Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Seçimler bir halkoylamasıydı
2015 seçimleri aslında neydi? Diktatörlük konusunda yapılan bir halkoylamasıydı ve halk, kendisine önerilmiş olan diktatörlüğü reddetti!
Geçmişimizde aynı konuda yapılmış ama kötü sonuçlanmış halkoylamaları az değildir: 2. Abdülhamid, Mithat Paşa’yı, asılsız suçlamalarla önce ölüme mahkûm ettirmiş, sonra cezasını ömür boyu hapse çevirmişti: Mithat Paşa’yı cezasını çekeceği Taif’e götürecek gemiyi önce bir süre Marmara’da bekletti.
Bu da bir çeşit halkoylamasıydı: Halk tepki gösterseydi, Abdülhamid, kararını gözden geçirecekti. Olmadı. Gemi Taif’e gitti. Mithat Paşa orada boğduruldu.
O günlerden bugüne bazı şeyler değişti, belli bir olgunluk düzeyine ulaştık.
Bu evrimin çok nedeni var. Bunlardan biri, faşizmi yerden yere vuran, gülünecek duruma indirgeyen mizahtır. Mizah, Gezi’nin duvarlarında, gazetelerin sayfalarında, Twitter’da belirip törpülemiştir faşizmi.
Evrensel bir gerçektir: Mizahçılar diktatörleri sevmezler. Mesela, Stalin zamanında Rusya’da bu tür mizahın âlâsı vardı.
“Düşünme / Düşünürsen konuşma / Düşünür ve konuşursan yazma / Düşünür, konuşur ve yazarsan hiç olmazsa imzalama / Düşünür, konuşur, yazar ve imzalarsan da şaşma!” derlerdi, fıkra anlatırlardı:
- Stalin’in kocaman sarayında pek çok yatak odası var. Her gün birinde uyuyor.
- Neden?
- Hangisinde uyuduğunu anlamasınlar diye... Suikasttan korkuyor.
Diktatörlüğü reddettik. Peki mizahçılarımız, tweetçilerimiz, duvar yazarlarımız, şimdi işsiz mi kaldılar? “Koalisyon mu, erken seçim mi” diye düşünürken bu sorunu da kulak ardı etmemek gerekir.
Diktatör görmüş ülkelerin mizahçılarının, diktatör pörsüdükten sonra ne yaptıklarını öğrensek iyi olur. K. Ryan, “Stalin in Russian Satire” başlıklı kitabında tam bunu konu edinmiş: Mizahçılar, Rusya’da eski diktatörü irdeleyen, tiye alan ürünler vermeyi sürdürmüşler.
Vladimir Nabokov’un “Parçalanmış Tiranlar” öyküsü, Solzhenitsyn’in “İlk Daire” romanı, Vladimir Maksimov’un “Çağrılmamışların Gemisi” gibi yapıtlarıyla Rus yazarları, eski diktatörün cahil ama bilgiçlik taslayan, kendinden kuşkusu, kelfatmalar gibi kabarmasına yol açan bir narsisist, bir egoist olduğunu anlatmışlar.
Neden? Çünkü anlamışlar ki diktatörler, herpes sivilceleri gibidirler, yok oldukları sanılır; aslında yeniden pırtlamak için zayıf anları beklerler.
Çare, bunların ne olduklarını tam kavramamışlara, unutmuşlara anlatmayı sürdürmektir.
Halkoylamasında “Biz bu çağda, böyle bir rejim istemeyiz!” dedik. Ancak bu ülkenin sevgili mizahçıları, karikatüristleri ve Twittercileri işiniz bitmedi, katmerlendi: Gevşememeli, diktatörün ne biçim bir maskara, diktatörlüğün de ne aşağılık bir düzen olduğunu anlatmayı var gücünüzle sürdürmelisiniz!
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi