Özlem Yüzak
Özlem Yüzak ozlem.yuzak@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Seydişehir'deki Hukuksuzluğun Devamı Oymapınar'da...

21 Aralık 2011 Çarşamba
\n\n\n

Geçen hafta Seydişehirdeki Eti Alüminyum Tesislerinin 2005 yılında özelleştirilmesinden bugüne kadar yaşanan ve ucu AİHMye kadar dayanan hukuksuzlukları ve kamunun nasıl zarara uğratıldığını yazmıştım. Yazıda Başbakan Tayyip Erdoğanın Rizeli hemşerisi CE-KA Grubuna tesisin yanı sıra bedelsiz olarak Oymapınar Hidroelektrik Santralının da verildiğini de anımsatmıştım. Santral verilirken Özelleştirme İdaresi Başkanlığının bir şartı vardı: Oymapınar, otoprodüktör lisansı dışında kullanılamayacak, elektrik üretiminin en fazla yüzde 25i diğer kullanıcılara satılabilecekti. Tabii ki bu kurala uyulmadı. Alüminyum tesisi kendi kaderine bırakılırken CE-KA bonus olarak bedelsiz devraldığı santraldan ciddi paralar kazanmaya başladı. Üstüne üstlük Danıştayın Eti Alümünyumun özelleştirilmesini iptal kararına rağmen Bu arada Oymapınarın Türkiyenin 5. büyük barajı olduğunu da hatırlatalım. EPDK, 2009 için bu oranı yüzde 50ye yükseltti. Fakat CE-KAnın piyasaya sattığı miktar, yüzde 50 sınırını da çok aşmıştı. O nedenle EPDKden oranın yüzde 90a çıkarılmasını istedi. EPDK kabul etmedi. Ancak Oymapınarı işletenler hâlâ bildiğini okuyor. Seydişehir yazısının ardından CHP Antalya Milletvekili Günkut Acar Oymapınar konusunu defalarca TBMM gündemine taşımaya çalıştığını söyledi. Acar, ÖİBnin internet sayfasındaki bilgiler ışığında bir derleme yapmış.Kurulu gücü 40 megavat (39.379 mw) olan 9 gruptaki santrallar 183 milyon 724 bin dolar bedelle 49 yıllığına devredilmiştir. Bu ihalelerde bir megavatlık kurulu güç için oluşan ortalama fiyat 4-5 milyon dolardır. Bu rakamlar dikkate alındığında, Türkiyenin en büyük barajlarından biri olan 540 megavat kurulu güce sahip Oymapınar HESin değeri 2 milyar doları aşacaktırdiyor.

\n

Yani anlayacağınız, AKP hükümeti, 305 milyon dolarlık Eti Alüminyum AŞ özelleştirmesi kapsamında, yaklaşık 2 milyar dolarlık barajı bedava vermiş durumda. Bu durumda eşantiyon, asıl üründen 6 kat daha değerli oluyor. Tabii tüm bunlar olurken 2004-2005 yılları arasında, yani özelleştirmenin hemen öncesinde Eti Alüminyumun Yönetim Kurulu Başkanı olan Ahmet Aksunun şimdilerde Özelleştirme İdaresi Başkanvekili olduğunu da eklemeyi unutmayalım

\n

Bu işin bir yönü. Dönelim Acara... Acar, bedava verilen barajdan yapılan elektrik satışından da bahsediyor. Oymapınar HESin bedelsiz devrinden sonra, sisteme yapılan elektrik satış miktarı 2.17 milyar kWhdir. Buna ilişkin kabaca bir hesaplama yaptığınızda ulaşacağınız rakam yaklaşık 400 milyon TLdir. Bir anlamda, 305 milyon dolarlık bedelin büyük bölümünü de Oymapınar HES yapmıştır diyor. Acar geçen ay (22 Kasım 2011) Oymapınar HES ile ilgili bir soru önergesi verdi. Enerji Bakanı Taner Yıldızdan aşağıdaki soruların yanıtını istedi:

\n

1- Seydişehir Eti Alüminyum AŞnin 305 milyon dolarlık özelleştirmesi kapsamında bedelsiz verilen Oymapınar HES, hangi koşullarla devredilmiştir?

\n

2- EÜAŞa ait santralların işletme hakkı devri yoluyla özelleştirmesi sürecinde 1 megavatlık kurulu güç için ortalama 4-5 milyon dolar verildiği dikkate alındığında, Türkiyenin en büyük barajlarından biri olan ve 540 megavatlık kurulu güce sahip Oymapınar HESin bedelsiz verilmesi ne anlama gelmektedir? Özelleştirmenin amaçları ile örtüşmekte midir?

\n

3- EÜAŞ santrallarının özelleştirmesinde oluşan fiyatlarla 49 yıllık işletme değeri yaklaşık 2 milyar doları aşan Oymapınar HESin, 305 milyon dolarlık özelleştirme kapsamında bedelsiz olarak tahsis edilmesi, kamu çıkarına aykırı değil midir? Bu işlemi gözden geçirecek misiniz?

\n

4- Oymapınar HESin bedelsiz devrinin ardından, bu santral üzerinden sisteme ne kadar elektrik satılmıştır? Bu satışın parasal tutarı ne kadardır? Bedelsiz verilen santraldan sisteme satılan elektriğin parasal tutarının, Eti Alüminyum AŞnin devir bedeline ulaştığı doğru mudur?

\n

5- Danıştay 13. Dairesinin iptal kararının ardından Eti Alüminyum AŞnin iadesi ile ilgili Danıştay süreci hangi aşamadadır? Şirketin geri verilmemesi üzerine asliye ticaret mahkemesinde açılan dava hangi aşamadadır?

\n

12 Aralıkta gelen yanıt ise sadece şu: Söz konusu santraldan 2006, 2007, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında sisteme satılan elektrik miktarı yaklaşık olarak 2.17 milyar kWhdir.

\n

Hukuksuzluğun at başı gittiği bir düzende Seydişehir ve Oymapınarın sözü mü olur? Onun gibi daha neler neler var…” diye düşünebilirsiniz... Sanırım AKP iktidarı da aynı şekilde düşünüyor ki, soru önergesine doğru düzgün yanıt vermeye bile tenezzül etmiyor

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları