Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Cesur Üye
Cumaya Gidecektik de...
\n\n\nMilli Eğitim Bakanlığı, Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’ni de değiştirdi, öğrencilere okutulan kitapların “bilimsel ilke ve yöntemlere uygun olarak hazırlanması” hükmünü kaldırdı, yerine “bilimsel hata içermez” gibi bir ifade yerleştirdi.
\nEge Üniversitesi Astronomi Bölümü eski öğretim üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, türbanlı öğrencileri derslerine almadığı gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
\nSon bir haberi de biz duyduk:
\nAnkara Üniversitesi’nin en köklü fakültelerinden birinde, öğrenciler, geçtiğimiz günlerde bir öğretim üyesinden ricacı olmuşlar:
\n“Hocam, cuma günkü dersleriniz namaz vaktine denk geliyor. Cumaya gidemiyoruz, ders programınızı değiştirebilir misiniz?”
\nCumhuriyetin niteliği değişmiş, ders programının sözü mü olur?
\n\n\n\n\nMuzaffer İlhan Erdost, yıllardır insan hakları için, eşitlik için, kardeşlik için savaşım verir. İnsan hakları alanında kitapları, araştırmaları, makaleleri vardır.
\nBu uğurda çok büyük acılar çekmiştir.
\nTürkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı kurucusu ve başkanıdır.
\nBirleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Erdost’u üyeliğe seçmez.
\nGider, Şafak Pavey’i seçer.
\nNe de olsa, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “uluslararası cesur kadını”dır o...
\n\n\nBiz Özgürüz
\n\n\nKardeşlerimiz, oğullarımız, kızlarımız, ağabeylerimiz, ablalarımız, ustalarımız, öğretmenlerimiz, yazarlarımız, hukukçularımız, halk önderlerimiz öldürüle öldürüle, öldürtüle öldürtüle özgürleştirildik.
\nŞimdi soruyorlar:
\nSiz özgürleşmemiş miydiniz?
\nÖlüm özgürleşmeyse eğer, biz Türkiye’de yaşayanlar, 30-40 yıldır özgürleşmenin doruklarındayız.
\n\n\nOrman Kanununa Devam
\n\n\n2B arazilerinin işgalcilerine satılmasına olanak sağlanmıştı. Sıra geldi, “devlet ormanı” sayılan yerleri ormansızlaştırarak tarlaya ya da yerleşme yerlerine dönüştüren kişi ve kuruluşlara buralarda “özel ağaçlandırma” yapmalarına; tıbbi, aromatik, soğanlı ve yumrulu bitki yetiştirmelerine izin verilmesine....
\nAğaçlandırma Yönetmeliği’nin üçüncü kez yeniden düzenlenerek yürürlüğe girdiğini duyuran Yücel Çağlar, yeni durumu irdeliyor:
\n“Yönetmelik, AKP’nin yaklaşık on yıldır yaygınlaştırmaya çalıştığı özel ağaçlandırma uygulamalarına yeni boyutlar kazandırıyor; mahkeme kararlarıyla orman sayılmasına karşın bu arazileri ormancılık dışı amaçlarla kullanan gerçek ve tüzel kişilerin buralarda ‘özel ağaçlandırma’ ve ‘özel imar-ihya’ yapabilmesine olanak sağlıyor.
\nYönetmeliğe göre, orman kadastrosu komisyonu ve mahkeme kararlarına karşın devlet ormanı sayılan yerleri işgal edip ormancılık dışı amaçlarla kullanan kişi ve kuruluşlar bu arazilerde tıbbi, aromatik, soğanlı ve yumrulu bitkiler de yetiştirebilecek.
\nAKP döneminde hızla yaygınlaştırılan özel ağaçlandırma çalışmaları kapsamında yaklaşık 1.5 milyon dönüm devlet ormanı arazisi özel kişi ve kuruluşlara tahsis edilmişti. Çoğunluğu İzmir, Balıkesir ve Mersin’de bulunan bu arazilerin yüzde 27.3’ünde fıstıkçamı, yüzde 15.5’inde badem ve yüzde 9.8’inde de ceviz plantasyonları kurulmuştu. Devlet ormanı işgalcilerini ödüllendiren yeni Ağaçlandırma Yönetmeliği ile bu uygulamalar daha da yaygınlaştıracak, devlet ormanlarının bütünlüğü daha da bozulacak.”
\nBaltalı orman kanunu sürüyor anlayacağınız.
\n\n\nDil Bayramı’nı
\nKutlayacağız
\n\n\nTürkçe anayasadan sürülüyor, eğitimden sökülüp atılıyor. Yılgınlık yok, 26 Eylül günü Dil Bayramı’nı yine, yeniden coşkuyla kutlayacağız.
\nKüçük gibi görünen Dil Derneği’nin başkanı Sevgi Özel, gönülle yürüyen güzel işlerden söz etsin biraz:
\n“Dil Derneği, ülkemizdeki pek çok sözlüğün kaynağı olan ‘Türkçe Sözlük’ün 3. baskısını hazırladı. Önümüzdeki günlerde dilseverlerin masasında olacak. Bu uzun soluklu bir çalışmadır ve kuşkusuz sürecektir. Cumhuriyet Kitap’la 8. baskısı yapılan ‘Yazım Kılavuzu’nun kurallarında değişiklik yapılmadı; dizinleri ‘Türkçe Sözlük’e koşut olarak varsıllaştı. Kılavuzun 9. baskısı da kısa zaman sonra elimizde olacak. Pek çok terim ve sözcüğün Türkçe karşılıklarını içeren, bir kılavuz da basımevi yolunda. Agâh Sırrı Levend’in, ‘Türkçenin Sadeleşme ve Gelişme Evreleri’ adlı yapıtının tıpkıbasımı yapıldı; bu yapıt, temel kaynak özelliğini koruyor. Aylık dil ve yazın dergisi ‘Çağdaş Türk Dili’, 24. yılına erişti, hiç aksamadan ve özel sayılarıyla okura ulaşıyor. Dilci-eğitimci Beşir Göğüş’ü türlü yönleriyle anlatan bir yapıt da baskı aşamasında. Ayrıca Dil Derneği Ömer Asım Aksoy, Beşir Göğüş, Kerim Afşar ve Gürhan Uçkan ödülleri, her yıl sahiplerini buluyor. ‘Türkçenin Renkleri’ adlı yapıtın yeni baskısı yapıldı. Dernekte her ayın son perşembesinde başkentte yaşayan bilim-sanat insanları Dil Ekin Söyleşileri’nde derneğin konuğu oldu.
\nDil Derneği belediyelerin ve kitle örgütlerinin katılımıyla 80. Dil Bayramı’nın kutlanmasında da öncü olacak.”
\nFazıl Hüsnü Dağlarca’nın deyimiyle ses bayrağımızın başını eğdirmedik, eğdirmeyeceğiz de!
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı