'Bayramı Yasaklayanın Düğünde İşi ne?'

30 Ekim 2011 Pazar
\n

\n\n\n

Hükümetin Cumhuriyet Bayramı törenlerini iptal etmesine vatandaşlardan büyük tepki yağıyor. Türkiyenin değişik yerlerinde muhalefet belediyeleri ile sivil toplum örgütleri Cumhuriyetimizin 88. yıldönümünü kutlamak için irili ufaklı törenler düzenledi. Bunlardan biri de Eskişehirdeydi.

\n

2006 yılından bu yana her 29 Ekimi büyük bir Cumhuriyet yürüyüşü ile kutlayan binlerce Eskişehirli, Başbakanın resmi törenlerin iptaline rağmen geleneklerini bozmadılar. Kadınların yoğun biçimde katıldığı yürüyüş, şehitler ile Van depreminde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve marşlarla büyük coşku içinde tamamlandı.

\n

Başbakan’a inat ‘tören’ talimatı

\n

Yürüyüşe CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yardımcısı Gürsel Tekin ve milletvekilleri ile birlikte katıldı. Başbakanın törenleri iptal genelgesinin ardından Kılıçdaroğlu, parti teşkilatına ve CHPli belediyelere Cumhuriyet törenlerini mutlaka düzenlemeleri talimatı göndermiş. Törenlerin şehitler ve depremde ölenler anısına saygı duruşu ile başlatılmasını da şart koşmuş.

\n

‘Bunun adı yasaklama’

\n

Eskişehire giderken yaptığımız görüşmede Kılıçdaroğlu, hükümetin iptal kararını Cumhuriyet Bayramını yasaklama olarak nitelendirerek şu değerlendirmeyi yaptı:

\n

30 Ağustosun ardından şimdi de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi. Böyle zor dönemlerde ulus bilincimizin perçinlenmesi için Cumhuriyet Bayramı bir vesileydi. Tasada da sevinçte de bir olmak demek, Cumhuriyetini kutlarken Van ve Ercişteki depremzedeyi de kucaklamak, şehidinin canını verdiği davayı da yürekten takip etmek demektir. Böyle bakılmalıydı 29 Ekime. Hükümet ise tam tersine hareket etti. Yapılan düpedüz Cumhuriyet Bayramını yasaklamaktır.

\n

Başbakanın kendi tavırlarının, törenlerin iptali için gösterdiği gerekçe ile çeliştiğini belirten Kılıçdaroğlu, Deprem acısını gerekçe göstererek Cumhuriyet Bayramının kutlanmasını, geçit törenlerini, çocukların şiir okumasını yasaklıyorsun. Ama bakıyoruz, o günün akşamı düğüne gidiyorsun. Bu nasıl iştir?dedi.

\n

‘Yatıyor musunuz’ mesajına yanıt

\n

Kılıçdaroğlu uzun seyahatlerde, kendisini arayan vatandaşlara telefon ederek tek tek yanıt veriyor. Kocaeliden bir yurttaş, CHPliler yatıyor mu? Niye televizyonlarda yoksunuz?mesajını bırakmış. CHP lideri arayıp yanıt verdi:

\n

Hayır yatmıyoruz. Ben Eskişehire Cumhuriyet yürüyüşüne gidiyorum. Arkadaşlarımın bir kısmı Vanda depremzedelerle, diğerleri de seçim bölgelerinde sizlerin derdini dinliyor. Medya yer vermese de bilin ki hepimiz ülkenin her sorunuyla yakından ilgileniyoruz.

\n

İstanbuldan arayıp CHPnin sesi daha gür çıkmalı diyen bir başkasına, sadece siyasetçilerin değil sivil toplumun da üzerine düşeni yapması gerektiğini anlatarak, Biz Eskişehirde, Bursada yürüyoruz. Sizler de yürüyün çağrısını yapıyor.

\n

‘Anayasadan ‘Türklük’ çıkmayacak’

\n

İzmirden emekli öğretmen Selahattin Bey, CHPnin Anayasa Uzlaşma Komisyonundaki üyesi Prof Süheyl Batumun Türklük kavramını anayasadan çıkarmak istediğini ileri sürerek tepki iletmiş. Kılıçdaroğlu, önce ona sonra da bana Süheyl Hoca kendisi de defalarcaBöyle bir şey yokdedi. Hakikaten de kesinlikle yok CHPnin böyle bir düşüncesi diyor. CHP lideri anayasa konusunda parti yetkililerinden gelen açıklamaların vatandaşlar tarafından nasıl yakından takip edildiğinin farkında.

\n

‘Yarısı kaçak, nasıl yıkacak?’

\n

Vandan arayan Muhammet isimli vatandaş, deprem bölgesindeki organizasyon bozukluğunu şikâyet etmiş. Telefonda da CHP liderine, Çadır sıkıntısının sürdüğünü, kendisi ve bazı depremzedelerin branda bezlerinden derme çatma çadırlar yaparak barınabildiklerini anlattı.

\n

Başbakan Erdoğanın İmarsız tüm binaları yıkacağızaçıklamasını anımsattığımda, Kılıçdaroğlu, Samimi bulmuyorum dedikten sonra şöyle devam etti:

\n

Yıkacağı binaları kamulaştıracağını söylüyor. Bugüne kadar neyi kamulaştırmış? Önce kamu binalarını, okulları hastaneleri depreme dayanıklı hale getirsin. 20 yıldır İstanbulu yönetiyorlar. Şehrin yarısı kaçak. Buyursun yıksın bakalım. Bir tane bile yıkamaz. Asıl bu depremde yıkılan o binaların imar izinlerini kimler vermiş, şimdi kimin partisinde milletvekili, ona baksın.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları