Duvar Yazıları

Yavuz Bingöl’ün düğününde protokol sıkıntısı

09 Temmuz 2015 Perşembe

Suada’daki düğün için hazırlıklar tamam gibi… Bingöl’ün şahitliğini Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak. Erdoğan’ın Bingöl’e sempatisi malum…
Sıkıntı, Bingöl’ün “eski mahallesi”…
Onların çoğuna düğün davetiyesi gitmedi; onlar da zaten Bingöl’le köprüleri atmış durumda… Bir de Bingöl’ün mecburen davet ettiği, ama Erdoğan’ın hiç hazzetmediği bir kesim var ki, onlar da düğüne gidip gitmemekte kararsız.
Çünkü Suada’nın dar mekanındaki tatsız karşılaşmalar ortamı bozabilir. O zaman da damada, “Değmen benim gamlı yaslı gönlüme” türküsü söylemek düşer…
Cumhurbaşkanlığı protokol görevlileri, şimdi bu tatsız karşılaşmaları önlemekle uğraşıyor olmalı…

6 yıl ‘Dursun’ giderken söylersin

Sabah’ta koca puntolarla manşet atıldı: ‘Yasakçı kafadan insafsız ceza.’ Alt başlık daha da
çarpıcıydı: ‘Başbakan’ı ekrana çıkardı diye ahaber’e 24 kez yayın durdurma cezası verildi.’
Işin aslı RTÜK’ün raporu ve YSK’nın kararları doğrultusunda 7 Haziran seçimleri
öncesindeki “AKP propagandası yapan ekranını muhalefete kapatan ahaber’e geldi ceza. Tabi ki bir medya kuruluşuna hele yayın durdurma gibi bir cezayı savunacak değiliz. Ama görev süresinin bitimine sayılı gün kalan RTÜK Başkanı Davut Dursun’un yönetiminden böyle bir karar çıkması şaşırtıcı. Üstelik Dursun “ kimi
kanallar belli partilere angaje oluyorlar” diye söyleşi de verdi. Bu arada Dursun’un aynı söyleşide “ başta Esra
Erol’unki evlilik programlarına ne kadar kızgın olduğunu da” belirtmesi ilginçti.

Şu açıdan: Dursun 6 yıldır RTÜK başkanı. Hem “angaje kanallar” hem “ evlilik programları” en çok onun döneminde serpilip, gelişti. Yani Dursun 6 yıl “durdu” giderken konuştu.

 

AA, Erdoğan gitmeden Çin’de oruç yasağını çözdü

Ramazan ayının başından beri Çin yönetiminin, ülkenin batısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslümanlar’a Oruç yasağı uygulandığına dair haberler geliyor. Müslümanlar tarafından işletilen dükkan ve restoranlara ay boyunca sigara ve alkol satmaya devam etme ve oruç tutulan saatlerde açık kalma zorunluluğu getirildiği de haberler arasında. ABD’de bulunan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir de ibadet baskılarının olduğunu söyleyerek “Çin gerçeklerin üzerini örtemez” diye konuştu. (hürriyet Faruk Zabcı) Tartışmalar sürerken dün devletin Anadolu Ajansı Uygur’dan “izlenim” geçti. Buna göre; “Kamusal alanda yapılan gözlemlerde oruç yasağına ilişkin herhangi bir bildiri ya da duyuru gözükmüyor.” Yine ajans “bazı esnaf ve vatandaşlar kısa yanıtlarda da olsa oruç tuttuklarını ifade ediyor” diye yazıyor. Hatta “namazda her yaştan Uygur var, vakit namazları dışında arzu edenler camiye gelip Kur-an-ı Kerim okuyor” da haberin içinde yer alıyor. İnsan düşünmeden edemiyor: Ne yani şimdi Ülkücüler boşu boşuna mı Çinli diye Koreli kovaladı?

Haybeden mi Türkiye’de, aşçısı Uygur olan Çin Lokantası taşladı?

İşin şakası bir yana, devletin ajansının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 28 Temmuz’da Çin’e yapacağı ziyaret öncesi bu haberi servis etmesi manidar. Ajans ziyaret öncesi iç kamuoyunu ve Çin’i rahatlatma misyonu üstlenmiş gibi gözüküyor. Bakalım Uygurlar bu habere ne yanıt verecek?

Yunanistan’da ramazan bereketi

Bodrum bu yaz sakin… Gündüz sokaklar ıssız, gece restoranlar durgun… Esnaf ağlamaklı… Turizmciler geçen sezona göre en az yüzde 25 kayıp olduğunu söylüyor. Önce Rusya krizi, sonra Suriye savaşı, üstüne bir de ramazan… Yabancıyerli turistin ayağı kesildi. Sezonun yarısı böyle harcandı. Yunanistan’daki kriz ise bambaşka bir sonuç yarattı. Mavi yolculuk tekneleri akın akın Yunan adalarına gitmeye başladı. Zor durumda olan komşuya desteğe mi? Krizde nasıl olsa fiyatlar düşer diye mi? Yok canım; ramazanda rahat kadeh kaldırabilmek için… İran’da ramazan baskısından bunalan İranlı kadınlar Bodrum’a kaçarken Türk sahillerinde elde kadehle görünmek istemeyen çoğu varlıklı işadamı, çareyi Yunan adalarına seyahatte buldu. Yoksullaşan Yunanlıların rezervasyon iptallerinin boşluğuna, zenginleşen Türkler yerleşti. Alan memnun, satan memnun… Tek sorun; adaların, fiilen Türk toprağına dönüşmüş olması... Türkün Türkü adada bulması… Ama herkes aynı amaçla gittiğinden bu da sorun olmuyor. Tekneden tekneye kadeh kaldırılıyor. Türk sahillerine dönüş için bayram bekleniyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gargaraya getirmek 28 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları