'Silahları bırak çağrısı yap'

26 Eylül 2010 Pazar

BDP ile hükümet arasında gerçekleşen görüşmenin ardından Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğlukun yarın İmralı adasında Abdullah Öcalan ile yapacağı görüşme önem kazandı.

Tuğlukun, Öcalana Bölge halkı, PKKye silahların bırakılması çağrısı yapmanızı bekliyor mesajı iletmesi bekleniyor. Öcalanın, Bu çağrıyı arkadaşlarıma danışarak yapabilirim demesi durumunda DTKden bir heyetin Kandile gitmeye hazır olduğu belirtildi.

Ankara kulislerine yayılan bilgilere göre DTK yönetiminde, Tuğlukun avukatı sıfatıylaÖcalan ile yapacağı görüşme sırasında Bölge halkı bu çatışma halinden bıkmış durumda. Örgüte silah bırakma çağrısı yapmanızı istiyorlar. Bu yöndeki bir çağrınızı da halk güçlü biçimde desteklemeye hazırdıryönünde bir mesaj vermesi benimsendi. Tuğluk, görüşmede Öcalan ile devlet yetkilileri arasında son dönemde yapıldığı ileri sürülen görüşmeler konusunda da ilk elden bilgi alacak.

 

Bir heyet de Kandil’e

Gelişmeleri yakından izleyen kaynaklar, Öcalanın silahları bırak çağrısına ilişkin en önemli çekincesinin Örgüt benim talimatımı dinlemez ve otoritemi saymazsa ne olur?noktasındaki belirsizlik olduğunu dile getiriyor. DTK çevrelerinde, böyle bir riski ortadan kaldırmak için Öcalanın Silahları bırak çağrısını ancak örgüt yönetimindeki arkadaşlarıma danışarak yapabilirimyönünde bir tutum takınması ağırlıklı görüş olarak dile getiriliyor.

Öcalanın böyle bir tavır sergilemesi durumunda örgüt yönetiminin tutumunu öğrenmek için yine Tuğluk ya da DTKnin diğer eşbaşkanı Ahmet Türkün, örgütün Kandildeki kamplarına giderek, lider kadrodan Öcalandan gelecek Silahları bırak çağrısına destek vermeleri telkininde bulunması bekleniyor. Bir umut ışığı görmesi halinde Kandile gitmeye hazır olduğunukaydeden Türk, Başbakan Tayyip Erdoğanın önceki konuşmasından hayal kırıklığına uğradıklarını ancak Tuğlukun İmralıya yapacağı ziyareti son derece önemsediklerini açıkladı.

İmralıda yapılacak görüşme sonrasında Öcalandan Koşullu silah bırakma çağrısı çıkacağı beklentisi oldukça yüksek. DTKnin daha önce kamuoyuna duyurduğu koşullarla örtüşür biçimde Öcalanın da güvenlik güçlerinin PKKye yönelik operasyonlarının durdurulması ve Türk kimliğinin yanı sıra Kürt kimliğini de vurgulayan demokratik anayasa yapılması şeklinde önkoşulları dile getireceği ileri sürülüyor.

 

Randevu talebi

Ankarada Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ana muhalefet partisi CHP liderinden randevu taleplerine olumlu yanıt alamayan Tuğluk ve Türkün, İmralı ve olası Kandil temasları sonrasında görüşme taleplerini bir kez daha gündeme getirebilecekleri ileri sürülüyor. DTKnin demokratik özerklik talebi nedeniyle çıkmaza giren buluşmaların, Öcalandan gelecek Silah bırakınçağrısı sonrasında DTK eşbaşkanları sıfatı yerine eski milletvekili sıfatları kullanılarak gerçekleşebileceği senaryosu üzerinde duruluyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları