'Ayağını denk al mesajı'

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Emekli büyükelçi ve CHP İstanbul Milletvekili Osman Korütürk, Somali’deki Türk Büyükelçiliği’ne El Kaide tarafından yapılan saldırıda bir polis memurunun şehit düşmesine tepki göstererek “Somali’de 90’ların başında büyükelçiliğimize yine bir saldırı olduğunda oraya giderek ‘Burada büyükelçilik açılmaz’ raporu yazmıştık. Durum hâlâ da değişmiş değil. Bizden başka bir tek İngilizler -ki onlar da iki ay önce- büyükelçilik açtı. Hükümet kimsenin gitmediği yere, gösteriş için elçilik açıp memleket evlatlarının hayatını riske atıyor” dedi. Saldırının Suriye ile ilişkisi olabileceğini savunan Korutürk, “El Kaide bugüne kadar Türkiye’yi hedef almıyordu. Zamanlama açısından bugünlerdeki tek önemli gelişme Suriye’nin kuzeyinde El Kaide ile savaşan PKK yanlısı Kürtlerin (PYD) liderinin İstanbul’da ağırlanmış olmasıdır. Saldırı Ankara-PYD yakınlaşmasına bir tepki, misilleme olabilir” diye konuştu.

Türkiye Büyükelçiliği’ne 90’lı yılların başında yapılan ilk saldırı sonrasında Dışişleri Bakanlığı’nca gönderilen heyette yer alan Korutürk, son saldırıyı ve hükümetin Somali politikalarını şöyle değerlendirdi:

Açılamaz raporu verdik: Yazdığımız raporda ‘Güvenlik kaygıları nedeniyle buraya büyükelçilik açılamaz. Açılması işlevsel olmaz’ dedik. Hâlâ da Somali’de açık ender büyükelçiliklerden biri bizimki. Bir tek İngilizler -o da iki ay önce- açtı. Etiyopya gibi ülkelerin bile sadece irtibat ofisi var. 190 küsur ülke var. ‘Onca devletin orada büyük çıkarları varken hiçbiri neden gidip elçilik açmıyor’ diye düşünmek lazım.

Gösteriş için açıldı: Ama bizim hükümetimiz ‘Sünni Müslümanlara yardım yapacağız’ mesajı vermek ve bunun gösterişini yapmak için oraya büyükelçilik açıyor. Hem gereksiz yere masraf yapıyoruz hem de oraya gönderdiğimiz çocuklarımızı boşu boşuna tehlikeye atıyoruz. Büyükelçilik açacağınıza yardım heyeti gönderin daha iyi ve risksiz bir adım. Büyükelçilik, siyasi temas için açılır. Orada siyasi temas yapacak kimse yok ki!

Suriye bağlantısı: Somali’deki saldırının Suriye ile bağlantısı olabilir. Suriye’de izlediğimiz politikanın ucu kaçmış durumda. Esad karşıtlarına verdiğimiz destek yüzünden El Kaide bize yakın gözüküyordu, uğraşmıyordu, saldırmıyordu. Bize saldırmaları için bugünlerde bir şey yaşanmış olmalı. Tek bir gelişme oldu: Suriye’de PKK’ye yakın Kürtlerin partisi PYD, El Kaide ve El Nusra gibi radikallerle savaşıyor. Tam bu sırada PYD’nin lideri İstanbul’a getirildi. Ankara-PYD yakınlaşmasına bir tepki olarak bu saldırıyı düzenlemiş olma ihtimalleri yüksek. Bu saldırıyla AKP hükümetine ‘Kendine gel, bu ilişkilere girersen başına başka şeyler gelir’ ikazı yapmak istemiş olabilirler. Bunun dışında bize saldırı için hiçbir gerekçe göremiyorum.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları