Cüneyt Arcayürek

Böyle Gelmiş Böyle Gitmez!

19 Kasım 2014 Çarşamba

Amerika’yı Colomb’dan üstelik üç yüzyıl önce Müslümanlar keşfetti diye ortaya bir iddia atarak uluslararası bir gündem yaratacağını mı sandı yoksa...
...Kafasına takmış bir Müslümanlık, yeryüzünde başka inanılacak, bağlanacak bir din olmadığını mı ispat etmeye çalışıyor. Anlaşılamadı.
Ama bir gerçek var.
Dış dünyada alaylı birkaç değinişin dışında RTE’yi ve iddiasını ciddiye alan olmadı.
İçeride ise yalakalıkta ön safta olanlar arasından bile RTE’nin bu Müslüman saplantısının son saçma örneğini savunan çıkmadı.

***

Müslümanlar Amerika’yı keşfetmişler pekâlâ, sonrası... Belli değil.
Oysa Katolikler üç yüz yıl sonra Amerika’yı keşfetmişler ama o büyük kıtanın bütün verimli ürünlerinden önce yararlanmışlar... Yıllar sonra bugün RTE’nin de devamı AD’nin kısacası AKP’nin şapka çıkardığı büyük bir devlet kurmayı başarmışlar.
Bizimkinin Müslüman kafası, Batı’dan yüzyıllarca geride kalan çöllerde hâlâ.

***

Şimdi izlediği dış politikanın iflasının ardından diplomatik, henüz skandal diye adlandırılmayan son olaya bakalım.
Amerikan CNN’i Beyaz Saray’ın Esad’la ilgili dış politikasını değiştirmeye hazırlandığını ve Esad’ı devirmeyi ön plana aldığını içeren bir haber verdi...
Bizim iki ahbap çavuşlar haberi, Suriye politikasında yıllardır savundukları noktaya ABD işte ve nihayet geldi diye yorumlamaya başladılar.
Oysa:
AD, bu ABD’nin nihayet hizaya geldiğini içeren açıklamalar yaparken, Başkan Obama, G-20’deki basın toplantısında yazılan ve söylenenleri yalanlıyordu.
Olasıdır ki protokol gereği yan yana oturduğu yemekte AD’nin kulağına bu görüşü yineledi Obama; ama Başbakanımız ola ki bu fısıltının anlamını pek algılamamıştı.

***

Üstelik baştan sona bizimkiler harıl harıl cuma günü Türkiye’ye gelecek olan Başkan Yardımcısı Joe Biden’la Suriye ve Esad’ın devrilmesi konusunu görüşmeye hazırlanıyorlardı.
O kadar ki Başbakan AD, Esad’ı devrime konusunda yapılacak plana Türkiye’nin tam destek vereceğini içeren bir açıklama yaptı.
Umut edilen, ABD Esad’ı devirmek için asker gönderecek ve Türkiye de buna askerle katkıda bulunacaktı!

***

Amerikan askeri yetkilileri Irak’ı tam temizlemek için 80 bin askere gereksinildiğini açıkladı.
Esad’ı devirmek için bu sayıda askeri, Obama’nın halkına verdiği sözü çiğneyerek Suriye’ye göndereceğini hayal etmesi.. yüksek diplomasi yaptıklarını sanan bizim safdillere layık bir politika olabilirdi.
Ama Başkan Obama baktı ki, CNN’in haberini emrindeki yetkililer ne kadar yalanlasalar, G-20’deki basın toplantısında açıkça Suriye politikasında asla değişiklik olmadığını söylese de...
...Yalan habere inananlar hâlâ aynı türküyü çığırıyorlar.
Bu konuyu ön plana alacaklarını içeren söylemlerin doğru olmadığını anlatmaktan bıktı ki...
...Biden’la burada yapacağı görüşmelerin ana maddesi olması olası “ABD’nin Esad’ı Suriye’deki politik geçişte dışlama konusunda aktif olarak tartışmaya başlayıp başlamadığı ve Suriye’de kapsamlı bir yeniden gözden geçirme olup olmadığı” sorusunu tek kelimeyle yanıtladı: “No!”

***

Ne var ki bizimkiler dış politikada kıç üstü oturmaları, dünya bizi anlamıyor falan gibi halka yutturmayı zaten âdet edindiklerinden pek üzerinde durmuyorlar, durmazlar da...
Dış politikadaki yanlış adımlardan kaynaklanan yalnızlığımızı bir yana bırakın...
...Ülkeyi güllük gülistanlık bir cennete çevirdiklerini yutturarak her seçimi kazanan RTE ve kadrosu...
...Küba’da caminin peşinde; ama iş ve maden kazaları; toplumun dörtte üçünün yoksul, fakir ve dilenci olması; ve türlü çeşit rüşvetin, yolsuzluğun başını alıp yürüdüğü, toplumsal düşkünlüğün, işsizliğin yüzde 10’u aşarak 5.5 milyonu aştığı bu ülke...
...Bu yoksul halkın cebinden çıkan trilyonlarla inşa ettirdiği dünyada emsali olmayan sarayda maaile depdebeli yaşam süren RTE ve hükümetinin umurunda bile değil.

***

Böyle gelmiş böyle gitmez.
Bir gün gelecek şu veya bu biçimde yuvarlanıp gidecekler!    



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları