Cüneyt Arcayürek

Bir Değil, İki Değil, Üç Olay...

05 Eylül 2008 Cuma

Deniz Baykalın bir kısa söylemi üzerinde günlerdir ne demek istediği, amacının ne olduğu araştırılmadan bir tartışmadır gidiyor.

Baykal: “…İlker Paşa çok doğru şeyler söyledi, çok güzel analizler yaptı ama…” dedi, amaile neyi amaçladığı sorusunu, “…Paşalar her zaman güzel konuşmalar

yapıyorlar da…” diye yanıtladı.

Daha sonraki bir cümlesi tartışmaların odağı oldu. Baykal, Artık komutanların konuşmaları etrafında siyasi tartışmalar yapmak istemiyorum. Sanki sözde etkiliolma aşaması geride kaldı gibi geliyor bana…” dedi.

Baykalın sözde etkili olma aşaması sözünü dinci ve AKP yanlısı basın, CHP lideri darbe istiyor diye yorumladı.

Oysa Baykal ne demek istediğini çeşitli demeçlerle açıkladı. Ama hayır. Baykal darbe istiyor diyen yorumlar, kimi demeçler devam etti, ediyor.

Darbe sözcüğünü duyar duymaz korkudan titreyenlerin başında, dinci ile AKP yanlısı basın geliyor!

Bu nedenle bu takım, askere örneğin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğa, Konuşmanızın özündeki ulus devlet, üniter devlet ve laiklik konularına neden sürekli vurgu yaptınız. Cemaatlerin devlet içindeki etkilerini önlemek gerektiğinin altını neden çizerek söylediniz diye soramıyor.

O biçim basınlafı dolaştırarak Baykalın gerçeği ifade eden sözlerini bahane ediyor ve bu yoldan askeri eleştirmeye yöneliyor.

Başbakanlarına, Genelkurmay Başkanının göreve başladığı ilk gün böyle bir konuşmayı neden yaptığını soramıyorlar. Sormak işlerine gelmiyor.

Genelkurmay Başkanının göreve başladığı ilk gün böyle konuşmasındaki nedenleri araştırmak da işlerine gelmiyor. Başbakanları da Baykal üzerinden askere yönelen saldırılara sesini çıkarmıyor.

Ha Adnan Menderesin DP grubuna Siz isterseniz hilafeti bile getirebilirsiniz sözüha RTEnin ulusal irade, dilediğim gibi hareket etme serbestisi tanıdı anlamını içeren; laikliğin, ulus devletin içine etme yetkisi verdi demeye gelen davranışlarıAynı kapıya çıkıyor!

Şimdi şu soruya yanıt arayalım: Baykalın dediği gibi- Genelkurmay Başkanını böyle konuşturan süreçle ilgili olarak önümüzdeki dönemde -iktidarın bu sözleri dikkate alacağını duyumsatan- bir değişiklik izlenimi var mı? Görünen köy kılavuz istemez: Yok!

***

Elbette Yok! RTE iktidarda kaldıkça olamaz da. Zira RTE, meydan nutuklarında, hükümet programlarında fakir fukara, garip gureba edebiyatı yaparak saçı bitmedik yetimlerin hakkını kimseye yedirmeyeceğini söylerLakin, genel başkan yardımcısı Şaban Dişlinin 11 Ağustosta kamuoyuna duyurulan 1 milyon dolar rüşvet aldığı iddialarıyla ilgili belgeli açıklamalara ancak ve neredeyse bir aya yakın zaman sonra...yakın mesai arkadaşının parti görevlerinden istifa etme isteğiniSen bilirsindiye karşılar.

Bu davranışıyla her türlü yolsuzluk hortumunu kesmeyi görev bildiğini övünerek söyleyen ama Sen bilirsin sözüyle rüşvet olayına karışan Şaban Dişliyi harcamak istemediğini duyumsatan genel başkan ile başbakan, aynı insan!

***

RTE sadece asker-Dişli sorunları arasına sıkışmış değil. Üstelik Çankayadaki kardeşininErmenistan gezisiyle açığa çıkan gerçek niyetlerini sineye çekmek zorunda kalıyor.

Ermenistan gezisi üzerinde onca haber, yorum üretildi. Herkes bir şeyler söylüyor, yazıyor. RTEden ses yok!

Oysa Çankayadaki AKPli, RTEnin dış politikadaki iddialı tutumuna gölge düşürecek eylemler yapıyor.

Bayram değil eniştem beni neden öptü özdeyişini kanıtlamak istiyor sanki. Ortada Türkiye Cumhurbaşkanını ilgilendiren bir oldubitti veya ivedi bir sorun yokken, ABD Başkanı Bush, Çankayadakini aramıyor. Çankayadaki AKPli Bushu arıyor.

Nedense Çankayadakinin bu girişimi Ermenistana gitmeyi planladığı şu günlere rastgeliyor. Tabii Bush, ABDnin onca dayatmasından sonra gerçekleşecek olan Erivan gezisini onaylıyor.

Soru yine gündemde: Acaba Çankayadaki Washingtonı ziyaretinde Ermenistanla ilgili verdiği sözü yerine getirdiğini anımsatmak için mi Bushu aradı?” Neden olmasın!

Ulusal sorunlar, ulusal gurur, ulusal yararlar Çankayadakinin ön plana çıkma ihtirası yanında, bu vazgeçilmez öğeler falan filan konular galiba...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları