Cüneyt Arcayürek

Hayırlara VesileOlmayacak Gelişmeler...

26 Temmuz 2012 Perşembe
\n

\n

Davut’un oğlu Ahmet Bey’in yönetimindeki Dışişleri Bakanlığımız kimi gazeteciler aracılığıyla; Türkiyenin

\n\n\n

Suriyede yeni bir Irakla karşılamak istemediğiniyayıyor.

\n

Başbakanın, Dışişleri Bakanının kardeş sevgisiyle, Kandile yuvalanan PKKyi dağdan inmeye zorlayacak tek adam diye kucakladığı dostları Mesut Barzani ise; binlerce askerini Suriye ordusunun çekildiği, Kürtlerin yaşadığı burnumuzun dibindeki Kamışlı almaya gönderiyor.

\n

12 Kürt örgütünü bir araya getirerek Kürt Ulusal Konseyini kurduran, Suriyeli Kürtleri eğiten ve Kamışlıya binlerce peşmergeyi gönderen Barzani; AKP hükümetini uyutarak Kuzey Iraktan sonra Kuzey Suriyede de söz sahibi önemli aktör rolünü başarıyla oynuyor.

\n

Barzani, örneğin Kamışlıya el koyacak askersel girişimini önceden Ankaraya iletti mi acaba?

\n

Kimi haberlere göre; bölgenin egemenliği için, Barzani-PKK ve Suriyedeki Kürtleri temsilen PYD örgütü ortaklık kurdu.

\n

***

\n

Telaş içinde hükümet.

\n

Suriyedeki ani değişiklikler ve oluşmalar karşısında ne yapacağını kestiremeyen Başbakan RTE; asker-sivil bürokrasi ile her gün art arda toplantı yapıyor.

\n

Burnundan kıl aldırmayan dış politika mimarlarının düştüğü acınacak hale bakınız:

\n

Suriyeli Kürtlerin sınır bölgesinde birçok şehri ele geçirip sınıra ve devlet binalarına PKK ve PYD bayrakları çekilmesinden duyduğu rahatsızlığı söyleyen Davutoğluna; Suriyeli muhaliflerin İstanbul merkezli çatı kuruluşu Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdülbasit Seyda; garanti vermiş: Suriyede bağımsızlık bayrağı dışında hiçbir bayrağın çekilmemesi konusunda talimat verdik demiş.

\n

PKKden ve Demokrat Birlik Partisi PYDden bayrakların indirildiğine veya indirileceğine ilişkin bir habere henüz rastlanmadı.

\n

Daha şimdiden Suriyede de bir Kürt sorunu olduğunu, Suriye milli misakı çerçevesinde çözümleneceğini söylüyor muhalefet liderleri.

\n

Sınır bölgesinde Türkiyeye bir adımlık mesafedeki, örneğin Efrin, Kabune, Amade ve Kamışlı gibi kentleri PKKnin, en azından lojistik açıdan kullanmayacağına, Türkiyeye terörist grupları bu kentlerden göndermeyeceğine kim güvence verebilir?

\n

Yakın bir gelecekte Suriyeden de PKKli teröristlerin sızdığı haberleri gelirse şaşırmayalım!

\n

***

\n

Dostluk, işbirliği ayağıyla hükümeti uyutan Barzaninin PKK üzerindeki etkisiyle Iraktan sonra Suriyede de söz sahibi olduğunu içeren yorumlar giderek artıyor.

\n

Medyada, hükümetin Suriye politikasını korku imparatorluğunun basın özgürlüğüne ve bağımsızlığına izin verdiği ölçüde eleştiren tek bir yoruma veya habere rastlanmıyor.

\n

Hatta örneğin Cengiz Çandar gibi bir yazar; sınır bölgelerindeki kentlerde PKK ve PYDnin egemenlik kurmasını, Ne var korkulacak? Bu kentler zaten Kürt kentleri diye doğal karşılıyor.

\n

***

\n

40-50 bin arası sığınmacının yaşadığı çadır kentlerde sağlanan olanaklara isyan eden, Türk bayrağını indirip Suriye bayrağını çeken, güvenlik güçlerini silahlarıyla rehin alan eylemler, bir Başbakan Yardımcısına göre, fazla büyütülen, oysa ufak tefek anlaşmazlıklarmış!

\n

Kimi saptamalara göre Suriyeden gelen muhalifler, güvenlik güçlerimizi devre dışı bırakıyor, çadır kentlere egemen oluyor.

\n

TIRlarımızı yakan, polislerimizi dövenlerin Suriyeli muhalifler olduğunu gazeteler yazıyor. Bölgede konuşuluyor.

\n

Biz onları koruyoruz, onlar da bize saldırıyor!

\n

Mısırda, Afganistanda, Libyada (Yalçın Doğan yazdı) çatışmalara giren, ne olduğu belirsiz insanlar bu kamplara katılıyor. Hatta bunlar Antakya, Reyhanlı, Yayladağda ev tutuyor.

\n

Gazetelere yansıyan bu bilgiler tabii hükümete göre baştan aşağı yalan!

\n

***

\n

Doğru olan ne?

\n

Doğru olan, henüz ayrıntılarıyla medyada yer almayan ama er veya geç yer alacak olan bu haberlerle

\n

RTE ile derin strateji ustası Davutoğlunun kendilerinden menkul, başta ABD ve Batı ülkelerinin taşeronluğunu yaptığı dirayetli politikalarının hesaba katmadığı, tabii hayırlara vesile olmayacak bir etken devreye giriyor.

\n

Kuzey Iraktaki PKK, Suriyenin kuzeyine yerleşiyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları