Anadolu, aydınlanma; Cumhuriyet buluşması

17 Haziran 2018 Pazar

Aydınlanma bilgelerimiz Turhan- İlhan Selçuk kardeşler, laik cumhuriyet, Atatürk devrimlerine adanmış, çizgi-yazım-söylemleriyle, çağdaş uygarlık değerlerinde buluşma savaşımımızda yol gösterici, ışık oldular.
Hacıbektaş buluşması, Selçuk kardeşlerden gelen tarihe anlamlı, pusula değerinde bir not düşme. Ayrımcılığa karşı dip dalgasını üretecek tek tek bireylerin, seçmenlerin, bizim.. Bugün her türlü haksızlık, hukuksuzluk, şiddete, zulme, harama karşı uyanışımızda, ortak değerlerde buluşabilmemizde simge değerde..
Bugün gelebildiğimiz noktalara doğrudan katkılarını ne kadarı ile öngörebilmiş ya da neleri düşlemişlerdi bilemem.. Çünkü Hacıbektaş’a özel izinle, Âşıklar Tepesi’ne gömülecekleri kararını Turhan Selçuk’u yitirdiğimiz günün sabahında gazetenin bahçesindeki bir televizyon kanalının canlı yayınında öğrenmiştim.
Sevinçli bir çığlık, gülümseme ile tepki verdiğimi anımsıyorum. Gerçekten. İki aydınlanma bilgemizin Cumhuriyet aydınlanmacılığı, Anadolu uygarlığı, barış içinde birlikte yaşam beklentilerine, düşlerine çok yaraşan bir seçimdi. Ortak katkı vermiş herkese, başta Hacı Bektaş felsefesine gönül verenlere en içten teşekkürler..
Ergenekon yargılamasının fiili olumsuz koşulları kadar, izansız manevi haksız karalamasından yaralanmış İlhan Selçuk, göz göre göre çok ağır sağlık koşullarında bir tür infaz yaşamla boğuşurken, sözde Turhan Selçuk’u yitirdiğimizi saklamıştık. O da galiba bilge bilge bizimle yüzleşmemiş, hiç değilse her gün yapılan telefon konuşmalarını bile sorgulamamış elbette, Hacıbektaş buluşmasındaki öncelik iradesinden, beklentilerinden hiç söz etmemişti.
Bizler aylık aralarla ikisini birden Hacıbektaş buluşmasında toprağa verirken ne yapmaya çabaladıklarını, bizlere bu topraklarda birlikte, barış içinde, laik cumhuriyetin, Atatürk devrimlerinin, çağdaş uygarlık, hakhukuk- adalet-demokrasi herkes için insan hakları-adil çalışma, yaşam koşulları yolunda nasıl yol göstericilik yaptıklarını, her geçen yılın katkılarıyla daha anlamlı özümseyecektik..
Hele de son yılların olumsuz koşullarında, Türkiye, Ortadoğu, İslam dünyası ağırlıklı, yeni emperyal çok çok kirli iç savaşlar bataklığına, terör üzerinden çok kanlı çatışmalara çekilirken.
Hele de 2002 milli görüşten, partilerinden koparılan kadrolarla Erdoğan liderliğinde Gülen cemaati kadrolarıyla Irak işgaline onay verilmesi karşılığı oluşturulan iktidar ortaklığı süreci sonrası yaşanılanlar.. BOB projesi tezkeresinin geçememesinin ilk cezası askerlerimize çuval geçirmek olmuştu. İkincisi Ergenekon sivil darbe hukuku ile başlatılan yargılamalarda İlhan Selçuk’un en çok onurunu kıran sağlığını, sonunda yaşamını yitirmesine yol açan gelişmeler..
Ve de en son 15 Temmuz FETÖ’cü darbe ile yaşananlar. Çok fazla Amerika parmağı açık bu kanlı darbeden kurtulan Erdoğan liderliğinde gündeme sokulan 20 Temmuz sivil otoriterleşmenin dünyada bir benzeri olmayan başkanlık modeli. Dünya çapında yaygın otoriter rejimlerin uç örneğinin hak, hukuk, demokrasiyi katleden içeriğine seçimle geçilmeden, yürürlükteki anayasal düzenin fiilen katledilmesi.
Son iki yıldır Ankara-İstanbul, İstanbul- Hacıbektaş yollarında çakışmalar, en anlamlı içerikleriyle, dip dalgası buluşmalara, destek, katkı üretmekteler. • Hacıbektaş



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bugün 23 Nisan... 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları