21. yüzyılın aşırı sağı

15 Mart 2017 Çarşamba

Hollanda, Belçika, Avusturya, Almanya ile girişilen bilek güreşiyle Türkiye, hak etmediği bir girdaba sokuluyor. Siyasi hırsları için insanlarının yarısını ‘terörist’ ilan etmekte beis görmeyenler; kendi çıkardıkları yasaları çiğneyerek siyasi propagandalarını başkalarının topraklarına taşıyamayınca, tüm memleketi ‘ulusal çıkarlar’ üzerinden hizalandırmaya çalışıyorlar. Aslında yaptıkları Türkiye’yi ‘medeniyetler çatışmasının’ sacayağı kılmaktan ibaret. Asıl ürkütücü olan da bu.

***

‘Yaşlı kıta’ ile son krizde şahsen pek çok eleştiriye ‘müstahak’ gördüğüm Avrupa’nın yöneticilerine yönelik olmayacak laflar havada uçuşuyor. ‘Nazi, faşist’ yakıştırmaları mı dersiniz, uydurma tarih anıştırmaları mı... Yoksa “Avrupa’da aşırı sağcı Geert Wilders siyasi fikir olarak iktidara gelmiş” türünden tuhaf saptamalar mı...
‘Aşırı sağ’, ‘faşizm’, ‘Nazizm’ nedir, nasılsa kimse bilmez, uydur gitsin. Avrupa’da ‘aşırı sağ fikir olarak iktidara gelmişse’, ‘sizde hangi fikir var’? Türkiye’yi sol/sosyal demokrasi mi yönetiyor? Sağ ise neyin sağı, kimin sağı? Hadi geçtim, siyasi yelpazenin ‘merkezine’ kurulmuşlar da, haberimiz mi yok?
İnsan önce şaşırıyor, sonra ‘yeryüzünde şu siyasal İslamcılık kadar kavram karmaşasından nemalanan bir ideolojik zihniyet var mıdır’ diye düşünüyor.

***

Wilders dediğiniz alenen kültürel ırkçı, göçmen karşıtı. ‘Dutch ırkçılığı’ kurgusu yok. İslamiyetin, kendisinin üstün gördüğü Batı medeniyetinin değerleriyle uyuşmadığını iddia ediyor. Bunu yaparken kendileri gibi var olmayanları ötekileştiriyor. Dilini nefret kamçılıyor. Tam bir reaksiyoner aklın ürünü.
Sol ve liberaller çıkıp şöyle bir ironi bile yapabilirler. Düşünün ki Wilders çıkmış, “Benim Germenik vatandaşlarım”, “Benim protestan vatandaşlarım” demiş, yetinmemiş Hollanda nüfusunun yüzde 22’sini oluşturan azınlık halklarla ilgili devam etmiş: “Onlar Türk”, “Bunlar Endonezyalı”, “Beriki Sürinam-ul şeytan”, “Şunlar Karayipli”. Vallahi insanın kulaklarını tırmalıyor.

***

Bizler, neoliberalizmin Avrupa’daki krizinin tezahürlerini epeydir anlamlandırmaya çalışıyoruz. AB projesini zora sokan popülist sağın yükselişi, aşırı sağın ‘alt-sağ’ (alternatif sağ) adı altında reorganizasyonunun hatta ‘ucubik sağ enternasyonel’ nüvelerin ‘yaşlı kıta’ ve dünyanın kalanı için manasını görmek gayesiyle... Bunun bugünkü tezahürleri küreselleşmenin ezdiği ‘küçük adam’ üzerinde ‘beyaz kimlikli’, popülist retorik, aile ve geleneklerin öne çıkartılması, İslam karşıtlığı ve sınırların korunması.
‘Tükettiğin kadar varsın’ üzerinden temellenen ‘liberal demokrasi’ ne kadar matah, ayrı tartışma. İnsan hak ve özgürlükleri, hukuk, denge ve denetim mekanizması ile konsensüse dayanan liberal demokratik modelin, popülist sağ ve milliyetçi akımlar karşısındaki sönümlenmesi ise kaygı konusu olmaya aday.
Lakin aynı neoliberalizmden hiç şikâyet etmeyenler, o kalelerden birisi olan Hollanda’nın yatırımlarını ‘ballı börek’ gören, oğullarının gemilerine liman belleyenler şimdi ‘faşist, Nazi’ deyince pek tuhaf kaçıyor.

***

İslamiyet, geçmişte uygarlığa katkı yapacak pek çok taş da koyabilmişken, bugün siyasal İslama liderlik etme iddiasındakiler taşlarını cehalet ve lümpenlik üzerine dizmekteler. Avrupa’yı ‘faşist’ ilan edenleri uyarmalı. Onlara yarattıkları siyasal İslamcılık modelini anımsatanlar eksik olmayacak. Ve bu salt Rotterdam’daki atlı polisler karşısında tutuklanma kaygısı yaşayan arkadaşına “Burası Türkiye mi?” diyen vatandaşın ‘kendine Müslüman demokrasi’ algısıyla sınırlı kalmayacak.
Demokrasinin her imkânını kullanmak isterken başkalarına kullandırtmayanlar; yönetimlerini, sınırsız güç, insanların tüm irade ve benlikleriyle mutlak biatları üzerine tesis edenler; ayrımcılık, ötekileştirme, dini şovenizim ve mezhepçiliği kullanıp kutsalları sömürenler, dönüp ‘faşizm’ ve ‘Nazizim’ nedir baksınlar. Zira kendilerini 21. yüzyılın asıl aşırı sağı bulabilirler. Ortadoğu’da emperyalistlerle elbirliğiyle giriştikleri yıkım projeleri de fayda etmeyebilir.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD’de darbe tehdidi 7 Eylül 2018
Zaharçenko darbesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları