Coşkun Özdemir

Aydınlanma Diyarında Birinci Yıl

22 Haziran 2011 Çarşamba

Sevgili İlhan, 40 yıllık can arkadaşım, dostluğundan onur duyduğum büyük yazar, büyük devrimci, bağnazlığa, tutuculuğa, cehalete, bilinçsizliğe, emperyalizme karşı, aydınlanmadan, çağdaşlıktan, akıldan, bilimden, emekten, emekçiden yana bir bilge insan. Tüm bunların ödünsüz savunucusu. Bunun için de Atatürkçü, vurgulamak, yinelemek istiyorum, solcu ve Atatürkçü. Türk basınının yüz akı İlhan Selçuk. Onu ananların görüş birliği içinde belirttikleri gibi açtığı pencereden yayılan ışık yolumuzu aydınlatmaya, ufkumuzu açmaya devam edecektir.

Yılgınlığa düşmeden direndi

Onu aklın, bilimin, hümanizmanın, aydınlanmanın merkezi, Rönesansa ilham veren Yunus Emrelerin, Pir Sultan Abdalların Âşık Veysellerin Hacı Bektaş Velilerin diyarında toprak anaya teslim ettik. Aydınlanma ışığını yaymaya devam edeceğine kuşku yoktur. Orada huzur içinde ışıklar içinde sevgili Turhan Selçukla birlikte uyuyacaktır. Son 40 yılını yakından izlediğim yaşamı boyunca hiç eğilmedi, daima ilkeli ve tutarlı, başını dik tutan bir devrimci idi. Hiçbir rüzgâra, hiçbir küresel akıma kapılmadı. Onu hapislere koydular, işkence ettiler, hiç yılmadı, yılgınlığa düşmeden direndi. Düşünüyorum, düşünmeye ve onları yaymaya devam edeceğim, gücünüz yetiyorsa vurun dedi.

21 Mart 2008de, bir terörist örgütlenme lideri suçlaması ile saat 04.00te evine baskın yaparak gözaltına aldılar. Gelen polislere çay ikram etti bu büyük yazar. O daha adil, daha güzel bir Türkiye için var gücü ile mücadele ediyor, en sade şekilde yaşıyordu. Daima zarif bir insan imajı vermiştir, sesinin yükseldiğine hiç tanık olmadık. Bu ülkede daha güzel bir dünya için çabalarken can veren çok sayıda insan vardır.

Dava arkadaşlarından ve onun rahlei tedrisinden geçmiş olan bazıları, küresel rüzgârların önünde savrularak muhteşem dönüşler yaptılar. Kaybından sonra onların zor yazılarına ve ah vahlarına tanık olduk. Ne yapsalar bu savruluşun, İlhan Selçukun o tertemiz, insancıl dünyasından uzağa, çok uzaklara düşmelerinin açıklamasını yapamaz ve ikna edici olamazlar. Onu sonsuzluğa uğurlarken, bugünkü ilkeli, tutarlı dava arkadaşlarından ve izleyicilerinden bir bölümü yazık ki aramızda bulunamadılar.

Cumhuriyet bu vasiyete\t\t sadık kalacaktır

Hastalığını başından sonuna yakından izledim. Sık sık odasına girip sohbet etmeye, onu dinlemeye çalıştım. 21 Mart 2008 baskını kuşkusuz çok ağır bir stres olmuştur. Bunun hastalıklarında önemli bir rol oynadığı yadsınamaz. Yurdumuzda bugün geçerli olan hukuk ağır sorumluluklar altında bulunuyor. Ergenekon iddianamesindeki suçlamalar ve bunların gerekçeleri tüyler ürperticidir. Zeki ve yetenekli olmanın, cep telefonu kullanmamanın bir suç delili olabileceğini düşünebiliyor musunuz?

Bir ameliyat geçirdi, sonra yine yatağa düştü. Hiç sızlanmadı, şikâyet etmedi. Zaman zaman miadımız doldu Coşkundiyordu. Sürekli olarak ve öncelikle gazetesini ve onun bugününü ve yarınını düşünüyordu, Orada iyi geçinmeli dayanışma içinde olmalısınız diyordu. Bu onun vasiyetidir. Cumhuriyetçiler bu vasiyete sadık kalacaklardır

Rahat uyu, Sevgili İlhan Selçuk. Karşıdevrim seni yok etmek, seni etkisiz kılmak, teslim almak için çok çaba harcadı. Seni yıkmak şöyle dursun o dimdik duruşunda en ufak bir eğilme yaratamadılar. Kendi heykelini kendin yonttun. Türk milleti senin o heybetli duruşunu yıllar boyu övgü ile iftaharla izleyecektir.

Prof. Dr. Coşkun Özdemir



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları