Mustafa Aysan

Önce Ekonomi

18 Haziran 2011 Cumartesi
\n

Ekonomimizi yönetenler, 2009 sonunda hızlanmış olan ekonomik büyüme hızını, 2010 Eylülünden beri yavaşlatmak amacıyla önlemler aldıkları halde, istenen sonuçlar elde edilemedi ve büyüme hızı yavaşlatılamadı. Bu süre içinde, banka mevduatı zorunlu karşılıkları arttırılmış, zorunlu karşılıklara TCMB tarafından ödenen faizler kaldırılmış, dışsatımı sınırlayan düşük döviz fiyatlarının yükselmesine izin verilmiş, ama istenen sonuçlara bir türlü ulaşılamamıştır. Yılın ilk yarısı bittiği halde Milli Gelirimiz yüzde 9 oranındaki yıllık büyümeyi sürdürüyor; banka kredileri toplamı, yıllık yüzde 35 oranında artmaya devam ediyor; ekonominin yabancı para açığı geçen yıla göre yüzde 115 oranında artarak, yıl sonunda 65-70 milyar dolar arasında gerçekleşme eğilimi ile Milli Gelirimizin yüzde 8-9u oranındaki bir düzeyde dalgalanıyor.

\n

Yukarıdaki tablo, finansal pazarlarımızda ve dış ticaretimizde dengelerin çok bozulmuş olduğunu göstermektedir. Aslında ülkeyi yönetenlerin son bir yıldır uygulamaya koydukları önlemlerin istenen sonuçlara ulaşamaması da ekonomik sorunlarımızın çok büyük boyutları olduğunu ve kontrol edilmelerinde güçlük çekildiğini göstermiştir.

\n

Bu gecikmede, çok kırıcı ve kızgın geçmiş olan seçim kampanyası ile miting nutuklarının, büyük plan ve projelerle yaratılan gürültülü propaganda ortamının ve harcama beklentilerinin önemli payı olmuştur. Hepimizi, gelirimizin üzerinde harcamalara ve aşırı borçlanmalara yönlendiren büyük reklam ve kontrolsüz fiyat indirimleri kampanyalarının, yüksek olan mal ve hizmet talebi ile buna bağlı aşırı borçlanma talebinin yükselmesinde ve ekonomik dengelerin daha da bozulmasında önemli katkılarda bulunduğu kuşkusuzdur. Ekonomik bunalımdan çıkarken alınan önlemlerin ve yaklaşmakta olan seçimin etkileriyle, 2009un dördüncü çeyreğinden beri başlayan bu yüksek hızdaki canlanmanın kontrol edilmesi gereği, burada birçok kez ele alınmıştır. 2010 boyunca süregelen bu ekonomik hızlanmanın kontrol edilmesini sağlamak için önerilen önlemlerin bir bölümü de uygulanmıştır. Uygulamaların etkisiz kalmasının en önemli nedeni, kırıcı ve kızgın seçim kampanyasıdır. Eksik kalmış ve seçimler nedeniyle alınamamış olan önlemlerin yeniden yazılması, belki de önlem almak isteyen yöneticilerin işlerini kolaylaştıracaktır.

\n

Seçim sonuçları, ekonomiyi göreli olarak iyi yönetmenin, halkımızdan iyi karşılık ve oy aldığını göstermiştir. Seçim kampanyaları içinde başlamış olan ekonomik uygulamalarımızdaki bozulmanın düzeltilmesine en büyük öncelik verilmeli, anayasa değişiklikleri, siyasal tartışmalar ve ekonomi dışı uğraşılar daha sonra ele alınmalıdır.

\n

Bugünlerde sıkça yinelenen öneriler vardır:Seçim bitmiştir; biz işimize, aşımıza, çocuklarımızın geçimlerine öncelik vermeliyiz.Bu seçimdeiki kişiden biri iktidara oy vermiştirve sekiz yıllık iktidar için bu üçüncü seçim başarısı çok büyüktür. Ancak bu başarı, bu günlerde çok söylenen ikinci beylik söze götürüyor: Ama bu iki kişiden ötekisi de iktidara karşı oy vermiştir. Bu iki beylik sözün hep yinelenmesinin önemli nedeni, iktidarların unutkanlıklarıdır.

\n

Liderler birbirleriyle iletişimde aracı kullanmayı ve haberleşmek için biz yazarları kullanma huyunu terk etmelidirler; doğrudan iletişimin yararları küçümsenemeyecek kadar büyüktür.

\n

Ekonomik dengeleri sağlamak ve döviz açığımızı azaltmak için alınan önlemler, bizi amaca ulaştıramamıştır. Bugünkü hızlı büyüme koşulları altında en etkili ve kısa yol, dışalımın maliyetini yükseltecek, yurtiçindeki üretimin maliyetlerini düşürecek vergi ve özendirme önlemleridir.

\n

Seçim sonuçları, ülkemiz ve insanlarımız için hayırlı olsun; ama bizler de payımıza düşeni yapmalı ve çok çalışmalıyız. Öteki rakip ülkeler, toplumsal yardımlaşma işini bizden iyi yapıyorlar ve bizden ileri gidiyorlar; biz de yapabilmeliyiz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları