Genç'ten Haberal'a Meclis teklifi

11 Nisan 2012 Çarşamba

Silivride üç yıldır tutuklu bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberalın taziye evinde dün ilginç diyaloglar yaşandı.

Hastalığı sırasında görüşemediği annesi Medine Haberalın cenaze töreni için mahkemeden iki gün izinle Zonguldaka gelen Haberal, defin töreninden sonra taziyeleri çalışma ofisi olarak adlandırılan Başkent Üniversitesinin misafirhanesinde kabul etti.

CHPnin yeni ve eski genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu ve Deniz Baykal ile çok sayıda CHP milletvekili moral için yanındaydı.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, İzin dilekçende yer belirtilmemişse Ankaraya götürüp yemin ettirelim sana. Böylece dokunamazlar artık deyince ilginç bir tartışma başladı. Baykal ve Kılıçdaroğlu sessiz kalırken Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Olmaz öyle şey. Faydası değil zararı olur karşılığını verdi.

Haberala eşlik eden jandarmaların komutanı aile fertlerine Aman sakın ha işareti yaparken Genç teklifinde ısrarcıydı. Haberal net tavır koyarak Ben şu anda özel izinle burada olan tutuklu biriyim. Bunu yapmak uygun düşmez dedi ve Türkiyeyi belki de yeni bir krizin eşiğinden döndürdü.

Haberal: Türkiye’nin utancı

Taziye sohbetinde Haberalın en çok üstünde durduğu konu Türk tıp ve akademi hayatına verdiği hizmetlere ve milletvekili seçilmiş olmasına rağmen özgürlüğünden mahrum bırakılmasıydı:

Ameliyat yapmam, üniversiteler kurmam gerekirken üç yıldır tutukluyum. On aydır da Zonguldak milletvekiliyim. Benim tutuklu olmam Türkiyenin utancıdır. Meselenin çözüleceği yer parlamentodur ve bu noktada CHPye çok büyük sorumluluk düşmektedir.

Baykal: Öncelik \ttahliyeler olmalı

Cenazenin kaldırıldığı Acılık Camisinde Haberalı ilk karşılayan Baykal, cami içindeki iki metrekarelik bir odadaki taziyeler sırasında da yanından hiç ayrılmadı. O bir saate ilişkin gözlemi şöyleydi:

İki duyguyu aynı anda yaşadı. Bir yanda kaybetmenin hüznü, diğer yanda özlediklerini görmenin sevinci. Yaşanan izdiham halkın gerçek sevgisiydi. Bunu görmek de ona moral verdi.

Haberalın annesini ziyaret edebilmesi için Başbakan Tayyip Erdoğandan ricacı olduğunu anımsattığımda üzüntüsünü ve yeni beklentisini açıkladı:

Başbakan bunun önemini görmüş, talimat vermişti. Teklifi hazırlandı, komisyonlara gönderildi. Ama 3 ayda çıkarılamadı. Sorumluluğun kimde olduğu belli. İktidar partisi istese rahat geçerdi. Ama çok acı biçimde ortada kaldı. Her şeye rağmen, cezaevindeki diğer binlerce tutuklu için çıkarılmalıdır. Türkiyenin birinci önceliği tutuklu vekiller meselesidir. Seçilmiş, maaşı verilen sekiz milletvekili bir yıldır yemin edip görevlerine başlayamadı. Dava devam etsin ama onlar gelip yasa yapsın. Bu mesele, gereğinden fazla uzadı, kutuplaştırıldı. Tutuklu vekillerin tahliyesi siyasette uzlaşma yolunda ilk adım olmalı. O milletvekilleri içeride kaldığı sürece anayasa değiştirmenin ve demokratikleşmenin hiçbir inandırıcı tarafı olamaz.

Kılıçdaroğlu: Sonları adaletsizlikten olacak

CHP lideri Kılıçdaroğlu da tutuklu sanıkların hasta aile fertlerini ziyaretine izin verecek yasanın çıkarılamamasından AKPnin sorumlu olduğunu belirterek Biz hazırızdememize rağmen Başbakandan talimat alamadıkları için yasayı çıkarmadılar. Bir de bizi suçluyorlar. Yüzsüzlüğün bu kadarına pes doğrusu! Göreceksiniz bu iktidarın sonunu yaptıkları bu adaletsizlikler getirecek dedi.

‘Çiçek Silivri’ye \t\tgitmeli’

Tutuklu vekiller konusunu CHPnin Türkiye ve Avrupada yoğun çaba göstererek gündemde tutmayı başardığını belirten CHP lideri yine Meclis Başkanına yüklendi:

Tutuklu vekiller meselesi Türkiyenin demokrasi ayıbı ve bu ayıptan kurtulana kadar her yerde anlatacağız. Asıl görev ise yasamanın başındaki Meclis Başkanına düşer. Anayasanın 90. maddesi özel yetkili mahkeme tarafından fiilen askıya alınmış durumdayken Cemil Çiçekin isyan etmesi gerekir. Silivriye gidip arkadaşlarımızın halini hatırını sorması, sonra da çıkıp Bu yasama organına indirilen darbedirdemesi gerekmez mi?

Kılıçdaroğlu ve Baykal, En kısa sürede Mecliste görüşebilmekdileğiyle Haberalla vedalaştı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları