'Lale Devri' Muhafazakârlığı

22 Kasım 2011 Salı
\n\n\n

Dizilerde niye türbanlı kadın yok?tartışmamız vardı ya! Henüz türbanlı bir kadın dizimizolmadı. Ama çokeşliliği savunanbir dizimiz var artık: Fox TVde cumartesileri yayımlanan yüksek reytingliLale Devrinden bahsediyorum

\n

Daha önce de yazdım. Dizilere basbayağı artık merak sardım. Bursalının dünkü muhteşem yazısının başlığıyla özetlemek gerekirse.. simit = özgürlüklerdünyasından verilen haber/yorum-tartışma programlarını çünkü artık izleyemiyorum. İçim daralıyor. Üstüme karabasanlar çöküyor. Durdurun gezegeni inecek var!oluyorum ve gevşemek adına.. hangi dizi önüme gelirse ona takılıyorum.

\n

Geçen cumartesi gecesi de 55 kilometre mesafedeki Kitap Fuarıdönüşü böyle oldu. İki saat gidiş, iki saat geliş -toplam 110 kilometrelik!- hatırı sayılır bir yolculuktan sonra eve gelir gelmez, TVnin önüne geçtim.

\n

Kafamdan; Artık kitap fuarında bile kutuplaşmış bir Türkiye manzarası; laik Türkiyekitapları ile muhafazakâr İslamcıkitap stantları arasında gözle görülür bir ayrışma vardüşüncelerini geçirirken.. önüme popüler dizilerden Lale Devriçıktı.

\n

Kadın düşmanı dizi

\n

Reytinglerde zaman zaman ilk beşe girebilen, ilgi gören bir diziden bahsediyorum.

\n

Zengin erkek+şımarık Batı taklitçisi aile+yüksek erdemli fakir kız üçgeni; Yeşilçamformülünün 2011 Türkiyesiuyarlaması söz konusu.

\n

Formülde yalnız bazı kritik oynamalar yapılmış...

\n

Eskiden zengin erkekdezengin kadıngibi mutlaka şımarık Batı taklitçiliği örneğiolur; neden sonrafakir kızavurulunca erdemi keşfedipdoğru yola gelirdi

\n

Yeşilçamın klasik üçgenindekizengin erkeğe(dizide Çınara!) bu kez toz kondurulmuyor.

\n

Çınar İstanbullu değil, zira Anadolu kökenli bir çocuk Aile büyüklerine hürmette kusur etmiyor ama kadınlara (erkeğin elinin kiri hesabına) alabildiğine saygısız!

\n

Dizinin şablonu içinde Çınar hiç hatayapmıyor

\n

Hataları yapanlar; -genci ve yaşlısı ile!- yalnız ve daima kadınlar oluyor.

\n

Hayatımda bu denli erkek egemen ve bu denli kadın düşmanı bir senaryo görmedim

\n

Postmodern Türkiyeöyküsünde; Çınarın ailesi Ilgazlar, iflas eşiğindeki İstanbul zengini Yeşimlerin ailesi Taşkıranların yalısını satın alıyor.

\n

Kısaca para el değiştiriyor!

\n

Ne var ki bu büyük alışveriş esnasında, standart Yeşilçam öykümüze, 80lerin Dynasty/Hanedandizisinden unsurlar katılıyor.

\n

Kimin eli kimin cebinde belli değil.

\n

Çınar, önce ailenin büyük kızı Lale ile evleniyor.

\n

Ondan kızı oluyor. Ama ilk eş Lale ölünce, jönümüz baldıza kayıyor.

\n

Baldız -Yeşim- hamile kalıyor. Ama Çınarın canı baldıza varmak istemediği için, Anadoludan getirdiği saf-güzelbaşka kıza; Topraka nikâh kıyıyor

\n

Nikâhta keramet vardır!hesabına Çınar, karısı Topraka zamanla âşık oluyor. Ama gelin görün ki şımarık Yeşimsüreçte ne denli aşağılanırsa aşağılansın; Çınarın yakasını bir türlü bırakmıyor. Çınara sonunda soyunu devam ettirecekbir erkek çocuk(şehzade?) doğuruyor. Bunun üzerine Çınar erkek çocuk anası ikinci kadın Yeşime; karısıyla yaşadığı kendi evinden görkemli bir ev açıyor

\n

Resmi eşle ikinci \t\teşten erkeğe ‘el ele hizmet’

\n

Birbirleriyle o dakikaya kadar kanlı bıçaklı olan iki kadın; Çınarın erkek çocuğu doğunca, bambaşka bir moda girip birden kanka kesiliyorlar. Evleri zaten yakın, komşular.

\n

Ailece kabul gören ve doğumdan sonra baştacı edildiği için metres muamelesi çıkarılmayan ikinci kadın; bebek bakımı için resmi eştenyardım alıyor… \t \t

\n

Ve en son cumartesi gördüğümüz bölüme geliyorum..

\n

Şehzade annesi Yeşim, doğumdan sonra hidayete eriyor. Sosyete gülü büyükanne Zümrütün (Amerikan taklidi) baby-shower yapalımteklifini geri çevirerek...otantik bir mevlit yapmak istiyor.

\n

Herkes, en havalı fularları başına bağlıyor (muhafazakârlık+modernliğin zaferi!); mevlit okunuyor ve dizinin en yoz karakteri olan aile büyüğü” “Necip Bey, bebeğin kulağına merasimle isim üflüyor

\n

Dini imanı dilinden düşürmeyen, muhafazakâr giyimindekravat dahi takmayan tonton Necip Bey gerçekte;sufi bir dedeyle” “babacan gangster(!) karması bir tip

\n

Geleneğin simgesi olarak.. Necipin baştacı edildiği mevlit bölümünde, aa bir de ne görelim; aralarından su sızmayanikinci kadınla resmi eş, ellerinde börek tepsileri, misafirlere yan yana gülücük dağıtarak servis yapıyorlar.

\n

Koca keyiften dört köşe, masa başındakadınlarıizliyor

\n

Bitmedi!

\n

Resmi eşBu akşam sen yalnız kalmadiyerek, yemek sonunda kocasını şefkatle gayri resmi eşinevinde bırakıp gidiyor

\n

Lafı uzattım ama uzatılmayacak gibi değil

\n

Türkiyenin önüne konan şu vıcık vıcık kadın modelinebakın!

\n

RTÜKe şikâyet edin demiyorum. Yasakçı zihniyete inanmıyorum.

\n

Ama bu ülkede kadın dernekleri filan yok mu? Hiçbirisi bu diziyle ilgilenmeyecek mi? Onlardan biri, son 50. bölümü mesela internetten indirip, bu rezilliği izlemeyecek mi?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları