Hakemlikte Gelişmeler - 2

15 Haziran 2012 Cuma
\n

Geçen haftaki yazımda her iki kale çizgisi üzerinde görev yapan ilave yardımcı hakemlerin UEFA tarafından deneme aşamasında olduğundan, bugüne kadarki uygulamaların başarılı bulunduğundan ve FIFAnın oyun kuralları konusundaki karar organı İFABın temmuz ayının başındaki toplantısında konuyla ilgili kesin kararını vereceğinden bahsetmiştim.

\n

Toplantıda karara bağlanacak diğer konu Gol çizgisi teknolojisiolacak. Bu teknoloji 9 ay boyunca İngiltere, Danimarka, Almanya, İtalya ve Macaristanda denendikten sonra Hawk-Eyeve GoalRefsistemleri finale kaldı. 127 yıllık İFAB tarihinde belki en önemli an gol çizgisi teknolojisinin kabul edilip edilmediğinin açıklandığı yani futbolda hakem kararına teknolojinin etki edip etmeyeceğinin açıklandığı an olacak.

\n

Hawk-Eye sisteminde stadın çeşitli yerlerine yerleştirilen kameralarla topun kale alanını geçip geçmediği tespit edilirken GoalRef sisteminde ise kale direkleri ve üst direklere yerleştirilen antenler (10 adet) ve topun içine yerleştirilen elektronik bobinler (3 adet) vasıtasıyla tespit ediliyor. 2 sistemde gol uyarısı en fazla 1 saniye içinde hakem saatine sinyal olarak geliyor. Her 2 sistem de kabul edilse dahi, bunlardan kale çizgileri üzerinde görev yapan ilave yardımcı hakemlerin mi, yoksa gol çizgisi teknolojisinin mi daha yararlı olacağı, bunlardan hangisinin maliyetinin ya da kullanılabilirliğinin daha uygun olacağı tartışmaları ise ülke federasyonları tarafından uzunca bir süre daha tartışılacağa benziyor.

\n

Kişisel görüşüm, kale çizgilerindeki ilave yardımcı hakemlerin sadece topun gol çizgisini geçip geçmediği pozisyonlarda değil ceza alanı içinde olabilecek her türlü gizli itme, çekme, tutma, vurma, dirseklerin amaç dışı kullanımı, küfür etme gibi pek çok konuda hakeme yardımcı olabileceklerini düşünerek daha yararlı olabilecekleri yönünde. Temmuz ayındaki İFABın ilave yardımcı hakemlik ve gol çizgisi teknolojisi konularında vereceği kararlarla ilgili başta Türkiye Futbol Federasyonu olmak üzere diğer federasyonların ne gibi yaklaşımlar göstereceklerini merak ediyorum.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yeter Artık Zekeriya Alp! 27 Aralık 2012
Tuhaf Yönetim 24 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları