'Zehirlenme riski oluşturabilir...'
Danimarka, Güney Kore'den ithal edilen ve 'çok acı' olduğu belirtilen noodle ürünlerini raflardan toplatma kararı aldı. Yetkililer, bu ürünlerin tüketicilerde akut zehirlenmeye yol açabileceğini belirterek uyarıda bulundu.
Astrolojiye göre burçların tutkun olduğu lezzetler: Hangi burç hangi yiyecekten asla vazgeçemiyor?
Burçlar sadece karakterimizi değil, aynı zamanda yemek yeme alışkanlıklarımızı da etkileyebilir. Peki, hangi burç hangi yiyecekten asla vazgeçemiyor? İşte astrolojiye göre burçların tutkun olduğu lezzetler...
Dünya obezite günü! Obezite nedir? Türkiye'de en obez şehirler hangileri?
Dünyada ve ülkemizde sıklığı giderek artmakta olan ve uzmanların çok ciddi bir halk sağlığı problemi olarak tanımladıkları obezitede Türkiye, yüzde 66.8 ile Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Peki, Obezite nedir? Türkiye'de en obez şehirler hangileri?
En zengin mutfaklardan birine sahipler: Türkiye'nin en obez ili belli oldu!
Gece yemek kültürünün yaygın olduğu Adana, Türkiye’nin en obez ili olurken, uzmanlar vatandaşları spor yapmaları konusunda uyardı. Vatandaşlar ise Adana’nın diyet yapmak için uygun bir şehir olmadığını söyledi.
GastroAntep’te lezzet günleri coşkuyla başladı!
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin lezzet durağı GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin ikinci gününde şef workshopları büyük ilgi gördü...
Bölgesel mutfaklar: Güneydoğu Anadolu Bölgesi yemek kültürü!
Urfa, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep gibi yemek kültürü zengin şehirlerimizi içine alan Güneydoğu Bölgesi sadece ülkemizde değil dünyada da fark yaratmış durumda. Neden derseniz, Gaziantep 2015 yılında UNESCO tarafından gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı Listesi’ne dahil edildi. Güneydoğu Anadolu mutfağı, baharatlı-acılı yemekleri, et yemekleri, kebaplar, mezeler, Antep fıstığı ve yöresel tatlılarla ünlüdür. İşte Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfağına dair bazı özellikler:
Bölgesel mutfaklar: Doğu Anadolu Bölgesi yemek kültürü!
Türk mutfağının zenginliği, Doğu Anadolu bölgesinde de görülmektedir. Soğuk iklim şartlarının altında şekillen mutfakta et ve hamur işlerinin hakimiyeti var. Baharat ve yerel otların da sıkça kullanıldığı Doğu Anadolu Bölgesi’nde; cağ kebabı, büryan, Erzincan döneri gibi aşina olduğunuz tatların haricinde keşfedilmeyi bekleyen onlarca lezzet var. İşte Doğu Anadolu Bölgesi mutfağına dair bazı özellikler:
Bölgesel mutfaklar: Akdeniz Bölgesi yemek kültürü!
Akdeniz Bölgesi de; tıpkı Ege gibi zeytinyağlılardan hamur işlerine, sebze yemeklerinden turunçgilli tariflere, farklı lezzetleri sahiplenen bir mutfağa sahip. İlk akla gelen, şöhreti dünyayı saran Adana kebap açık ara önde. Adana’da kebap çeşitleri, Antalya’da, piyaz, Mersin’de tantuni, Hatay’da ise humus ve künefe, bölgenin tadılması gereken lezzetlerinden sadece birkaçı. İşte Akdeniz Bölgesi mutfağına dair bazı özellikler…
Bölgesel mutfaklar: İç Anadolu Bölgesi yemek kültürü!
İç Anadolu Bölgesi yemek kültüründe un ve bulgur başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler önemli bir yer tutar. Bölge coğrafi ve iklim yapısı nedeniyle özellikle küçükbaş hayvancılık ve tahıl ürünlerinin tarımını yapılır. Bu nedenle buğday ya da bulgurdan yapılan çorba ya da yemekler ağırlıkla görülmektedir. İç Anadolu mutfağı, hamur işleri, et yemekleri, sulu yemekler ve yöresel tatlılarla ünlüdür. İşte; İç Anadolu Bölgesi mutfağına dair bazı özellikler…
Bölgesel mutfaklar: Ege Bölgesi yemek kültürü!
Ege mutfağı, zeytinyağlı yemekleri, taze sebzeleri, deniz ürünleri ve meze çeşitleriyle ünlüdür. Kendi içinde Ayvalık, İzmir, Muğla, Datça mutfağı gibi yerel farklılıklar barındırır. Haritada iç kesimlere doğru ilerledikçe Akdenizli kimliğinden uzaklaşır. Ege mutfağında kullanılan en önemli malzeme ve yiyecekler zeytinyağı, çeşit çeşit ot ve balıktır. İşte Ege Bölgesi mutfağına dair bazı özellikler…
Bölgesel mutfaklar: Karadeniz Bölgesi yemek kültürü!
Karadeniz Bölgesi’nde çay kültürü oldukça önemlidir ve bölgede yetişen çay, Türkiye’nin en önemli içeceği olarak kabul edilir. Fındık ve balıkta, çay kadar önemli bir yere sahiptir. Hamsi ve diğer deniz ürünleri, mısır ve karalahana gibi sebzeler, hamur işleri ve yöresel tatlılarla ünlüdür. İşte Karadeniz Bölgesi mutfağına dair bazı özellikler...
Bölgesel mutfaklar: Marmara Bölgesi yemek kültürü!
Marmara Bölgesi mutfağı, en önemli mutfak kültürlerinden biridir. Özellikle İstanbul ve civarında Osmanlı mutfağının etkisi yoğundur. Marmara Bölgesi’nin coğrafi konumu, deniz ve kara bağlantıları sayesinde farklı kültürlerle etkileşime girerek zengin ve çeşitli bir mutfak kültürü oluşturmuştur. İşte Marmara Bölgesi mutfağına dair bazı özellikler…
Cumhuriyet Dönemi Türk mutfak kültürünün genel özellikleri!
Cumhuriyet dönemi Türk mutfak kültürü, 1923’ten günümüze kadar süren ve Türkiye’nin modernleşme süreciyle şekillenen bir dönemi kapsar. Bu dönemde Türk mutfağı, hem geçmiş dönemlerden devralınan geleneksel yemeklerin korunması hem de Batı mutfaklarından etkilenerek önemli bir değişim geçirmiştir.
İspanyol mutfağı ve yemek kültürü! En sevilen 2 tarifi…
İspanyollar, İtalyanlar ve Fransızlar gibi yemeklerinin dünyanın en iyisi olduğuna inanırlar. Bask, Galiçya, Kanarya, Endülüs, Kastilya, Mayorka, Katalonya ve Valencia bölgelerinin ortak yeme-içme deneyimlerinden oluşan İspanyol mutfağı, Akdeniz esintileri taşıyan lezzetli bir mutfaktır. Gastronomi turizmi ile de ön plana çıkan İspanya’ya her yıl binlerce kişi sadece mutfağı için gidiyor…
Lübnan mutfağı ve yemek kültürü! En sevilen 2 tarifi…
Osmanlı, Arap ve Akdeniz mutfaklarından izler taşıyan Lübnan mutfağı, içinde pek çok lezzeti barındırıyor. Mezelerin ana yemek yerine geçtiği, bakliyatın bol bol tüketildiği, baharat, zeytinyağı ve yoğurdun baş tacı olduğu, kuzu etinin yemekleri şenlendirdiği Lübnan mutfağında bize tanıdık gelen pek çok lezzet var…
Hint mutfağı ve yemek kültürü! En sevilen 2 tarifi…
İnanışları, festivalleri, dansları, müziği ve insanları ile dünyanın dikkatini çeken Hindistan, yemekleri ile de büyük farklılık yaratıyor. Dünya mutfakları arasında özel bir yere sahip olan Hindistan mutfağı, baharatları ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakıyor. Hindistan, kültürel çeşitliliğini yemeklerinde de yaşatıyor ve gerek yemek için kullanılan malzemelerin çeşitliliği gerekse de pişirme yöntemlerinin farklılığı ile bölgeden bölgeye değişen tatlar sunuyor.
İngiliz mutfağı ve yemek kültürü! En sevilen 2 tarifi…
İngiltere mutfağının kökleri çok eskiye dayansa da tarih boyunca farklı milletlerden ve kültürlerden etkilenmiştir. İngiltere’nin özgün mutfağı genel olarak kavrulmuş ve haşlanmış etler, haşlanmış sebzeler, tatlı ve tuzlu su balıkları, et suları, ekmek ve peynir çeşitleri içermektedir. Bölgeler arasında değişiklik gösterse de patates, balık, kuru fasulye ve sütlü çay İngiliz mutfağı deyince öne çıkanlar arasındadır.
Fransız mutfağı ve yemek kültürü! En sevilen 2 tarifi…
Fransız yemek kültürü, kısaca ‘yemekten keyif al’ sloganı ile tanımlanabilir. Fransa’da yiyeceğin, yemek yemenin ve pişirmenin verdiği zevk, sanat olarak kabul ediliyor. Zenginliği ve çeşitliliği ile ünlü olan Fransız mutfağı, Ortaçağa kadar uzanan geçmişiyle UNESCO Kültür Mirası Listesinde ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’lar arasında yer alıyor.
İtalyan mutfağı ve yemek kültürü! En sevilen 2 tarifi…
İtalya’da mutfak kültürü MÖ 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İtalyanların bilinen ilk yemek yazarı 4. yüzyılda Sicilya'nın Siraküza şehrinde yaşamış olan ‘Arkestratus’ isimli kişidir. Mevsimsel ürünlerin kullanımı ile ilgili şiirler yazdı ve yemeğin asıl tadının baharatlarla kapatılmaması üzerinde durdu. Zamanla fetihler, yabancı tüccarlar ile yapılan alışverişler vb. durumlar dünyanın ilk mutfaklarından olan İtalyan mutfağını daha da kökleştirip zenginleştirdi.
Rus mutfağı ve yemek kültürü! En sevilen 2 tarifi…
Yemek dendiğinde aklınıza ilk olarak Rus mutfağı gelmeyebilir. Ama Avrupa, Asya ve Orta Doğu mutfaklarından etkilenen Rus mutfağı, çeşitliliği ve lezzet zenginliği ile şaşırtmaya aday. Rus Mutfağı ete dayalı bir mutfaktır. Genelde sığır eti, kümes hayvanları, koyun etleri tüketilir. Sebze olarak en çok salatalık, havuç, soğan, sarımsak, bal kabağı, şalgam, kırmızı pancar, patates ve lahana tüketilir.