Mümtaz Soysal

Üniversite Enflasyonu ve Kıbrıs

28 Aralık 2011 Çarşamba
\n\n\n

ODTÜNÜN, yani Orta Doğu Teknik Üniversitesinin Kuzey Kıbrıs Yerleşkesini açmak, Ada konusundaki Ankara politikasının belki en akıllıca atılmış adımlarındandır.

\n

Bu tanıma, o politikanın hayli çok olan yanlışlarından bazılarını bir ölçüde düzeltmeye yarayabilecek bir adım. O yanlışlardan biri şu olmuştu: Madem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde böyle bir üniversite başlangıcı yapılacaktı, onun yerinin, binalarının ve tesislerinin kurulacağı araziyi kararlaştırmakta böyle çekingen ve taviz kokanbir tutuma gerek var mıydı? Gerçekten, öyle bir yer seçildi ki; şu sonuç, gereksiz bir biçimde, ama açıkça sırıtmaktaydı: Yani iki toplumun anlaşabilmesi için Adanın batısında, son derece verimli ve narenciye bahçeleriyle dolu Güzelyurt bölgesinde de toprak verilecek, Rumların ve arkalarındaki Batı âleminin istediği gibi o bölgedeki sınır çizgisi epey kuzeyde, neredeyse denize çok yakın bir yerlerde olacak. O mesajı verebilmek için ODTÜ Kampusun yeri, sanki Güneyindeki yerleri terk edebilirizdercesine yukarı çekilmiş olmaktaydı.

\n

Ama artık, kapanmış olması gereken o sayfayı çevirip geleceğe doğru ve sağlam bakılabilmeli: Bu girişim mutlaka başarıya ulaşmalı ve Adanın kuzeyinde bütün Ortadoğunun çekim merkezi ve olabilecek ciddi bir teknik üniversitenin kurulması tamamlanmalıdır.

\n

Gelgelelim, Türkiyedeki çılgındenebilecek kadar kötü olur olmaz üniversite açma hastalığı Kuzey Kıbrıstaki ender doğru bir girişimi de olumsuz etkilemektedir. Lise açar gibi her ilde, hatta ilçelerde üniversite açtınız mı, ailelerin ve gençlerin değer ölçüleri şaşmakta, anavatanındaki nitelikli yükseköğretimbeklentisi karşılanmış gibi bir sonuç ortaya çıkmakta. Sonuç, kısaca şu: Kuzey Kıbrısta da nitelikli birkaç üniversite bulunduğu ve onları daha da destekleyip bütün bölgeye örnek olacak biçimde yüceltmek gerekirken anavatandan gelen öğrenci sayısı azalmakta, sınavlarında giriş puanları düşmekte, yeni üniversite enflasyonunun ister istemez yarattığı nitelik erozyonu Kuzey Kıbrısa da bulaşmakta. Oysa normal olarak tersi beklenir, değil mi? Sayı çoğaldıkça, iyinin, niteliklerin değeri artmalı.

\n

Ama tuhaf bir biçimde o değer düşmekteyse, doğru planlamaya ve değere yönlendirmeye gereksinim var demektir.

\n

Yeni YÖK bunu yapabilecek mi?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları