Öztin Akgüç

Örgütler Çatışıyor

28 Aralık 2014 Pazar

Aylarca önce “siyasal parti, cemaat, tarikat, mafya çıkar amaçlı örgüt arasında ne gibi benzerlikler ya da ayrılıklar var” sorusunu bir yazımda gündeme getirmeye çalışmıştım. Soru yanıt verilmeye bile değer bulunmadı. Yanıtını bulamadım, alamadım ama paralel yapı, paralellik söylemi ve paralel ithamları, suçlamaları arttı. Suçlamanın özü, mafya tipi örgütlenmeye dayanıyor. Paralel, paralellik ayrı doğrultuda, ayrı biçimde benzer olarak tanımlanıyor. Paralel çıkar amaçlı örgütlenme ile suçlandığına göre, paralellikleri de benzerlik göstermesi, aynı özellikleri taşıması, tanıma göre doğal oluyor. Paralellik suçlaması bir yerden ikrar, benzerliğin kabulü, itirafı.
Karşılıklı suçlamaların, benzerliğin, paralelliğin de ortaya koyduğu gibi yaşanan olay örgütlü bir tür mafya çatışmasına benziyor; suskun çoğu vatandaş da bu kanıda, taraf tutmadan gelişmeleri uzaktan seyretmeyi, izlemeyi yeğliyor.
Siyasal parti paraleli, cemaat türü örgütlenmeler bir toplumda olabilir; aralarında çıkar, iktidar bölümü çatışması, rekabeti de olabilir. Doğal karşılanabilir. Doğal olmayan, rahatsız eden, kamu görevlilerinin bu çatışmada taraf olmaları, araç olarak kullanılmalarıdır. Bu devlete olan güveni zedeliyor; vatandaşa, ülkeye değil de kime, kimlere hizmet ediliyor, hizmet sunuluyor, sorusu kafalarda çörekleniyor.

***

Gerçekten kamuda ülkeye, halka hizmet anlayışından uzak, kamu yararı dikkate alınmadan, kamu görevlisi vakarına, onuruna, saygınlığına, ağırbaşlılığına uygun olmayan davranışlar sergileniyor. Kamu görevlisi, kamu hizmetlisi sıfatını taşıyan, yasal yetkileri olan, devlet bütçesinden maaş alan, halkın ödediği vergilerle yaşamını sürdüren kişilerin, belli odaklara, gruplara hizmet sunması, onların amigosu, bodyguard’ı gibi hareket etmesi ne ölçüde etik kurallara, ahlaki, insani değerlere uygun? Sorun kamu hizmetleri, kamu hizmetlisi sıfatını taşıyanların davranışlarından kaynaklanıyor.
Toplumda kamu - özel pek fazla fark etmiyor. Gerekli niteliklerden yoksun, erdemleri, artamları ile belli orunlara gelemeyecek olan kişiler, ya iktidara yaltaklanıyor, ya bazı örgütlere giriyor, ya da güçlü gördükleri kişilerin yalakalığına soyunuyor, olmazsa kendilerine göre ekipler oluşturup destek arıyorlar. Bu tıynette kişilerden topluma, kuruma fazla katkı bekleyemezsiniz; zaten yetenekleri, nitelikleri de görev ve başarı için yeterli değildir.

***

Kamuda, öğretim kurumları da dahil taşıdıkları etiketlerin gereğini yerine getirmeyen, siftinerek, yalakalık yaparak belli iç ve dış odakların desteği, çeşitli yollarla itelemesiyle belli orunlara gelen, görevlerini nesnel şekilde yerine getirmeyen, özür dilerim kullanılan kişilerin elenmesi, tasfiyesi gerekir. Bu tıynette kişileri toplumun asalakları, virüsleri olarak nitelendirmek yanlış olmaz. Toplum, virüsü, asalakları niçin beslesin?
Virüsler temizlenmediği sürece, devletin mafya türü örgütlerce ele geçirilmesi tehlikesi her zaman vardır. Karşımıza devlet görevlisi sıfatıyla çıkan kişi gerçekten kamu hizmetleri mi yoksa mafya türü örgütün elemanı mı? Ayırt edemezsiniz, kuşkulanmaya başlarsınız. Kimin adamı kime hizmet sunuyor sorusunun yanıtını ararsınız.
Kamuya kişisel beklentilerle zarar verenler, iktidar değişikliğinde kamudaki görevlerinden uzaklaştırılmalıdır. Ülkeye, topluma değil de bazı kişilere, örgütlere hizmet sunanların özlük hakları da olamaz. Cezanın caydırıcı, ibret verici, düzeltici yönü vardır. Kamuya hizmet etmeyen bir tür mafya çatışmasında taraf olan kamu görevlileri cezalandırılmalıdır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Trump tehlikesine teyakkuz 11 Aralık 2024

Günün Köşe Yazıları