinin acilen el koyması gerekmektedir. Hakemlik adına adil olmayan bir durum da amatör küme hakem ücretleridir. Hakemliğin tarlası olan amatör hakemliğe de gereken değerin verilip komik olan amatör hakem ücretlerinin de tatmin edici bir seviyeye yükseltilmesi kaçınılmazdır.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yeter Artık Zekeriya Alp! 27 Aralık 2012
Tuhaf Yönetim 24 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları