Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Hakemlikte Gelişmeler - 2
Geçen haftaki yazımda her iki kale çizgisi üzerinde görev yapan ilave yardımcı hakemlerin UEFA tarafından deneme aşamasında olduğundan, bugüne kadarki uygulamaların başarılı bulunduğundan ve FIFA’nın oyun kuralları konusundaki karar organı İFAB’ın temmuz ayının başındaki toplantısında konuyla ilgili kesin kararını vereceğinden bahsetmiştim.
\nToplantıda karara bağlanacak diğer konu ‘Gol çizgisi teknolojisi’ olacak. Bu teknoloji 9 ay boyunca İngiltere, Danimarka, Almanya, İtalya ve Macaristan’da denendikten sonra ‘Hawk-Eye’ ve ‘GoalRef’ sistemleri finale kaldı. 127 yıllık İFAB tarihinde belki en önemli an gol çizgisi teknolojisinin kabul edilip edilmediğinin açıklandığı yani futbolda hakem kararına teknolojinin etki edip etmeyeceğinin açıklandığı an olacak.
\nHawk-Eye sisteminde stadın çeşitli yerlerine yerleştirilen kameralarla topun kale alanını geçip geçmediği tespit edilirken GoalRef sisteminde ise kale direkleri ve üst direklere yerleştirilen antenler (10 adet) ve topun içine yerleştirilen elektronik bobinler (3 adet) vasıtasıyla tespit ediliyor. 2 sistemde gol uyarısı en fazla 1 saniye içinde hakem saatine sinyal olarak geliyor. Her 2 sistem de kabul edilse dahi, bunlardan kale çizgileri üzerinde görev yapan ilave yardımcı hakemlerin mi, yoksa gol çizgisi teknolojisinin mi daha yararlı olacağı, bunlardan hangisinin maliyetinin ya da kullanılabilirliğinin daha uygun olacağı tartışmaları ise ülke federasyonları tarafından uzunca bir süre daha tartışılacağa benziyor.
\nKişisel görüşüm, kale çizgilerindeki ilave yardımcı hakemlerin sadece topun gol çizgisini geçip geçmediği pozisyonlarda değil ceza alanı içinde olabilecek her türlü gizli itme, çekme, tutma, vurma, dirseklerin amaç dışı kullanımı, küfür etme gibi pek çok konuda hakeme yardımcı olabileceklerini düşünerek daha yararlı olabilecekleri yönünde. Temmuz ayındaki İFAB’ın ilave yardımcı hakemlik ve gol çizgisi teknolojisi konularında vereceği kararlarla ilgili başta Türkiye Futbol Federasyonu olmak üzere diğer federasyonların ne gibi yaklaşımlar göstereceklerini merak ediyorum.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
-
Mezhep çatışması değil insanlık suçu
-
Emekliye bayram ikramiyesi ne kadar olacak?
-
Alfa Romeo'nun ilk elektrikli modeli: Junior Elettrica
-
'Kayyum atamaları, hukuksuzluk ve kontrollü kaos'
-
AKP’de kongre öncesi hazırlığı devam ediyor: Prof. Kalay
-
Emeklilerin Gözü Bayram İkramiyesinde: Beklentiler Karşı
-
Hutbelerde Bunlara Dikkat Edin!
-
Ekonomist Atilla Özkan'dan Şok Eden Enflasyon Yorumu!
-
Trump döneminde ABD ve dünya nereye gidiyor?
-
Yurttaşın Ekonomi Çığlığı:
En Çok Okunan Haberler
-
İmamoğlu farkı açıyor!
-
Nereden çıktı bu ‘kurucu önder’ lafı?
-
İsrail Şam'ı vurdu!
-
Oyuncu Şinasi Yurtsever hayatını kaybetti
-
MSB'den açıklama geldi!
-
İmamoğlu’nun şansı
-
Özgür Özel istifasını istemişti: Yusuf Özcan istifa etti
-
Yeni Akit yazarı görevinden uzaklaştırıldı
-
AKP'li başkanın eşine ‘kritik’ atama
-
Kanserle mücadele eden Tanyeli'den kötü haber!