Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bu Tablodan 367 Çıkmaz
AKP için en doğrusu daha baştan, “Seçim 3 Kasım’a alınsın” diyen CHP’yle yola çıkmaktı. Ancak sonrasındaki yeni anayasa sürecini de MHP ile birlikte götürme düşüncesinde olduklarından risk alma pahasına o yönde tercih yaptılar. Neticesinde ise Meclis’teki oylamada gerekli 367 rakamına ulaşamadılar.
\nİkinci denemede aynı sürprizle karşılaşmamak için dün CHP’nin kapısını çaldı AKP. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları bu görüşmeye ayrıntılı hazırlık yaptı. Seçimleri erkene alma talebine karşılık AKP’den istenebilecekler konusunda önlerinde üç temel seçenek vardı: Tutuklu milletvekillerinin tahliyesi; Seçim barajının düşürülmesini de içeren demokrasi paketinin çıkarılması ya da TBMM’de görüşülmekte olan ve seçim çevrelerini doğrudan etkileyen Belediyeler Yasa Tasarısı’nın CHP’nin isteği doğrultusunda değiştirilmesi.
\n‘Tutuklu vekiller konusu açılmayacak’
\nKılıçdaroğlu, tutuklu vekiller sorunu çözülene kadar AKP ile hiçbir konuda uzlaşma niyetinde değildi. Bu kararlılığında hâlâ da bir eksilme yok. Ancak hem erken seçimden kaçmadığını göstermek hem de daha ilk başta CHP sözcüleri tarafından açıklanan ‘3 Kasım’ tarihinden geri adım atmamak için dün AKP ile görüşmeye olur verdi.
\nSeçenekleri değerlendiren CHP yönetimi, AKP’nin karşısına tutuklu vekiller ya da demokrasi paketiyle çıkmayı tercih etmedi. AKP masaya yerel seçimlerin tarihini değiştirecek anayasa değişikliği talebiyle geldiği için önlerine belediye yasasının konmasının daha uygun olacağı fikri benimsendi.
\nCHP kapsamlı \tuzlaşma istedi
\nNitekim CHP heyeti görüşmede tutuklu vekiller konusunu hiç açmadı. Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, “Pazarlıkçı bir tavır içinde olmadığımız için demokratikleşme taleplerimizi açmadık. Ancak AKP’nin parlamentoda yasama faaliyeti sırasında toplumsal ve siyasi uzlaşıyı tamamen dışlayan dayatmacı tarzını açıkça yüzlerine vurduk” diye konuştu.
\nBelediyeler yasasında AKP’nin izlediği tavrı örnek gösterdiklerini belirten Günaydın, “Tüm alanlarda dayatmacı olup, anayasa değişiklğine gelince sayıları yetmediği için kapımızı çaldıklarında samimi uzlaşı arayışı içinde olmadıkları anlaşılıyor. Bizle anayasa değişikliğini konuşuyorlar, iki oda ötede Şişli’ye iki mahalle ekliyorlar, seçim çevreleriyle oynuyorlar. Bu pozisyonlarını değiştirmeden AKP ile asla bir işbirliği yapılamaz” dedi.
\nAKP: Anayasa başka, yasa başka
\nAKP heyetinden “Anayasa değişikliği ayrı süreç, kanun değişikliği ayrı süreç. İkisini birlikte değerlendirmiyoruz” yanıtını aldıklarını belirten Günaydın şöyle devam etti:
\n“Biz ise ikisinin birbirinden ayrı değerlendirilemeyeceğini söylüyoruz. Uzlaşma aranacaksa yasama faaliyetlerinin tümüne yayılması lazım.”
\n***
\nAKP’nin MHP ve CHP ile yaptığı görüşmelerinden çıkan tablo çok net:
\nMHP özellikle belediyeler tasarısının olumsuz etkilerini fark edince yaptığı yanlışı anlamış gözüküyor. AKP ve CHP’nin kabul etmeyeceği 27 Ekim tarihinde ısrar ederek verdiği sözün yarattığı baskıdan sıyrılma çabasında.
\nCHP ise kapsamlı uzlaşı talebini masaya koydu ve anayasa değişikliği ile Belediyeler Tasarısı’nın paralel ele alınmasını istedi.
\nAKP’nin ne MHP ne de CHP’nin taleplerini kabul etmesi mümkün gözüküyor.
\nBugün itibarıyla bu tablodan 367 çıkması çok zor.
\n\n\n\n
ABDİ İBRAHİM’E ‘KOMİSYON’ MÜJDESİ
\n\n\nDün bu köşedeTürkiye’nin en büyük ilaç üreticilerinden Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut’un kurmak istedikleri onkoloji ilaçları üretim tesisi yatırımının, buna izin verecek Sağlık Bakanlığı komisyonunun 4 aydır toplanmaması nedeniyle başlatılamadığını aktaran sitemine yer vermiştik. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz aradı ve “Şu anda toplantı halindeyiz” diyerek şu bilgileri verdi:
\n- Tıbbi ürün ve hizmetlerin yerli üretiminin teşvik edilmesi ve ülkemizin bir ilaç üretim merkezi haline getirilmesi Sağlık Bakanlığı’nın önceliğidir.
\n- Yine bakanlığın önerisi doğrultusunda stratejik önemi haiz 3 ürün grubun (biyoteknolojik ilaç, onkoloji ilaçları ve kan ürünleri) öncelikli yatırım konuları arasına alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 19 Haziran’da (4 ay önce) çıktı.
\n- Bu karar doğrultusunda gerekli yönergenin oluşturulma çalışmaları başladı ve nihai aşamaya geldi. Yönerge tamamlanınca başvurular hızla neticelendirilecek.
\nGürsöz’ün, Abdi İbrahim şirketi tarafından 23 Temmuz’da (yaklaşık 3 ay önce) yapıldığını vurguladığı başvuruyla ilgili şu sözleriyle konuşmamızı tamamladık:
\n“Bayramdan sonra yanıt vereceğiz.”
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi