Napoli'den Sevgilerle Ya da Bitmeyen Bayrak Yarışı...

09 Aralık 2012 Pazar

Pizzanın, Sofia Lorenin ve Totonun doğduğu kent Napolideyim. (Toto deyince, ona Türkçe sesini ödünç veren Necdet Mahfi Ayralı anmamak olanaksız.) Kent, dünden bugüne omuzladığı tüm imgeleri sereserpe sergilemeyi sürdürüyor. Napolililer şu aralar Ferzan Özpetekin La Traviatasıyla yatıp kalkıyor. Tüm temsillerin biletleri çoktan tükenmiş. Ama yine de San Carlo Operasının önünde bitmeyen kuyruklar

\n

Leyla Gencer \tyanımda bitiverdi

\n

Gala gecesinin ertesi günü, San Carlo Operası Müzesinde bir toplantı. Salon yüz kişilik. Ama bir o kadar insan da ayakta dinliyor. Kürsünün çevresinde altı konuşmacıyız. İtalyada yayımlanan Leyla Gencer kitabımdan yola çıkıp İstanbul ile Napoli, geçmişle bugün arasında gidip geleceğiz.

\n

San Carlo Operasının artistik direktörü ve Gencer Yarışması jüri üyesi Vincenzo de Vivo; Leyla Gencer, San Carlo Operasının kraliçesiydi. Onun kraliçeliğine layık olmaya çalışıyoruzdiye açtı toplantıyı.

\n

Ferzan Özpetek, İtalyada yaşayan bir Türk olarak Leyla Gencerden aldığı gücü, ivmeyi dile getirdi.

\n

La Traviatanın sopranosu Carmen Giannattasio müthişti. Leyla Hanımın öğrencisiydi; inişli çıkışlı, zor ilişkileri olmuştu. Bana en kızdığı anda bile, beni yüceltti, önümde tüm kapıları açtı, hayatımı değiştirdi diye anlatırken Leyla Hanımı taklit ediyor, onun sesiyle konuşuyordu. Sanki Leyla Hanım yanıbaşımızdaydı, sanki o konuşuyordu!

\n

Eleştirmen Enrico Tellini, Leyla Gencerin San Carloda oynadığı 23 başrol arasında, dialar eşliğinde bizi gezintiye çıkardı.

\n

Ben, benim Leyla Gencerimi anlattım ve İKSVnin Leyla Gencer Müzesi belgeselini izlettim.

\n

Müze Müdürü Laura Valentenin kapanış konuşmasından sonra dinleyiciler ve konuşmacılar Leyla Gencer çevresinde kenetlenmiştik. Yaşlılar anımsıyor, gençler merak ediyordu. O yaşıyordu aramızdaydı. Kitaplarda, plaklarda, dostluklarda, anılarda, öğrencilerinde, geleceğe ilişkin tasarılarda yaşıyordu.

\n

Geçen yazımda Leyla Gencer için Napolili Türkdemiştim. Çünkü 1953ten başlayarak, ona bu adı takmışlardı. Oysa şimdi bugün burada herkesin Ferzan Özpeteke Napolili Türkdediğini öğreniyorum. Yani bayrak elden ele geçiyor, bayrak yarışı devam ediyor.

\n

Sevgili okurlar, Özpetekin La Traviatasıyla ilgili İtalyan basınında birbirinden olumlu, övgü dolu eleştiriler çıkmakta Bugün size bir demet sunmak istedim ama bu köşeye sığdıramadım. Önümüzdeki günlerde yerimiz olursa onları da paylaşmak üzere, şimdilik Napoliden sevgiler

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Nice 100 yıllara 9 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları