Mümtaz Soysal

Saçılım

19 Nisan 2013 Cuma

AÇILIMLARDAN sonra sıra saçılmaya gelmiştir. Yani devlet yaşamını düzenleyen ne türlü kural varsa hepsini atlayarak yahut darmadağın edip etrafa saçarak büsbütün kuralsız davranmak. Oysa kuralsızlık devlet ciddiyetine sığmaz.
Ama şu aşamada büyük güçlük, hakkında kural uygulanacak konunun doğru tanımlanmasıdır: Yani varılan bir anlaşma gereği,
“PKK’nin silah bırakarak sınır dışına çıkmasını sağlamak” biçiminde. Konunun başlangıç aşamasındaki sorun, bu anlaşmanın niteliği hatta varlığıyla ilgili.

\n

Anlaşma, eşit statülü gerçek ya da tüzelkişiler arasında kararlaştırılmış olsaydı, onunla ilgili güçlükler, konuşmalar ve tartışmalar yasal ve “meşru” yollardan aşılabilirdi. Ama şimdi karşılaşılan güçlük, eğer böyle bir anlaşma sahiden varsa onun taraflarının bir yanında Türkiye Cumhuriyeti devletinin görevlileri veya o devlet adına konuştukları söylenen birtakım kişiler ya da kuruluşlar ile öbür yanında iç ve dış makamlarca “terör örgütü” sayılan, ulusal ve uluslararası kayıtlara öyle geçen ama resmen tanınmayan bir varlık ve onun kurucusu olduğu söylenen kişiler yer almış görünmektedir. Hatta aynı güçlüğü daha da artıran bir etken olmak üzere “anlaşma” denen “şey”in tarafları arasında başka varlıklardan ve gerçek ya da tüzelkişilerden söz edilmektedir.

\n

Böylesine dengesiz taraflarla varılan bir “anlaşma”ya ciddi ve güvenilir denebilir mi?

\n

Dolayısıyla bilelim ki “silah bırakarak sınır dışına çıkmak”tan söz edilirken aslında olmayan, varsa da tam bilinmeyen, bilinse de geçerli ve bağlayıcı olup olmadığı kestirilemeyen bir metinden ya da bir soyutluktan söz edilmektedir. Böyle “hayalet” bir kavramla nereye kadar gidilir? Neyi, neresinden, nasıl tutacaksınız? Yoksa şaşkınlaştırılmış bir devletle alay mı edilmektedir? Üstelik şehit cenazelerinin unutulmaz acılarından, anaların gözyaşlarından, iyi niyetli insanların çabalarından söz edilerek.
Öyleyse hiç değilse bundan sonrası için anlaşmanın tarafları arasında ciddiyet eşitliğine dikkat edilmelidir. Yoksa bu girişimin fiyaskosuyla yaratılacak hayal kırıklığı son derece kahredici olur.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları