3 Koltuk Boşalıyor - 7Erdoğan Vesayet Arıyor YÖK Başkanı İyi Bir Bilimci mi?

20 Aralık 2011 Salı
\n

Aslında çok önemli 2 yıllık sürece girdik. Beşir Atalay dedi ki: AKP liderliği, geleceğe yönelik politikalarını saptarken stratejik düşünür... Yani diyor ki: Gelişmeleri raslantılara bırakmayız... Erdoğan ve yakınları, boşalacak 3 önemli koltuğun nasıl dodurulacağı sorunuyla uğraşıyor.

\n

Temel siyasi gerçek şudur: Erdoğan bugün sahip olduğu liderlik gücüne dayanarak, eğer siyasetten emekli olmaya niyeti yoksa, Cumhurbaşkanlığını, Parti Başkanlığını ve Başbakanlığı, öyle bir şekilde bağlamayaçalışacak ki önümüzdeki 10 yılda kendisini ve geleceğini görebilsin.

\n

Şüphesiz ki gelecek 10 yılı bağlama, politikacının gönlünde yatan iyi gelişmelere dayanır. Varsayım şudur: 5 yıl - 10 yıl daha iktidarsak eğer, 10 yıl boyunca ülkenin en etkin kişisi olmayı nasıl sürdürürüm!

\n

Özellikle lider konumundaki bir politikacı, bu hesaplamaları ve buna yönelik stratejileri, zirvede olduğu sırada yaparsa, en yüksek yararı sağlayacak denklemler kurar!

\n

Bu sadece Erdoğan için geçerli değil! Abdullah Gül de aynı şekilde düşünecektir! İkinci-üçüncü sıradaki politikacılar da! Gelecek kariyer ve beklentilerin hesabı, her türlüdini kardeşlikhesabının üzerindedir! Hiçbir siyasetçi bunun dışında kalamaz.

\n

Şüphesiz, Türkiye iç, dış ve bölge dinamiklerinin; sadece siyasi değil, ekonomik gelişme dinamiklerinin de büyük etkisi altında. Siz bugünkü olağan gelişmelerin sürmesine göre hesabınızı yaparken, bu dinamiklerden çok güçlü olan biri bile, yaptığınız denklemleri darmadağın eder! Bu denklemleri, halkın iradesi de muhalefetin dirayeti de bozar...

\n

Hele hele muhalefet! Tabii, rakibin iktidar hesabını-denklemini bozacak kendistratejisi ve denklemi varsa!..

\n

***

\n

Öyleyse Erdoğan için temel soru: 10 yıl sonra da Türkiyede egemen kişi olma hesabı, politik denklemi nedir?

\n

Şunu söyleyebiliriz: Parti Başkanlığını ve Başbakanlığı da himayesi-vesayeti altına alacak bir Köşk...

\n

Bunun en kestirme çözümü ise şüphesiz Başkanlık Sistemine geçiştir. Erdoğan iki-üç yıldır bunun iklimini yaratacak çalışmalar yapıyor.

\n

Bu arada Gül cemaat güçleriyle ititfak yapabilir... Ama hiçbir siyasi lider, bir Cemaat insanı -politikacısı olarak liderlikte- iktidarda kalamaz. Ta ki cemaat, AKPnin içini tam oymuş olsun. Zaten o zaman AKP diye bir şey kalmamıştır.

\n

Erdoğana yönelik, yetmez ama evetçi eleştirilere de bakacağız... Şimdi başka bir konu:

\n

***

\n

Geçen haftaki Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji Gündeminde yazdım. Kısa özet: Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsayanın parlak bir bilimsel kariyerine ilişkin, pompalama haberleri okuyoruz. Bilim insanlarının başarılarını sorup bilgi alacağınız Web of Knowledge veritabanı ise öyle demiyor!

\n

Cetinsaya, G ismiyle araştırıldığında, karşımıza 7 bilimsel yayını ve de topu topuna ise 7 atıfı çıkıyor. 5 makalesine sıfır atıf; birine bir, diğerine 6 atıf almış. Ayrıca 4 makalesi kitap eleştirisi; biri derleme ve 2si araştırma makalesi gibi gözüküyor.

\n

Çetinsayanın parlak bir bilimsel kariyerinden değil ama parlak bir siyasi ilişkiler ağından bahsedebiliriz ancak. Bu ağ onu bir vakıf üniversitesi rektörlüğüne, oradan da YÖK Başkanlığına taşımış.

\n

Şimdi, Çetinsayayı, tanımadığınız bir bilim insanımızla kıyaslayacağım: Prof. Dr. Miral Dizdaroğlu, Türkiye Bilimler Akademisinin seçkin üyelerinden biri iken, hükümetin TÜBAya bilim insanı atama kararı üzerine istifa etmişti.

\n

Dizdaroğlunun uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış 235 makalesi var; bunlara aldığı atıf sayısı 13.600; h-indeksi ise 60.

\n

Bazı ödülleri: Amerikan Kimya DerneğidenHillebrand Ödülü; TÜBİTAK Bilim Ödülü; ABD hükümetinin gümüş ve altın madalya ödülleri; Polonyada Nicolaus Copernikus Üniversitesi Onursal Doktor unvanı; 4500 kişinin çalıştığı ve ABDnin ikinci en büyük Ulusal Laboratuvarı olan National Institute of Standards and Technologyde (NIST) çalışan 17.000 bilimci arasında en çok atıf alan kişi. NIST Fellowunvanı; NISTnin en yüksek bilimsel ödülü olan Stratton Awardı.

\n

Sadece Dizdaroğlu değil; pek çok insanımız da benzer niteliklere sahip. Ama iktidar, bilimsel başarılara değil, siyasi görüşlerine, ilişkilerine, yandaşlığa bakıyor! Bu kaldıraca bindiğinizde hooop yukarıdasınız! Herkesprofesörya!

\n

Türkiyede bilim liyakatı, ayaklar altındadır..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları