Batı Batıyor mu?

23 Şubat 2013 Cumartesi

Bizim mahallede dün gece yine elektrikler kesildi. Gece vakti el feneri ile sadece dar bir alanı aydınlatabiliyordum.
Bizim dünya yüzeyindeki yürüyüşümüz de böyle bir şey. Pek çok sorunun yanıtı karanlıkta kalıyor. Etrafı göremediğinizde,
“Batı gerçekten batıyor mu, yoksa güneş Doğu’dan mı doğacak?” gibi yön belirleyici soruları soramazsınız bile.
Soralım o zaman, Batı dünyası nereye gidiyor? İlgimizi çekmedi, ama Amerika ile Avrupa Birliği serbest ticaret anlaşması için masaya oturuyor.
ABD ile AB serbest ticaret anlaşması yapacak ve biz bunun dışında kalacağız! Yok böyle bir şey. Türkiye’nin derhal eşzamanlı olarak ticaretteki gümrük vergilerini ABD ve AB ile bir araya gelip gözden geçirmesi şart. Zira Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği var. Konuyu dile getirirken
“ABD’nin AB’ye sağlayacağı imtiyazlardan bizim de yararlanmamız gerek” diyen giyim sanayicisi Nur Ger haklı. Türkiye Gümrük Birliği’nde olmasına rağmen, AB’nin üçüncü bir ülkeyle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarından yararlanamıyor. Paralel bir anlaşma yapılması gerekiyor.
“Stratejik işbirliği”ni beklentilere çevirmek gerek. Türkiye Patriot füzelerini topraklarında konuşlandırırken, yüz binlerce Suriyeli mültecinin sorumluluğunu üstlenirken ne elde ediyoruz?

\n

***

\n

Son günlerde Tanpınar’ın “Avrupa, Garp’tan fazla bir şeydir” sözünü hatırlatan başka gelişmeler de oluyor. Onun için tekrar soralım: “Batı” ya da “Garp” nereye gidiyor?
Almanya ve Fransa’nın 10 yıl sonra dizleri üzerinde sürünerek Türkiye’ye yalvaracaklarını söyleyen AB Enerji Komiseri
Günter Öttinger’in sözlerine vurulduk değil mi? Avrupa’nın enerji bakanı konumundaki Öttinger bunu Türkiye üzerinden geçmesi istenen Nabucco adlı enerji boru hattını destekleyen bir siyasetçi kimliğiyle mi söyledi? Başka ne vardı kafasında?
Bunları araştırmadık da, el fenerinin aydınlattığı cümleye takıldık.
Kendimizi aldatmamak için öncelikle dünya enerji jeopolitiğinin değiştiğini görmeliyiz. ABD doğalgaz üretimini yüzde 25 oranında artırdı. Bunun sonucunda ABD’nin sadece petrol bağımlılığı azalmıyor, enerji fiyatları da düşüyor. Bu yüzden de örneğin Alman firmaları yatırımlarını ABD’ye kaydırmaya başladılar.
2030’a gelindiğinde ABD’nin tüm enerji gereksinimini Amerika kıtasından karşılar duruma geçeceği hesaplanıyor.
Resme böyle bakınca Batı dünyasının çöküşünden bahsetmek için çok erken değil mi sizce? AB’nin sorunları devam ediyorsa da batacağı yok. Batı kendi değerlerini kolay feda etmeyecektir. Avrupa ve Amerika, safları genişleterek el ele ilerleyecektir. Sonuç olarak bugün dünya gelirlerinin yüzde 50’sinden fazlası AB ve ABD’nin. Askeri güç de onların elinde.
Şubat başında toplanan Münih Güvenlik Konferansı’nı yorumlayan ABD’li Prof.
Anne Marie Slaughter bakın nasıl koymuş noktayı: “Batı topluluğunun Güney Amerika’nın doğusuna ve Afrika’nın da batısına yayıldığını hayal edin. Sonunda bu bir Atlantik Yüzyılı olabilir!”

\n

***

\n

Yüzde 92 oranında enerjide dışa bağımlı olan ve malum coğrafyada oturan bir ülke, Avrupa Enerji Bakanı konumundaki CDU’lu Alman Öttinger’in lafına takılacağına dünyaya baksın.
Kör ışıklı el fenerini atıp projektörleri açmanın zamanıdır.
Tabii güç kaynağı da kesik değilse...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Atatürk Kıymete Binecek 18 Mayıs 2013

Günün Köşe Yazıları