Cüneyt Arcayürek

İnsaf!

03 Nisan 2012 Salı
\n

Hükümet güdümündeki Anadolu Ajansı, Başbakanın Harp Akademileri Komutanlığında, gelecekte TSKyi yönetecek kurmay subaylara, 23 Martta kapalı bir toplantıda yaptığı konuşmanın

\n\n\n

ana hatlarını 8 gün sonra, 1 Nisanda bültenlerine aldı.

\n

Asker ve sivil büyüklerimiz; Başbakanın basına kapalı toplantıda yaptığı konuşmadaki kimi öğelerin 8 gün sonra kamuoyuna duyurulmasına gerek veya zorunluluk görmüş olacaklar ki, kimi bölümlerin özetini AA aracılığıyla açıkladılar.

\n

Konuşmada RTE, subaylara darbelerden ülkenin ekonomik sarsıntılar geçirdiğini, demokrasinin çok ciddi yaralar aldığını ve on yılların heba olduğunu anlatıyor. Son yıllarda sürekli yinelenen bu masallardan sonraki kimi vurgulamalar başka anlamlar çağrıştırıyor.

\n

Başbakan, anayasamızın Türkiye Cumhuriyetini demokratik, laik, sosyal hukuk devleti diye tanımladığını söyledikten sonra, Demokrasiden, hukuktan, laiklikten ve sosyal devlet ilkesinden sapmış bir Türkiyenin çıkışı olamazdiyor.

\n

***

\n

RTE neden, acaba neden; vazgeçemeyeceğimiz ilkelerin altını çizen bu cümleyi söylemek gereğini duydu?

\n

Örneğin, parlamentoda Milli Eğitimi din eğitimine dönüştüren 3 çarpı 4 AKP yasasının laiklik ilkesine yeni bir darbe indirdiği kanısının yoğunlaştığı o günlerde pek çok çevrede olduğu gibi, askersel kesimdeki olası tedirginlikleri gidermeye yönelik miydi bu cümle?

\n

Asker olsun sivil olsun her kesimde sormazlar mı adama: Hangi demokrasi?

\n

Tek başlılık ihtirasına, AKP Meclis grubu gibi buyruklarla yatıp kalkan bir toplum yaratmaya özenen bir kafanın sindirmeye çalıştığı bir demokrasi mi?

\n

İleri diye yutturmaya çalıştığı, guguk mu hukuk mu tartışmalarının ağırlık kazandığı demokrasi mi?

\n

Mevsimine göre yiyecek, kömür beklentisindeki geniş kesimleri oy haracına bağladığı sosyal devlet demokrasisi mi?

\n

Her vesile laikliğin içini boşaltan, 5 yaşındaki çocuğu okula, 9 yaşından kız erkek çocukları meslek seçimine zorlayan, ortaokulları da açarak imam hatipliği eğitim sisteminin her alanına yayan 3 çarpı 4 diye özetlenen bu kafayla

\n

“…demokrasiden, hukuktan, laiklikten ve sosyal devlet ilkesinden sapmış bir Türkiyeninkuşku yok, çağdaş dünyaya çıkışı olmaz değil, olamaz.

\n

***

\n

RTEnin savunduğu, övdüğü demokraside ağızlar mühürlü...

\n

Medyada laik cumhuriyeti savunan üç-beş gazeteciden son olarak ikisini, demokrasi sever, aydın bir patron; illa ki RTEnin yarattığı zamana, zemine ve kurallarına uymuyorlar diye kapı dışarı ettiği bir dönem, yeni ve de ileri demokrasi ha?

\n

Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundurifadesinin altında, koridorda, komisyonda, genel kurulda zorba AKPden muhalefetin dayak yediği, yerlerde süründüğü, konuşturulmadığı Yüce Türkiye Büyük Millet Meclisinde hangi demokrasiden; kuşkusuz RTE, herhalde Kurana bakarak biçimlendirdiği demokrasiden söz ediyor olmalı kurmay subaylara

\n

***

\n

Darbelerden falan filan alanların ciddi yaralar aldığından söz ediyor RTE.

\n

Oysa, 1960lardan beri açık kapalı gelişen, 28 Şubattan nemalanarak iktidara gelen dinci siyaset, darbelerin demokrasimizde açtığı yaradır!

\n

Alkışlamaktan yorgun düşenlerin toplantılarındaki konuşmalarında, zorbalıkla uygulandığını söylediği kesintisiz eğitimi parçalarken, din eğitimini orta ve liselerde öğrenime koyan 3 çarpı 4’ü demokrasinin ve halkın zaferi diye parlatıyor.

\n

Dinci yaptırımların savunmasındaki temel; cumhuriyeti var eden geçmişi karalamak!

\n

Kuran sömürüsü başının tacı.

\n

Ana muhalefet değil yalnızca, kendi gibi düşünmeyenler de hedefi ve bu hedefe vururken, Bunlar duvarda kılıf içinde asılı kitaptan (Kurandan) hiçbir zaman korkmadılardiyor.

\n

Hay benim takkesiz, sarıksız, mollalarım! İnsaf nerenizde?

\n

Nasıl söz bu? Sormanız gerekmiyor mu patronunuza:

\n

Kuran korkulacak bir kitap mı?”

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları