Terörist Gazeteciler...

01 Ekim 2011 Cumartesi
\n

Terörle Mücadele Yasası kapsamında yargılanan gazeteciler, tutuklu olan 67 gazeteci ile sınırlı değil.

\n

Özellikle söz konusu yasanın, Açıklama ve Yayınlama başlıklı 6’ncı ve Terör Örgütleri başlıklı 7’nci maddesi kapsamında basın-yayın faaliyetlerini suç sayan tanımlar nedeniyle yargılanan çok sayıda gazeteci var.

\n

Hapiste gazeteci olmayacakiddiası, Adalet ve Kalkınma Partisi üst düzey yöneticilerinin büyük önem verdikleri açıklamalar arasında yer alıyor.

\n

Ancak bu iktidarın hem Türk Ceza Yasasında hem de Terörle Mücadele Yasasında yaptığı değişiklikler, bu iddianın sözde kalmakla sınırlı olduğunu gösteriyor.

\n

İşte somut bir örnek:

\n

12 Nisan 1991 tarihinde kabul edilen 1713 sayılı yasanın 6ncı maddesinde yer alan isim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütlerinin suç işleyeceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklama veya yayınlama veya bu yolla hedef göstermesuçunu işleyenler, ağır para cezası ile cezalandırılıyordu.

\n

AKP iktidarı para cezasını yetersiz görmüş olmalı ki, 26 Haziran 2006 tarihinde kabul edilen 5532 sayılı yasayla para cezasını bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olarak değiştirdi.

\n

Bu da yetmemiş olmalı ki, anayasaya aykırılığı madde metninde suçun işlenişine iştirak etmemiş olsa bile denilerek basın yayın organlarının sahiplerine de yüklü para cezaları öngörüldü.

\n

Eski yasadaki 8nci madde ifade özgürlüğünün önünün açılması amacıyla kaldırıldı ama ne hikmetse maddede anılan suç 7nci maddeye aktarılıverdi.

\n

***

\n

Yazılan ya da okunan haberlerin sayısını dikkate alırsanız Terörle Mücadele Yasasının en çok ihlal edilen maddelerinin andığım maddeler olduğunu saptayabilirsiniz.

\n

Maddelerde tanımlanan suçlar da her türlü yoruma açık durumdadır.

\n

Terörle mücadelede görev alanlar, sizce birkaç yargıç ve savcı ile sınırlı mıdır ki onları eleştiren ya da hoşlarına gitmeyen haberleri yazanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis tehdidi altında yargılanmaktadır?

\n

Hem de iddianame açıklandığında ya da kabul edildiğinde kimlikleri açıklanmışken ya da kimi gazetecilerin haberlerini propaganda sayarak yargılamak, kimi gazetecilerin ise sırtını sıvazlamak nasıl bir hukuk anlayışıdır?

\n

Terörle mücadelede kafayı gazetecilere takmak, ne yazık ki görevli ya da halktan yurttaşların her gün şehit olmalarını engelleyemiyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları