Bağış Erten

İçim kıpır kıpır deniz kıpırtısız

14 Ağustos 2015 Cuma

İnsan sürekli aynı kuyuya neden düşer? Einstein’ın delilik tanımını hatırlayalım: “Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek.” Evet, bekliyoruz, evet, düşüyoruz. Her sene bu zamanlarda “Çok sıkıldık, çok bıktık, fenalıklar geçirdik” diye bitirdiğimiz ligi açarken gene heyecanlanıyoruz, gene heyecanlanıyoruz. Adı delilik gibi görünebilir, aşk diyenler de var ama bir gariplik olduğu kesin.
Evet, Spor Toto Süper Lig, yani bizim biricik en bi’güzel ligimiz açılıyor. Bu heyecanı sadece açılırken yaşayacağımızı, sadece birkaç hafta sonra katran karası gecelerin geri döneceğini bile bile hevesleniyoruz. Çünkü, Ortaçgil’in dediği gibi “İçim(iz) kıpır kıpır, deniz kıpırtısız.” Yine de kâğıt kalemi alıyoruz önümüze, isimleri alt alta bir yazıyoruz; Van Persie’ler, Podolski’ler, Gomez’ler, M’Bia’lar, vay vay vay!.. Puan durumları mı istersiniz, fikstür üzerinde hayaller mi dersiniz, takımın oturması için süre hesap eden mi, şampiyonluğun hangi aya kalacağına iddiaya giren mi? Futbol böyle bir şey işte. İrrasyonelliğin meşru at koşturma alanı.
Madem öyle, ligi açarken biz de nelerle karşılaşacağımızı bilelim değil mi? İşte size yeni başlayan lig için en bi’ süper, sübjektif mi sübjektif Spor Toto Süper Lig rehberi.

Para konuşur
Evet, bu dünya genelinde böyle. Ama bizde biraz daha. İki sezon arasında biz sadece para konuşuruz. Çenemiz yorgunluktan düşer, ama pariteler düşmez. Peki, lig başlarken finansal durumlar ne âlemde? Bilelim ki beklentiyi ona göre ayarlayalım, değil mi?
•Transfere en fazla para harcayan kulüp Fenerbahçe: 39.2 milyon Avro. Fenerbahçe transferden 3.5 milyon Avro gelir elde etti. Diğer 17 takımın transfere harcadığı paranın toplamı 33.4 milyon Avro. Süper Lig’de bonservislere toplam 72.6 milyon Avro harcandı. Bu toplam paranın yüzde 54’ü Fenerbahçe’nin kasasından çıktı. Sarı- Lacivertlilerin toplam 3.5 milyon Avro bedelle gönderdiği oyunculardan neredeyse tepeye oynayabilecek takım kurulabiliyor. Mert, Bekir, Egemen, Selçuk, Gökay, Emre, Kuyt, Emenike, Webo. İki bek bulsak olurdu bu iş.

Beşiktaş kazançlı
•Oyuncu satışlarından en çok para kazanan takım Beşiktaş (18 milyon Avro). Kara Kartalların gelir-gider dengesi artı 9.75 milyon Avro. Galatasaray ise 1.9 milyon Avro artıda. Son on yılda üç büyüklerden sadece biri bile transfer sezonunda ne zaman artı verdi, hatırlayan varsa beri gelsin. Ama çok umutlanmayalım. Daha transferin bitmesine 15 günden fazla var. Gelin görün ki ortalıkta gerçekten bir durgunluk var. Düşünün dört kulüp bonservise hiç para harcamamış: Mersin İdman Yurdu, Gaziantepsor, Eskişehirspor, Sivas. Ama asıl dramatik veri şu: 10 kulüp hiç oyuncu satamamış. Futbolcu yetiştirmede bir dünya markasıyız diyoruz; inanmıyorsunuz!
Yabancı sınırı gevşedi ve beklendiği gibi pek çok yeni yabancı oyuncu geldi. Merakla bekliyoruz yeni yüzler ne yapacak. Peki, nedir rekolte? Bu sezon Süper Lig’e 78 yeni yabancı oyuncu transfer edildi. Kiralıktan dönenler veya Türkiye içinde başka bir kulüpten transfer edilen yabancı oyuncular bu sayıya dahil değil. Yani kulüp başına 4.3 yeni oyuncu. En çok yeni yabancı Osmanlıspor, Çaykur Rizespor ve Fenerbahçe’de. Mersin İdman Yurdu ise bırakın yabancı oyuncuyu, kadrosuna hiç yeni oyuncu katmadı. Yeni sayılabilecek kiralıktan dönenler ve A2’den yükselen oyuncular var sadece.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bu sezon o sezon değil 2 Eylül 2018
Herkes biliyor 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları