Bağış Erten

Soğuktu ve futbol çiseliyordu...

21 Aralık 2015 Pazartesi

Ankara’nın en ünlü yanlarından biridir kış soğuğu. Sabahın köründe burnunuzun üstüne bıçak darbeleri savurur. Sonra biraz toparladık derken akşamüstü neye uğradığınızı şaşırırsınız. Güneşin ayazını aratan eksi dereceler artık hissedilen sıcaklığı hissizliğe taşır. Peki, bunun dün akşamki maçla ne ilgisi var? Hem de çok ilgisi var. Böyle havalarda futbolun tek kuralı olur. Bol bol koşmak ve fizik temastan kaçınan koordineli bir oyun oynamak.
Son üç sezonda onuncu teknik adamıyla sahaya çıkan Gençlerbirliği’nin nasıl oynayacağını çözmek kolay değil. O yüzden Fenerbahçe’ye odaklanmak daha mantıklı. Ama ligin en fazla faul yapan iki takımı sahada olunca karşılaşma başlarda çok sık duruyor. Tabii ısınma sorununun bitmek bilmemesi de buna etki ediyor. Hava soğuk ve bunu her an yeniden teyit ediyoruz. Oyunun akmaya başlaması için neredeyse ilk yarım saat bitiyor. İşte ne zaman oyunu oturuyor Fenerbahçe’nin, 25. dakikayla birlikte baskıyı kuruyorlar ve çok geçmeden de golü buluyorlar. Artık servis Gençler’de ama onların da oyunu tutmaktan başka bir niyetleri yok gibi.
 
Bu imkâna bu oyun
İkinci devre mağlup olan tarafta yeni bir plan yok. Oyuncu değişikliklerine rağmen yeni bir soluk da yok. Ama sis ve pus var. Oysa Sarı - Lacivertliler sakin. Skorbord 0-1 gibi riskli bir gidişe işaret etse de, göründüğünden daha rahat konuk ekip. 50 geçilirken iki takım toplamı 20 faule ulaşıyor. Oyundaki ‘akamama’ durumunun nedeni bu. Sonra hareketleniyor biraz. Son 15’e girilirken maçın en azından 0-2 olmaması tamamen beceri eksikliği. Ama tasalanacak bir şey yok Fenerbahçe için. Gençlerbirliği sanki sadece bu sezon değil birkaç sezonluk kötü yönetimin bileşik başarısızlığını sahaya yansıtırcasına kötü. Bu ligin beklentiye göre en başarısız takımlarından biri Kızıl-Karalar. Bu bütçe, bu imkânlarla bu futbol gerçekten üzücü.
 
Tek taraflı mücadele
Aslında klasik bir lig maçı işte. Eskiden radyoda böyle maçları spikerler ‘tipik bir orta saha mücadelesi şeklinde geçen karşılaşma’ diye tanımlarlardı. Çoğunlukla öyle. Ama şu kesin. Tek taraflı bir orta saha mücadelesi bu. Çünkü her geçen gün daha çok oturuyor Fenerbahçe. Minimalistler hâlâ. Verimsizler. Gol az, pozisyon görece az. Ama etkinler, sağlamlar. Ligi götürmek için bu, yeter de artar.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bu sezon o sezon değil 2 Eylül 2018
Herkes biliyor 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları