Devam ediyor…

13 Temmuz 2015 Pazartesi

Kamusal alanın AKP’lileşme, aynı anlama gelmek üzere, Siyasal İslamlaşma süreci, seçimlerden sonra da hiçbir şey olmamışçasına ve üstelik hızlanarak devam ediyor.

***

Önce günceli irdeleyelim: Sivil bürokrasideki atamalar kesintisiz sürdürülüyor, her gün ortalama 22’den fazla yönetici atanıyor. Resmi Gazetede yayımlanmadığından kamuoyunun izleyemediği onlarca atama yapılıyor. Askeri bürokraside de uzun dönemli üst düzey komutan atamalarını kararlaştıracak olan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantılarının da bu hükümet zamanında yapılacağı anlaşılıyor.

***

Devletin bir de ekonomide güncelliği var. Bütçenin personel ve faiz harcamaları dışında kalan kısmıyla devlet, günde yaklaşık 700 milyon liralık mal ve hizmet satın alıyor. AKP, Kamu İhale Yasası’nda yaptığı çok sayıda değişiklikle, bu harcamaların yüzde 95’ini bu yasanın kapsamı dışına çıkarmış bulunuyor; 700 liralık mal ve hizmet alımının 665 lirasını istediği gerçek ya da tüzelkişiden yapıyor. Böylece bütçe kaynaklarının yandaş sermayeye aktarılması, devam ediyor.
AKP hükümetlerinin hukuk tanımazlığının asıl alanı ekonomi hukukudur. Hükümet, seçimden sonraki bir ayda çok sayıda yönetmelik değişikliği yaptı; örneğin, kamu alım ihaleleri yönetmeliklerinin beşinde değişiklik yaptı, yani ihale düzeni tümüyle dümdüz oldu. Bununla da yetinilmedi, 29 termik, hidrolik ve doğalgaz santralı satışa çıkarıldı; yalnızca olağanüstü durumlarda başvurulması gereken acele kamulaştırmalar aynen devam ediyor (Cumhuriyet, 8 Temmuz).

***

Eğitimde yapılanlar güncelden kalıcıya geçişin köprüsü özelliğindedir. Cumhuriyet’in çok güçlenen eğitim sayfasında yer aldığına göre, Milli Eğitim Bakanlığı-MEB, seçimlerden iki hafta önce başlattığı imam hatip lisesi açılışlarına, seçimlerden sonra hız verdi… imam hatip liselerinin birçoğu, biri uluslararası olmak üzere, kız imam hatip lisesine dönüştürüldü. Bakanlık son bir buçuk ayda 1000’den fazla imam hatip lisesi dersliği açtı. 45 ilde yeni imam hatip liseleri açıldı. Ankara’da bulunan 60 yıllık Yıldırım Beyazıt Lisesi imam hatip lisesine dönüştürüldü (Cumhuriyet, 7 Temmuz).

***

Güney sınırındaki ateş çemberi genişliyor. Barış süreci unutuluyor. Diğer olumsuzluklar da devam ediyor. Kadına yönelik cinayetler artarak sürüyor. Ölümcül iş kazaları durmak bilmiyor; tarım işçileri çok daha sıcak bir yaz yaşıyor. Yargıya taşınmayan hırsızlık ve yolsuzluk dosyaları küfleniyor.
Aslında balık baştan, anayasadan kokuyor. Seçimlere çok yoğun başkanlık sistemi-parlamenter sistem ayrışmasıyla gidildi. Bu ayrışmanın bundan sonra nasıl biçimleneceği, yani sorunun özü gündeme getirilmiyor; küllenmeye bırakılıyor.

***

Seçim sürecine başkanlık sistemini ısrarla isteyen Cumhurbaşkanı’nı, koalisyon görüşmelerinin dışında tutmakta kararlı olan Başbakan, atamalar konusunda en küçük bir eleştiriye bile orantısız bir biçiminde tepki veriyor.
Seçim sonuçlarını doğru okuyamayan muhalefetin, ülkeyi hükümetsiz bırakamayız diyerek AKP ile ortaklık konusundaki aşırı hevesi dikkat çekiyor.
Bu gidişle koalisyonun, ideolojisi ve uygulamalarıyla AKP’yi seçmenin sandıkta yaptığı kadar bile dizginleyeceğini beklemek hiç de gerçekçi görünmüyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları