Söylüyoruz, söylüyoruz anlatamıyoruz. Bu işin fıtratında bu da var. Bir gün iyi, iki gün kötü; iki ters, bir düz. Önceki gün ‘uzay futbolu’ dersi gibi Belçika- Brezilya maçını izlemek istiyorsanız, Uruguay-Fransa’yı da, İsveç-İngiltere’yi de hazmedeceksiniz. Onlarla da bir mana, bir hikmet arayacaksınız. Futbol tıkandığında Rusya-Hırvatistan eşleşmesinin ekonomi politiği diye başlayan dizelere girişeceksiniz. İşin hakkı bunu gerektirir. “En iyiler gösterisi”nden oluşan bir sirk değildir Dünya Kupası. Organiktir. Arada kelek çıkanı da kabulleneceksiniz. Beğenmeyen GDO’lu liglere baksın! Kızdırmayın insanı!
Şaka bir yana, dünkü maçlar gerçekten de futbol keşişlerinin imanını ve sabrını zorladı yer yer. Hangisi elense ülkesinde başarısız karşılanmayacak dört takım çıktı sahaya. O kadar ki, sahaya çıkan 11’ler içinde “en iyi 25 oyuncu” listesinde yer alabilecek isim sayısı ekip başına biri zor buluyordu. Ama işte, bunların ikisi yarı final gördü. Ne mutlu onlara!
Gerçi ben zaten baştan beri azıcık İngilizciydim bu kupada. Onların ‘ne olacak bu İngilizlerin hali’ görünümünü seviyorum. Sonra iki galibiyetle ‘futbol evine dönüyor’ havalarına girmeleri. Takımı turnuva öncesi tarihin en vasatı sayıp, birden tanımı ‘en potansiyelli’ye çevirmelerini. Kolombiya maçında başlarından aşağı dökülen kaynar suları, arkasından olmazın oldurulması diye gördükleri ama alt tarafı penaltı atışlarıyla kazanmaları! Ve tabii İngiliz basınının ironisi ve lezzeti... Adalılar bir turnuvada ne kadar uzun kalırsa o kupa da o kadar güzeldir.
İsveç için buralar bile başarıydı. Hırvatistan enginlere sığmayıp taşabilme potansiyeliyle geldi buralara. Rusya da (şüphe çeken enerjilerine rağmen) şenlikli bir evsahibiydi. Yine de bu rekolteye bakınca herkes İngiltere’yi direkt finalde görüyor. Hele de rakip Fransa olursa, edebiyattır, müziktir, tarihtir, savaştır, çıkında ne varsa saçılır ortaya. Ama bu kupanın sürpriz kapasitesinin farkındayız, değil mi? Bir de; Belçika’yı gördünüz, değil mi?
İki ters bir düz
Yazarın Son Yazıları
Futbolun yeni gerçekleri
Bu sezon o sezon değil
Herkes biliyor
Vurdulu kırdılı
Ses var görüntü yok
Pratik dersen sallanmakta
Beni kategorize et
Sporun detoks etkisi
Asparagas dönemi bitiyor mu?
Formalar öksüz kaldı, yaşasın Tour de France
Zafer takı üç renkli
Serena Williams, bugün 8. Wimbledon zaferi için kortta
İki ters bir düz
İyimser olmayan umut
Reyting de mi gol değil!
Bu iş ikinci tura kalırsa…
Kötü Dünya Kupası yoktur
Beynelmilel bahar karşılama
Bir ihtimal daha yok
Dipten gelen dalga
Zamanı gelmişti
Yıldırım mı, Koç mu?
Olsun, yola devam...
Kazanan Mehter değil İzmir Marşı
Bu işi en iyi bilen o
19 Mayıs’ta da neşe dolsa insan
Haftaya İzmir Marşı
Wenger değil zaman farklı
Hem taktik hem bam bam
Öteki futbol ligleri
Kara göründü
Madem kumpas, ortaya çıkarsanıza
Hedef Antalya değil Beşiktaş
Kapatıp açsak düzelir mi?
Rakip sert Fener granit
Öğrenmezsem hiç soramam ki!
Futbol hamili karta bakmaz
Devrim deyince kızıyorsunuz
Bu toprakta kalır adın
Sezonun en iyi futbolu