Deniz Bölükbaşı: Anlaşma 10 yıldır hazırdı

23 Eylül 2011 Cuma
\n

\n\n\n

Güney Kıbrıs Rum Kesiminin Mısır, Lübnan ve İsraille anlaşmalar yaparak belirlediği münhasır ekonomik bölgesinde petrol arama çalışmalarına başlama kararının ardından Türkiye, apar topar KKTC ile kıta sahanlığı anlaşması imzaladı ve KKTC açıklarında petrol aramasına başlanacağı açıkladı.

\n

Hükümetin bu hamlesinin ne anlama geldiğini, Dışişleri Bakanlığının yetiştirdiği en bilinen deniz hukukçularından olan eski MHP yöneticilerinden emekli Büyükelçi Deniz Bölükbaşına sorduk. İmzalanan anlaşma yeni değil. Bakanlıkta ilgili birimin başındayken 10 yıl önce ben kaleme almıştım diyen Bölükbaşı şu değerlendirmeyi yaptı:

\n

KKTC ile anlaşarak arama yapılacağı söylenen yer zaten Türkiyenin kendi karasuları içinde. İskenderun Körfezinde petrol araştırmaları için halihazırda TPAO tarafından verilmiş 10 ruhsat da var. Orada arama yapmak için KKTC ile bu anlaşmaya gerek yok. Anlaşmanın tek amacı Rumlar yaptı biz de karşılık verdik diye şov yaparak halkı kandırmak.

\n

‘Orada Türkiye’nin hakkı yok’

\n

Rumların arama başlattığı bölgenin Kıbrıs Adasının güneyinde olmasına dikkat çeken Bölükbaşı durumu, Türkiye, Rumların arama yaptığı o sahada hak iddia edemez. Çünkü kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge belirlemesinde bir adayı atlayamazsınız. Türkiye ancak şuna itiraz edebilir: Kıbrısta tüm Kıbrıs halkını temsil eden meşru bir hükümet yoktur. Çözüm olmadığı için bu yönetim uluslararası anlaşma yapamaz. Adanın etrafındaki sualtı zenginliklerinde Kıbrıs Türkünün de payı vardır diyebilir sözleriyle izah etti.

\n

Durumun, 1987 yılında Yunanistan ile Egede yaşanan krizden farklı olduğunun altını çizen emekli diplomat, Orada Türkiyenin hakları söz konusuydu ve bu yüzden Sen yaparsan ben de yaparım diyerek her iki tarafın da aramadan vazgeçmesi sağlanabildi. Temel fark burada Türkiyenin hakkının söz konusu olmaması. Zaten 8 yıldır da Rumlar oralarda sismik araştırma yapmışlar. O nedenle şimdi çıkıp donanmayı Akdenize gönderiyorum söylemiyle sadece kendimize güldürürüzdedi.

\n

Anlaşmanın gereği bağımsızlıktır

\n

Bakanlıkta olduğu dönemde, Türkiye-KKTC kıta sahanlığı anlaşma taslağı hazırlanmasının stratejik bir gerekçesi olduğunu belirten Bölükbaşı, “İmzalanması durumunda bu anlaşmanın amacı KKTCnin bağımsız devlet olması yolunda bir adım atmaktı. Bu strateji doğrultusunda hazırlanmıştı dedikten sonra şöyle devam etti:

\n

Bu anlaşmayı imzalamakla Türkiye Kıbrısta artık çözüm ümidi kalmamıştır, müzakere sürecini kesiyoruz. KKTCyi bağımsız devlet olarak tanıdığımız gibi dünyaya da öyle tanıtacağız. KKTC egemenlik anlaşması yapma hakkına da sahiptir ve ilk anlaşmasını bizimle yapacaktır diyecekti. Hükümet madem bu anlaşmayı yaptı o zaman dünyaya bunun siyasi mesajını da vermeli ve iki devletli sürece girdiğini açıklamalıdır. Bu yapılmayacaksa, imzalanan bu anlaşmanın bir şovdan öte değeri olamaz.

\n

\n\n\n

CHP: HANİ İLİŞKİNİZ İYİYDİ?

\n\n\n

CHP dış politika sözcüleri ise AKPnin temel hatasının Rumların Mısır, Lübnan ve İsrail ile anlaşma yapmasına göz yummak olduğunu belirterek Üç anlaşma da, AKP döneminde hayata geçti. Mısır ve Lübnan ile iyi ilişki iddiasındaki hükümet bunları iptal ettirmeli ya da uygulamaya girmesini engellemeliydigörüşünü dile getirdi.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları