Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Kulluğa Dönerken...
Baba erenlerin yolu her nasılsa Mısır’a düşmüş. Bir gün dolaşırken bakmış, karşıdan atlas ama sırmalarla süslenmiş elbiseler giymiş birilerinin geldiğini görmüş.
\nMerakla yanındakine sormuş:
\n- Kim bunlar?
\n- Hidivin kulları!
\nBaba erenler önce, vaktiyle siyah fakat yemyeşil olmuş kendi elbisesine, sonra da gelenlere bakarak ellerini havaya kaldırıp şöyle demiş:
\n- Ya Rabbim bir kendi kullarına bak, bir de hidivin kullarına.
\nAnlaşılıyor ki kuldan kula fark var, yani tornadan çıkmış gibi standart olmuyorlar.
\nZaten Mecelle bile İbad (Kul) Hukuku, Nas (İnsan) Hukuku diye iki ayrı hukuk tanımlıyor.
\n***
\nSalt dinsel hukukun geçerli olduğu Osmanlı döneminde insanlar bir yönüyle Allah’ın öte yönüyle de padişahın kullarıydılar. Kadılar yargıladığı için de Allah’ın kulu olmak ağır basıyordu. Vakta ki Fransa’dan alıntı Ceza Kanunnamei Hümayunu ve izleyen yasalar yürürlüğe girdi ve yetki adliye yargıçlarına geçti, işler karışmaya başladı. Padişah hazretlerinin atadığı ya da görev verdiği kullarını, bir anlamda padişah vekillerini cart diye çağırıp yargılama olanağı doğdu. Bu durumu önlemek gerekti ve bu nedenle de 4 Şubat 1329’da (1913) “Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat” çıkarıldı. Padişah hazretleri kullarını koruma hakkını kazandı. Böylece daha Kanuni döneminde vurgulanmış olan “kanun önünde eşitlik” ilkesi de delinmiş oldu.
\nMİT Yasası’nın 26’ncı maddesinin değiştirilmesini ve bir madde eklenmesini öngören önerinin yıldırım hızıyla yasalaşması ve uygun bulunarak yürürlüğe sokulmasının tartışılması sürüyor. Ben bu tartışmaya yeniden girecek değilim. Bir yasa yıldırım hızıyla çıkarılırken, bir Bakanlar Kurulu tasarısının kaplumbağa hızıyla bile değil, komisyonda bekletilmesini irdelemeye çalışacağım.
\n***
\nAKP iktidarının 2004 yılında başlatılıp 2006 yılında sonuçlandırdığı “ileri demokrasi dönemi” kapsamındaki Türk Ceza Yasası, Terörle Mücadele Yasası ve Ceza Muhakemesi Yasası’nın suç tanım ve yorumlarıyla gazeteciler hakkındaki soruşturmalar 10 bini aştı. Büyük bölümü için geçilen kovuşturma dönemi sürüyor, bir bölümü de mahkûmiyetle sonuçlandı ama hükmün açıklanması ertelendi. Açılan ya da hükme bağlanıp ertelenen davaların büyük bölümünü, iktidara yakın yayın organlarında çalışan gazeteciler oluşturuyor.
\nKim olursa olsun, gazetecilerin sanık ya da hükümlü olması hem kabul edilemez hem de Türkiye’ye yakışmayan bir durum. İçerde pek sözü edilmiyor ama, dışarıdaki uluslararası kurumlar söylemedik söz bırakmıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de ihlal üzerine ihlal kararları veriyor.
\nArtık alışılan torba yasa uygulaması kapsamında Türk Ceza Yasası ile Terörle Mücadele Yasası’nın da eklendiği bir tasarı 30 Ocak 2012 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.
\nAncak henüz, bir arpa boyu bile ilerlemedi denecek konumda.
\nDaha önce de yazmıştım. Basın-yayın yoluyla ya da başka düşünce açıklama yöntemleriyle işlenmiş olan üst sınırı beş yıla kadar hapis cezası öngörülen suçlar askıya alınıyor.
\nTasarı bu kapsamdaki soruşturmaların ve kovuşturmaların 31 Aralık 2011 tarihine kadar olanlarını yok sayıyor.
\nBu tarihin, verilecek önerge ile daha ileri bir tarihe dönüştürülmesi olası. Bu olasılık ve tasarının rafta bekletilmesi, “Acaba daha sızdırılması ve yayımlanması gereken belge ve bilgiler mi var ki onları da kapsayacak bir beklenti söz konusu?” sorusunu ister istemez akla getiriyor.
\n***
\nTasarının en önemli maddelerinden biri de 54’üncü madde.
\n“...mahkemelerce basılı yayınlarla ilgili olarak verilmiş toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi” kararlarının koşullu olarak kaldırılması öngörülüyor.
\nMahkemeler devam kararları verirse bu hüküm geçersiz kalıyor.
\nAncak tasarıda bir koşul daha var. Kaldırılacak kararların 1 Haziran 2005’ten önce alınmış olması gerekiyor. Niye bu tarih, sorusunun yanıtı madde gerekçesinde de yok.
\n1 Haziran 2005, hukukumuz da reform (?) yapan Türk Ceza Yasası’nın yürürlüğe giriş tarihidir.
\nAcaba siyasal iktidar böyle yaparak, bunca eleştiri ve değişiklik tasarılarına karşın “Benim yasam iyidir” demek mi istiyor?
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu